E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGıdada spekülasyona fon darbesi---

Gıdada spekülasyona fon darbesi

Gıdada spekülasyona fon darbesi
15 Ağustos 2012 - 10:48 borsagundem.com

Kamuoyu baskısı altındaki Avrupalı bankaların, gıda fiyatlarında spekülasyonun önünü açan yatırım araçlarından çekildiği bildirildi

BORSAGUNDEM.COM
Financial Times’ın haberine göre, Avusturyalı Volksbanken, dün bu yönde karar alan beşinci banka oldu. Daha önce de Alman bankaları Deutsche Bank, Commerzbank, DekaBank ve Landesbank Baden-Württemberg, gıda emtialarına dayalı yatırım fonu oluşturmayacaklarını ilan etmişti.
Bankaların geri adımı, mısır ve soyafasulyesi fiyatlarının ABD’deki kuraklık nedeniyle rekorlar kırdığı bir döneme denk geliyor. Financial Times, bunun aynı zamanda Food Watch (Gıda Gözlem) ve Oxfam gibi örgütlerin zaferi olduğunu kaydetti.
Söz konusu bankaların borsa yatırım fonlarını (ETF) kapatma veya yeni fonlar açmayı reddetme yoluna gittiği belirtiliyor.
Gıda fiyatlarındaki yükselişe karşı kampanya yürüten gruplar ise, yapılanların yetersiz olduğu kanısında. FT’ye konuşan Dünya Kalkınma Hareketi’nden Christine Haigh, petrole dayalı yatırım fonlarının halen aktif olduğunu vurguladı.
Bankacılar ise, yeni politikalarının “spekülasyonun fiyatları yükselttiğinin kabulü anlamına gelmediğini” dile getirdi. Volksbanken İcra Kurulu üyesi Martin Fuchsbauer, gıda emtialarına dayalı fonların “piyasayı ve ekonomiyi istikrarlı kılmak için gerekli olduğunu” öne sürdü, ancak yine de eleştirileri anladıklarını, konuya yaklaşımlarının artık çok daha duyarlı olacağını söyledi.
Avrupa’nın en büyük bankası Deutsche Bank, piyasaya ETF sürmeye devam etmekle birlikte, bunların “sektördeki etkisini” değerlendirmekte olduğunu açıkladı. Buna karşılık Commerzbank, tarımsal emtialara dayalı ETF çıkarmayı durdurdu. Bankanın halen 145 milyon dolarlık yatırıma sahip “ComStage Commodity” ETF’si ise, bileşiminden gıda ürünlerini çıkaracak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)