E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGiorgetti: Açığa satışa yasak getirilmeli---

Giorgetti: Açığa satışa yasak getirilmeli

Giorgetti: Açığa satışa yasak getirilmeli
21 Kasım 2018 - 10:24 borsagundem.com

Italya İtalya Kabine Müsteşarı Giorgetti, hisse piyasalarında mağduriyetler yaratan açığa satış uygulamasının yasaklanmasını istedi

İtalya Kabine Müsteşarı Giancarlo Giorgetti, İtalya'da hisse senetlerinde açığa satışın yasaklanması çağırısı yaptı.
Repubblica gazetesinin haberine göre Giorgetti gazetecilere yaptığı açıklamada, "Açığa satışın İtalya'da yasaklanacağını umuyoruz" diye konuştu.

AÇIĞA SATIŞ NEDİR?

Bir hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini satmak anlamına gelir.

Aynı şekilde bir şirketin bu yıl fazlaca kar edeceğini duyduğunuz zaman da hemen o şirketin hisse senetlerine yatırım yapmak istersiniz. Çünkü düşük fiyattan alacaksınız ve beklediğiniz süre geldiğinde fiyatı yükseldiği için alım – satım farkından kar edeceksiniz.

Değer kaybedecek hisseler genelle tercih edilmeyen hisselerdir. Çünkü bu hisselerin alımı bir kar getirmek, aksine zarar getirir. Elinizde bu hisselerden varsa ve düşme eğilimine girdiyse ya zaman kaybetmeden satarsınız ya da uzun vadede tutmaya devam edersiniz. Ama açığa satış dediğimiz işlem sayesinde değeri düşecek olan hisse senetlerinden de kar edersiniz.

Borsada açığa satış işlemi bazılarına göre oldukça riskli ve uzak durulması gereken bir işlem türdür. Ama bu işlem yasaldır; çünkü borsada gerçek fiyatların oluşmasında bu işlemi yapan kişilerin de katkısı vardır. Ama bu işlemin manipülasyonla oldukça ince bir ayrımı vardır ve para kazanayım derken bir suça dahil olmak istemezsiniz.

Açığa satış işlemleri SPK tarafından belirli düzenlemelere tabi tutulmakta olup, yine açığa satışa konu menkul kıymetlerin listesi de SPK tarafından yayınlanmaktadır. Açığa satış emri verilirken yatırımcının hesabında en az %50 oranında özkaynak bulunması gerekmektedir. İşlemin sürdürülmesi için ise özkaynak oranının minimum %35 oranında devam etmesi gerekmektedir. Aksi halde yatırımcıya özkaynak tamamlama bildirimi gönderilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tez vakitte25 Kasım 2018 14:05

    ACİLEN BİZDE DE YASAKLANMALI.

  • Osman Erfidan22 Kasım 2018 07:12

    Şu anda BİST de uygulanan tüm kurallar türk insanı için değil tamamen yabancıya yöneliktir.Hatırlarsanız bir ara nastakla birleşcez , işlemlerimiz hızlı olacak felan ayakları Bistin yazılımını değiştirdiler.Eski küçük yatırımcıyı koruyan , herkese eşit alım satım miktarları hakları sağlayan yazılım gitti tabiri caizsse bilgisayar virüslerinden bin beter teksas - tommiks yazılı geldi.Bu yazılımla beraber robotlar , algoritmik işlemler bir çok soyguncu bilişim sistemleri devreye girdi.Sonucunda Bist şu anda tamamen yabancıya yönelik , işlemlerde sınır olmayan , balinaların hamsileri yediği bir platform oldu.sınırsız emirler , kafasına göre emir iptal işlemleri , yalan dolan maalesef yani böyle.Böyle bir borsada para kazanmak tesadüfüdir.Aynen teksas-tommiks her an ölümle karşı karşıya olduğunuz kadar tehlikelidir.Yani tavsiyem borsaya çok parayla girmeyin , para kazanırsanızda şans eseri olduğunu bilin.

  • Broker Cengiz 22 Kasım 2018 04:25

    BİST’te Açığa satış hep ucuz kalan hisselerde yapılıyor.hep. Genelde patron yanıcıları tarafından yapılır hisseyi bastırıp daha ucuza toplamak için.

  • 1Borsacı22 Kasım 2018 02:17

    Açığa satış ancak gelişmiş piyasada olur, BIST daha gelişmedi. İlla olacak ise BIST30 hisselerinde olmalı. Açığa satışlar nedeni ile istikrarsızlık oluyor gerçek alıcı borsaya gelmiyor.  İmtiyazlı hisse de çağ dışı. Bunun yanında hisse senedine dönüşebilir tahvil eksikliği var borsada. Yönetim kurulu ücretlerine de şirketin iş karmaşası, büyüklük, cirosu ve büyümesi ile orantılı tavan rakamlar olmalı. Bazı küçük şirketlerdeki yönetim ücretleri çok yüksek, kar payı yerine yönetim kurulu ücreti ile ceplerini dolduranlar var.

  • Yatırımcı21 Kasım 2018 23:31

    düşene bir tekmede atmak günahtır faiz haramsa açığa satışta haramdır...

  • fafa21 Kasım 2018 19:56

    Açığa satış,züğürtlerin başkasının sırtından para kazanması demektir.Açığa satış borsada istikrarsızlık yaratıyor.Borsaya girmek isteyenler bu olumsuzluklardan korkuyor.Elde olmayan malın satışı olur mu?

  • The broker 21 Kasım 2018 18:54

    Hem açığa satış Hem imtiyazlı hisse olayına som verilmeli. İkisinde saçma ikisinde hep kötü niyetli kullanılmakta

  • Daşcı21 Kasım 2018 14:10

    Ne sandık konuşmalar. Açık isminde bir yer var herkes oraya satış yapiyor. Kulağıma anlatsınlar

  • fafa21 Kasım 2018 20:00

    Nasıl cümleler kuruyorsun,anlamakta güçlük çektim,daha açık yazsana.Kulağıma anlatsınlar değil''külahıma anlatsınlar''o zaman anlam yerine oturur.

  • açığa satış21 Kasım 2018 13:39

    malda olmayanların durgun piyasada hisse senedini daha ucuza almak için oynadığı oyundur bence açığa satış yasaklanmalıdır.Eğer şirketler borsadaki hisselerine sahip çıksalardı bu yasaklamaya gerek olmazdı / borsadaki payların yönetimde sözü olsaydı durum aynı olurdu ya o yada hiçbiri

  • :))21 Kasım 2018 12:11

    açığa satışla borsanın gitmesinin ne alakası var sanki endeksler yukarı giderken açığa satış yoktu :)) herkez bir şeye sığınıyor italyada bunu bulmuş

  • ...21 Kasım 2018 11:24

    herkes çin olacak :D  o yasak bu yasak. küçükler madur yoksa... kominizm mi geliyor yoksa ? liberallik bitiyormu ?

  • Evonomy 22 Kasım 2018 04:30

    Açığa satış saçmalık. Borsayı yatırım değilde kumarhane mantıcım gibi işlesini uygulama. Zaten hep kötü niyetli kullanılmakta piyasa bozucuşuğu niteliği var. Hiç piyasa yapıcı gibi işlemiyor. Şişmiş hisselerde değilde hep çok düşük fiyatlarda kalmış ucuza toplamadı amaçlanan hisselerde uygulanır. Yatırımcıların çok aleyhine. Aynı durum imtiyazlı hisseler için de geçerli. Piyasanın daha dengeli işlemesi için imtiyazlı hisselerde kalkmalı

  • Kaşar Borsacı21 Kasım 2018 22:02

    Açığa satış olmayan piyasa piyasa değildir, bu işin piri İngiliz ve Amerikalılar onlar herşeyi geniş geniş satarlar nihayetinde bu mal geri alanacak diğer türlü piyasa durur.

  • fafa21 Kasım 2018 20:05

    Açığa satışta küçük nasıl mağdur oluyor?Anlamadım.Açığa satışta, küçük kendini koruyamaz.Açığa satışta olmayan malı satan ,küçük yatırımcının elindeki malı paniğe kapılarak,elden çıkarmasına sebep olur.