E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGizemli paranın kaynağı ne?---

Gizemli paranın kaynağı ne?

Gizemli paranın kaynağı ne?
12 Haziran 2015 - 07:01 borsagundem.com

Zaman zaman kara para iddialarına neden olan gizemli para girişi yılın ilk 4 ayında 6 milyar 976 milyon doları buldu

Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, “Net hata noksan kalemi, içinde her şeyin olduğu bir piknik sepeti. Bu paranın ne kadar süreyle cari işlemler açığını finanse edeceğini bilemiyoruz. Ekonomiyi Dubai kapitalizmine döndürüyor” yorumunu yaptı.
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ise, “Özellikle Rusya’da yeni zenginler tedirgin olunca yurtdışına para kaçırıyorlar. Buraya da getirdiklerini düşünebiliriz. Turistik yolların da etkisi var. Bunların hepsinin toplamıdır bu kalem” dedi.
Merkez Bankası verilerine göre nisan ayında cari açık 3 milyar 408 milyon dolar oldu. Cari açık Turkcell’in nisan ayı başında gerçekleşen temettü ödemelerinin de etkisiyle 3 milyar dolar olan beklentiyi aştı.
Turkcell 2010 - 2014 yılları için 3.93 milyar liralık temettünün ödemesini 6 Nisan’a kadar gerçekleştirmişti. Cari açık geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 519 milyon dolar azaldı. Bunun sonucunda  12 aylık cari işlemler açığı, 45 milyar 776 milyon dolardan 44 milyar 257 milyon dolara geriledi. 2015’in ilk dört ayında ise toplam cari açık 14 milyar 469 milyon dolara ulaştı.

‘Kara para çok düşüktür’

Nisanda, net hata noksan kalemi, 2.8 milyar dolara ulaştı. Böylece yılın ilk 4 ayında kaynağı belirlenemeyen para girişi 6 milyar 976 milyon doları buldu.
Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, şunları söyledi:
“Net hata noksan kalemi, içinde her şeyin olduğu bir piknik sepeti. Bu kapsamda her şeyi polisiye vaka, kara para girişi diye kategoriye indirmek mümkün değil.  Özel şirket sahibi şahısların birikimi var. Döviz birikimlerini şirketine aktarıyor olabilir. Yastık altı tabir edilen, suç unsuru teşkil etmeyen hareketler olabilir. Ama bu paranın ne kadar süreyle cari işlemler açığını finanse edeceğini bilemiyoruz. Ekonomiyi Dubai kapitalizmine döndürüyor.”
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ise şu yorumu yaptı:
“Net hata noksanda bana kalırsa kara para oldukça düşüktür. Kara para kendi açısından daha güvenli yere gider. Türkiye Batı sisteminin içinde. Kara para daha çok Karayipler gibi yerlere gider. Şirketlerin dışardaki parasının içeri girişinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlar muhtelif yollarla gelir, bankadan gelip geçmez. Güneyimizde açık bir kapı var. Oradan gelip geçiyor. Özellikle Rusya’da yeni zenginler tedirgin olunca yurtdışına para kaçırıyorlar. Buraya da getirdiklerini düşünebiliriz. Turistik yolların da etkisi var. Bunların hepsinin toplamıdır bu kalem.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32312 Haziran 2015 13:38

    ayrıca bu gizemli para yada kara para konusu sadece türkiye ile sınırlı olmadığı konusunda da iddia ederim....

  • KARTALY32312 Haziran 2015 13:30

    100 bin dolar verin sizlere ispatlayayım bu ülkede kara para olmadığını ve kara para denilen paranın nerden ve hangi yatırım aracından geldiğini.......varmı kendine güvenen ve 100 bın dolar veren....yoksa iftiralar atmayın. bu ülkenin ekonomisine.bilgisiz ve bilinçsizce.

  • Bursalı12 Haziran 2015 09:00

    Nasıl bir ülke olduk biz yaa??? Bir yandan kayıtdışılıkla mücadele ediliyor diyeceksiniz, diğer taraftan ne olduğu belli olmayan ama kayıt dışı olduğu kesin olan milyarlarca dolara yeter ki para gelsin nereden olursa olsun diyeceksiniz!! Bu para akışını savunanalar cari açığın bu şekilde çözüleceğini düşünecek kadar da bilgisiz, çünkü cari açık yapısal bir sorundur!! Yapısal sorunları çuvalla para taşıyarak çözemezsiniz sadece sorunların çözümünü ertelersiniz erteledikçe de sorunlar daha da büyür!!

  • KARTALY32312 Haziran 2015 08:56

    TÜRKİYE EKONOMİSİNDE .KARA PARA YADA GİZEMLİ PARA YOK FAİZ LOBİSİ YOK BU ÜLKEDE BİLGİSİZLİK VE TECRÜBESİZLİK BAZ ALINDIĞINDA İFTİRALAR VE POLİMİKLERE BAĞLI EKONOMİ ZIRVALARI VAR

  • yahu sanane12 Haziran 2015 08:41

    ölkeme dövüz giriyor cari açığı dengeliyor birileride çıkmış kara para diyor .acaba şu yahidi devleti israil okadar düşmanı içinde ekonemik olarak nasıl ayakta duruyor

  • KARTALY32312 Haziran 2015 08:38

    6 milyar 976 milyon doları buldu.13 milyar doları bulacak.....daha önce yorumlamıştım.üzümünü ye bağını sorma.bu para kara para DEĞİLDİR.......