E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarGM'de rekor hisse satışı---

GM'de rekor hisse satışı

GM'de rekor hisse satışı
19 Kasım 2010 - 10:15 borsagundem.com

ABD'li otomotiv üreticisi General Motors (GM), ABD tarihinin en büyük hisse satışlarından birine imza attı

İçinde bulunduğu mali sıkıntı nedeniyle geçen yıl Washington yönetimi tarafından kurtarılan ABD'li otomotiv üreticisi General Motors (GM), 20.1 milyar dolarla ABD tarihinin en büyük hisse satışlarından birine imza attı.

Hisse satışı ile elindeki GM hisselerinin yarısına yakınını elinden çıkaran Washington yönetimi, hisse başına ortalama 33 dolarla beklenenden daha pahalı gerçekleşen arz sonrası elinde kalan diğer hisseleri de gelecek yıl satacağının işaretini verdi.

Satışta adi hisselerden 15.8 milyar dolar, imtiyazlı hisselerden de 4.35 milyar dolar gelir elde edildi. Yönetimin elindeki 72 milyon adet adi hissenin ve 12 milyon adet imtiyazlı hisseyi kapsayan ek satış hakkının kullanılması durumunda toplam gelirin 23.1 milyar dolara çıkması hesaplanıyor.

Satış sonrasında ABD Hazinesi'nin cebine yaklaşık 12 milyar dolar girecek, ek satış hakkının kullanılması durumunda bu miktar 13.6 milyar dolara çıkacak.

WASHINTON 50 MİLYAR DOLAR AKTARMIŞTI

ABD yönetimi, geçen sene gerçekleştirdiği kurtarma operasyonu sonrasında şirkete 50 milyar dolara yakın kaynak aktarmış, GM de bu yılın başında 6.7 milyar dolarlık geri ödeme gerçekleştirmişti.

Ek satış hakkının da kullanılması durumunda, ABD yönetiminin elinde şirketin yüzde 33'ü oranında hisse kalacak. Satış sonrası Kanada yönetiminin elindeki yüzde 11'lik hisse oranı ise yüzde 10'un altına geriledi.

Konuya yakın kaynaklar, satış sonrasında borsa yatırım fonlarının, ABD'li otomobil üreticisinin en çok hisseye sahip ortağı durumuna geleceğini belirtiyor.

New York ve Toronto'da bugün işlem görmeye başlayacak hisselerde, hedge fon ve diğer kısa vadeli yatırımcıların kârlarını cebine koymak isteyeceklerinden dolayı yoğun alım-satım yaşanması bekleniyor.

OBAMA’DAN MESAJ

ABD Başkanı Barack Obama başarılı satıştan sonra yaptığı açıklamada, "General Motors'un hisse satışı, sadece çok bilinen bir şirket için değil aynı zamanda tüm ABD otomobil endüstrisi için bir ayağa kalkışın önemli bir kilometre taşıdır... ABD yönetimi, satış sonrasında şirketteki payını neredeyse yarı yarıya azaltacak. Diğer taraftan bunu gerçekleştirirken, ABD'li vergi mükelleflerinin parasını koruyarak bu yatırımdan çıkma taahhüdümüzü de yerine getiriyoruz" dedi.

FT-HÜRRİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)