E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal PMI dataları açıklanıyor---

Global PMI dataları açıklanıyor

Global PMI dataları açıklanıyor
23 Ekim 2020 - 09:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’da bugün hafif alıcılı açılış öngörülüyor.

Bugün, başta Japonya olmak üzere Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de açıklanacak olan öncü İmalat PMI dataları takibimizde olacak. Özellikle, büyüme tarafından öncü göstergelerden birisi olan İmalat PMI datalarının gidişatı içerisinde hem ekonomik aktivite açısından hem de büyüme tarafında mevcut ve ilerleyen döneme dair ipuçları aranmaya devam edilecek.

ABD'de endeksler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik planlanan ekonomik destek paketine ilişkin artan beklentiler ile yükselişle kapandı. Dow Jones endeksi, yüzde 0,54, S&P 500 endeksi yüzde 0,57 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 0,19 değer kazandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,09 değer kaybederek günü 1.198,32 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 25,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 4,74 ve holding endeksi yüzde 1,27 değer kaybettiği günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,03 ile spor, en çok gerileyen ise bankacılık olduğu görüldü.

Dün, Yurtiçi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısı takip edildi. Banka toplantı ardından yayımladığı karar metninde, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,25'te sabit bırakırken, Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verildiği açıklandı. Banka, piyasa beklentisinin aksine faiz oranında değişikliğe gitmezken, karar metni ardından TL varlık fiyatlamalarında oynaklığın arttığı görüldü.

Bugün, yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, global piyasalarda öncü İmalat PMI rakamları izlenecek. Ayrıca, Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz kararı takibimizde olacak.

Yeni işlem gününde, ABD'de 3 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi adaylar Joe Biden ve Donald Trump arasındaki münazara yakından takip edildi. Başkan adaylarının açıklamaları ardından Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/ endeks vadeli işlem sözleşmelerinde fiyatlama davranışlarında karmaşık bir seyir izlenmeye devam ediyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında azaldı ve 81,9 olarak gerçekleşti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 16 Ekim haftasında net 28,4 milyon dolarlık hisse senedi, 17,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 500 bin dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri sattığı görülmekte.
• Dünya Bankası'nın Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nda Kovid-19 salgınının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğuna ve düşük petrol talebinin 2021'den sonra da devam edebileceğine dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi.
• ABD'de 3 Kasım başkanlık seçimlerine 12 gün kala adaylar Başkan Donald Trump ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, NBC sunucusu Kristen Welker'ın moderatörlüğünde karşılaştı. Adaylar, Tennessee eyaletinin Nashville kentinde bulunan Belmont Üniversitesindeki canlı yayında; Kovid-19 ile mücadele, aile, ırkçılık, iklim değişikliği, ulusal güvenlik ve liderlik olmak üzere 6 konu başlığında tartıştılar.
• Çin Ticaret Bakanlığı, ABD, Güney Kore ve Avrupa Birliği'nden bazı kauçuk ürünlerinin ithalatına 28 Ekim'den geçerli olmak üzere geçici anti-damping tedbirleri uygulama kararı aldığını açıkladı.
• ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Gilead Sicieces tarafından üretilen antiviral ilaç Remdesivir'in koronavirüs tedavisi için kullanımına nihai onay verdiği haberi basında yer aldı.
• Japonya ile İngiltere ticaret anlaşmasında resmi imzalar atıldığı medyada yer aldı.
Borsa İstanbul’da bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)