E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivGM, faturayı Opel'e kesti---

GM, faturayı Opel'e kesti

GM, faturayı Opel'e kesti
20 Temmuz 2012 - 07:44 borsagundem.com

General Motors, 2012 yılında kendisine 300 milyon dolar kaybettiren Opel’e faturayı kesti.

 Şirket ‘Opel Operasyonu’nda ilk adımı CEO, CFO ve Ar-Ge gibi kritik pozisyonların başında bulunan isimleri değiştirerek attı. Geçen hafta istifa etmeye zorlandığı iddia edilen CEO Karl-Friedrich Stracke’nin yerine bir isim bulunana kadar ise şirkete Thomas Sedran başkanlık edecek.
ABD ’li General Motors 1929 yılından beri sahibi olduğu Opel’i bir an önce diriltmenin yollarını alıyor. Yıllar sonra Opel; General Motors’u 300 milyon dolar zarar ettirdi.
Açıklanan bu zarardan sonra Opel’in CEO’su Stracke istifa etti. General Motors başsız kalan şirketin başına şu anda geçici olarak 47 yaşındaki Thomas Sedran’ı atadı. Nisan 2012’de şirketin yönetim kurulunda operasyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Serdan’ın şirketin başına geçici olarak da olsa geçmesi Opel’de heyecan yarattı. General Motors yaptığı açıklamada Sedran’ın kısa bir süre içerisinde şirkete dinamizm katacağına inandıklarını söyledi. Sedran geçici olarak atandığı görev ile ilgili olarak bir açıklama yapmazken şirket içerisinde kendisinin bu görevi uzun vadede sürdürmek için elinden geleni yapacağı konuşuluyor.
Volkswagen’den Opel’e
Opel, Mercedes’in başını çektiği Avrupa otomotiv pazarındaki yüzde 6’lık pazar payı ile 4. sırada. Sattığı 268 bin otomotiv ile 2011 yılını Avrupa’da en çok satan 3. marka olarak tamamlayan şirket Ar-Ge ve CFO pozisyonlarının da yerini değiştirdi. Volkswagen’in dâhi çocuğu olarak gösterilen Michael Lohscheller bundan sonra Opel’in yeni CFO’su olarak görev yapacak. Kısa süre içerisinde kemer sıkma politikaları uygulayacaklarını söyleyen Lohscheller iddialı konuştu ve şirketin önümüzdeki 5 yılda 11 milyar dolarlık yatırım yapacağının da sözünü verdi. General Motors aynı zamanda kendi bünyesinden birini de Opel’in içine sokmaya karar verdi. Uluslararası Markalar Müdürü Michael Ableson, 20 yıllık Opel çalışanı olan Rita Forst’un yerine geçti.
Kurtarabilecekler mi?
Son 1 haftada 10 kişilik yönetim kurulu kadrosundan 3 kişiyi değiştiren Opel, 2012’nin ilk 6 ayında sattığı 420 bin otomotiv ile önceki yılın ilk 6 ayından yüzde 15 aşağıda. 2011 yılında şirket Almanya pazarının yüzde 8’ine hâkim iken bu rakam şu anda yüzde 6.3’e düşmüş durumda. Diğer bir olumsuz veri ise şirketin General Motors’a ocak-haziran arası dönemde 300 milyon dolar kaybettirmiş olması. Yunanistan ’da en çok satan araba markası olan Opel’in bu ülkedeki yüzde 11’lik pazar payı şu an yüzde 5’lere düşmüş durumda. Türkiye Opel’in en çok araç sattığı 7. ülke konumunda.
Citroen-Peugeot ve Fiat da kaygılı
Chrysler’daki hisselerini yüzde 53’e çıkararak ABD ’de- ki yatırımlarını hızlandıran Fiat için işler Avrupa’da iyi gitmiyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in nisanda notunu BB’den BB-’ye düşürdüğü şirket Sicilya’daki fabrikasını kapattı. Ocak- haziran döneminde geçen yılın yüzde 10 altında 80 bin araç satan şirket işten çıkarmalara hazırlanıyor. Citroen-Peugeot de 2012’yi zararda olarak kapatanlardan. 8 bin işçiyi işten çıkarmaya hazırlanan şirket işgücünün yüzde 7’sinden vazgeçiyor. İlk 6 aylık satış rakamlarını açıklayan şirket geçen yıla göre yüzde 14 daha az araç satmış durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)