E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGoldaş yatırımcısı ne yapacak?---

Goldaş yatırımcısı ne yapacak?

Goldaş yatırımcısı ne yapacak?
10 Nisan 2013 - 17:11 borsagundem.com

İflası ilan edilen Goldaş'da kafalar karıştı. Yatırımcılar ne yapacağını bilemiyor

İflası ilan edilen Goldaş'da yatırımcılar hangi yola başvurup haklarını nasıl geri alacakları konusunda karamsar düşünüyor. Bugün Gazetesi'nden Yaşar Erdinç konuya açıklık getirdi. Yatırımcıların hangi yolu izleyeceğini, nereye nasıl başvuracağını, BİST'in tekrar Goldaş'ı kotasyona sokup sokmayacağına açıklık getiren yazı:
Goldaş yönetimi bu kararı süresi içinde temyize götüreceklerini açıkladı.
Goldaş'ın yaşadığı sıkıntıların temelinde Fransız Societe General'le yaşadığı 15 ton altına ilişkin dava yatıyor. Societe General 2008 yılında Goldaş'a satılması için verdiği 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altından bir daha haber alamadıklarını iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmuştu. Arkasından aralarında The Bank of Nova Scotia ve Commerzbank International SA gibi kurumlarla da yaşanan sorunlar nedeniyle davaların sayısı artmıştı.
İflas kararının açıklanmasıyla birlikte BİST, Goldaş şirket paylarının Kotasyon Yönetmeliği'nin 24. Maddesi'nin (f) bendi ve 27. Maddesi kapsamında sürekli olarak işlem görmekten menedilerek borsa pazarlarından çıkarılmasına karar verdi.
İsmi bende saklı olan bir okuyucum şu e-postayı göndermiş:
"...Azımsanmayacak ölçüde Goldaş hissem vardı. Elimde hiçbir şey kalmadı. İflasın meydana gelişi ve yatırımcıların mağdur olma sürecini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? SPK'nın da bu süreçte pek yatırımcıyı koruyacak şekilde davrandığından söz edilemez. Ben ve benim gibi mağduriyet yaşayanlar için ne gibi bir tavsiyeniz olur? Şu an herhangi bir girişimde bulunabilir miyiz?"
Yasalarımıza göre, iflas kararı verilen bir şirketin borsadan menedilmesi zorunludur. Bu kararı mahkeme almıştır. BİST ya da SPK'nın bir ihmali görünmüyor. Şirketin finansal tablo dip notlarında 2009'dan beri devam eden davalar hakkında çok yeterli bilgi bulunmaktadır.
Borsa başkanlığı, aslında kötü gidişatı yatırımcıya duyurmak adına bu olaydan bir buçuk ay öncesinden itibaren çok önemli kararlar alarak, yatırımcıyı korumaya yönelik sinyalleri net bir şekilde vermiş. BİST başkanlığı 11 Şubat 2013 tarihinde aldığı kararla, Goldaş hisselerini kredili alım ve açığa satış işlemlerine konu olan menkul kıymetler listesinden çıkararak geçici listeye almış, 14 Şubat tarihinde de olağandışı fiyat hareketleri nedeniyle bu hissedeki işlemleri geçici olarak durdurmuş. Ayrıca, bu karardan önce de BİST yönetimi olumsuz gidişat üzerine 29 Mart 2013'te Goldaş hisselerini "A" grubundan "C" grubuna almış.
Bu olay, önemli bir finansal okuryazarlık dersidir. Yatırımcılar hisse senetlerinde işlem yaparken mutlaka profesyonel destek almalılar ya da kurumsallara yönelmeliler. Bütün yumurtalar bir sepete konulmamalıdır. Hisseleriyle ilgili her haberi www.kap.gov.tr sitesinden izlemeliler.
Zarar gören yatırımcılar ne yapabilir?
Şirket yönetim kurulu hakkında dava açma ve zararınızın karşılanmasını talep etme hakkınız bulunuyor. Eğer iflas ile ilgili olarak sorumlu bulunurlarsa, uğradığınız zararı tazmin etmeniz mümkün olabilir.
Fakat mutlaka konuya hakim bir hukukçu ile görüşmelisiniz. Öte yandan, eğer temyizde şirketin iflası kararı değiştirilirse, ileride tekrar borsada işlem görebilir. Ama garantisi yoktur. Bu konuda BIST başkanlığının uygunluk kararı aranacaktır. İflas kararı iptal olsa bile, BİST yönetimi yatırımcı açısından konuyu değerlendirerek yeniden borsada işleme açabilir veya açmayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • magdur31 Mart 2015 17:07

    arkadaslar benim de azimsanmayacak miktarda hissem vardi 2 yildir takip ediyorum bu konuda hic bir ciddi olusuma rastlayamadim, aranizda sirket sahiplerine dava acmis olan var mi? varsa, ne asmada? ben de bu davaya mudahil olmak isterim ama tek tek acilan davalardan ne Kadar sonuc alinabilir supheliyim, bu konuda tum magdurlarin biraraya gelip birlikte hareket etmesinde fayda var. Eger halihazirda Boyle orgutlenmis bir hareket varsa lutfen bilgilendirin beni yoksa ben baslatmak niyetindeyim.. Ben Yurt disinda yasiyorum isteyen benle kontak kursun iletisim bilgilerimi paylasirim o Zaman..

  • AYHAN25 Mart 2015 11:24

    500 BİN LOT HİSSE ELİMDE KALDI BATIRDI BENİ...KALDIK ORTADA NE YAPMAMMIZ LAZIM BİLEMİYORUM....

  • goldaş işçisi25 Ekim 2014 00:32

    buradan bizi hiç kimse duymaz kendinizi boşa tüketmeyin allaha havale ettim ben.

  • şadan09 Mart 2014 23:01

    resmen dolandırıldık işi kılfına uydururlar spk hisse yüzde elli değer kaybederken hisse arzı yapılırken neredeydi çok önceleri göz altına alınması gerekirdi sonra bagımsız denetçi raporları şirketi karda gösteriyordu spk neden mahkemeye düşünce eyleme geçiyor kuruma güvenim kalmadı resmen çarptılar dolandırıcı şetani kahkaha atıyor herhalde yazıklar olsun

  • sezgin20 Ocak 2014 21:26

    arkadaşlar sizlerde gelin biz goldaş çalışanları olarak bu hafta patronun evine gidip basın açıklaması yapıcaz pazar günü saat 10 da bakırköy özgürlük meydanından hareket edilecek

  • zekar02 Kasım 2013 16:52

    15 ton altını yediniz. allah gözünüzüdoyursun.küçük yatırımcının 3. 5. kuruşu size ne yapar dişinizin kovugunu doldurmaz. allah belanizi versin.

  • ŞÜKRÜ DUMAN17 Temmuz 2013 10:23

    SAYIN GOLDAŞZEDELER 15 TON ALTIN DAN 5 YILDIR HABER ALINAMIYORMUŞ...HIRSIZLIĞIN DOLANDIRICILIĞIN ORTAĞI OLUR.SESSİZ KALINIYORSA ÇÖZÜM YOK İSE SAHAYA YANSIYAN ŞİKE YOK.........

  • gümüş el26 Nisan 2013 12:45

    biz küçük yatırımcılara bu oyunu bile bile oynuyanların allah bin türlü belasını versin......

  • GOLDAŞ zede14 Nisan 2013 15:38

    ya arkadaşlar ne telefon görüşme incelemesi okadar ''basit''düşünmeyin isteselerdi bu iş okadar uzamadan her şey ortaya çıkardı artık bu saat ten sonra bir B.. olmaz neden biliyormusunuz çünkü olup biteni bilenler biliyor yada bu pis kokuyu ortaya çıkarması gerekenler bu olayı çok iyi biliyorlardır bir düşünün ortada 15 TON altın var birde bizim paralarımız var çok büyük paralar bunlar bu parayla dünyanın en iyi teşkilatını kurarsınız her yeri kitlersiniz zaten adamlarda bunu yaptılar İŞTE PARANIN GÜCÜ 4-5 yıldır bu olay nasıl oluyorda birtürlü aydınlatılamıyor dünyada bu olaydan daha çok karmaşık olayları aydınlatıyorlar goldaş olayı çok çok basit çözülecek işlerden biridir çözmek isterlerse ama kimse ağzını acamıyor söz konusu 15 ton altın olunca iş başka oluyor.

  • yetkililer göreve vatandaş soyuluyor 13 Nisan 2013 21:45

    devlet derhal bu adamların 2008 den buya yana yaptıkları tüm telefon görüşmeleri incelemeli o zaman bence herşey daha net orataya çıkar tabi biloncolar ve hesap ekstralarıda

  • erenlinz13 Nisan 2013 09:29

    merhaba bir yatirimci kardesimiz derdini anlatmis.cevap cok guzel yumurtalari aynisepete koymayin afferin guzel okumussun.acik konussaniz herkes anlasin,deki valla goldasi hepimiz yedik.dogrusu bu

  • GOLDAŞ zede13 Nisan 2013 03:52

    bu hisse hakkında yıllarca okadar mevzular dönmüşki ortalıkta kimseden çıt çıkmadı çıkanlarda pek birşey ifade etmiyordu ya çok kısacık içi boş haber yada reklam.beki neden sessiz kalındı bu şirkete karşı? hem görsel basında hem yazılı basında anlamak güç.ama bu gün bir şirket halka arz olacağı zaman ortalığı o şirket ve hissesiyle ilgili hem görsel hem yazılı olarak bas bas bağırıyorlar gelin buraya yatırım yapın diye eee sonra şirket ya batacak yada batıyordur ama kimseden ses yok neymiş hisse hakkında herhangi bir olumsuz haber yapamazlarmış AMA İŞ BİZE KAPAKLAMAYA GELİNCE VERİN HER TÜRLÜ ŞİŞİRME HABERİ BU DOLANDIRICILIK DEĞİLMİ MALI SATARKEN SÜSLE BÜSLE CAK MİLLETE SONRA ŞİRKET BATACAK SESİN SOLUĞUN ÇIKMASIN BU ANLAYIŞMIDIR KY KORUMAK BUMUDUR ŞEFFAFLIK DAHA DURUN SİZ DAHA NE ŞİRKETLER BATAR BU BORSADA DAHA O KATAR ÇOK BATACAK ŞİRKET HALKA ARZ OLUR BU ÜLKEDE ORTAM ÇOK MÜSAİT ÇÜNKÜ.

  • GOLDAŞ zede13 Nisan 2013 03:27

    bu ülkede kim hakkını aramak için ayaklansa (kim dediğim biz kimsesiz hakları varmış gibi gösterilipde olmayan insanlar olarak) ya o ayakları kırarlar yada sessiz sedasız kendini içeride bulursun yani suçlu gine biz oluruz.unutmamak gerekir bu dünya düzeninde güçlü her zaman haklıdır onlar için SUÇ HAK YEMEK ALLAH KORKUSU VİCDAN AR NAMUS HASİYET ŞEREF YOKTUR olsaydı böyle şeyler olmazdı.bu ülkemde biz 2.3.sınıf muamelesi gören insanlara şunlar yapılmadımı AT EŞŞEK ETİ yedirmedilermi hastanelere gelen TIP cihazlarını ilk biz garibanlar üzerinde test edilmedimi doğuda ŞEHİT DÜŞEN BİZİM GARİBANLAR ASKERLERİMİZ olmadımı eee daha neler neler anlat anlat bitmez.şimdi o güçlü olan ve elinde yetkisi olan insanların işi gücü yok biz garibanların haklarını arayacaklar hemde bu ülkede ben buna anca üzülerek hayalden ödeye gitmeyeceğini düşünüyorum :(

  • 12 Nisan 2013 22:53

    EDİTÖRLER GOLDS 15 TON MADURU YORUMU NEDEN YAYINLAMIYORSUNUZ

  • mahir11 Nisan 2013 12:36

    ayaklandık geliyoruz

  • mali11 Nisan 2013 09:33

    SPK ve İMKB varsa kendi hatalarının bedelini yatırımcıya ödetmesin. Gözaltına aldık, sonra da her yerden kanun gereği attık sorumsuzluğuna düşmesin. Arzına, sermaye artırımına vs izin verdiğiniz şirketten dolayı mağdurların yanında yer aldığınızı her alanda göstermek zorundasınız.

  • İDEALLİ11 Nisan 2013 08:40

    Anlamakta zorluk çektiğim bir durum var. Alt derece mahkemesinin verdiği kararı herkes nihai kararmış gibi düşünüyor. T.C. bir hukuk devleti ve Yargıtay da üst derece bir mahkemedir. Daha temyiz aşaması var bu işin. Goldaş da tahsisli sermaye artırımı olmuştu yakın zamanda ayrıca 2 yıllığına yabancı bir fonla hisse payı karşılığı finansman opsiyonu sözleşmesi yapılmıştı. O yabancı fon daha 3-5 ay önce 2 yıllığına hisse karşılığı finansman aktardı. Bu gelişmeler varken SPK ve İMKB biz küçük yatırımcı için gerekli önlemleri aldık dememeli bence. Küçük yatırımcı hangi pazarda olursa olsun, kredili olsun veya olmasın, açığa satılsın veya satılmasın, işlem gören bir hisseyi alır. Burada küçük yatırımcının basiret eksikliği yok bana göre.

  • TEMYİZDE İFLAS KARARI DEĞİŞTİRİLİRSE11 Nisan 2013 08:06

    Ne deniliyor yukarda eğer temyizde şirketin iflası kararı değiştirilirse, ileride tekrar borsada işlem görebilir. Ama garantisi yoktur. Bu konuda BIST başkanlığının uygunluk kararı aranacaktır. İflas kararı iptal olsa bile, BİST yönetimi yatırımcı açısından konuyu değerlendirerek yeniden borsada işleme açabilir veya açmayabilir.ŞİMDİ EĞER TEMYİZDE ŞİRKETİN İFLAS KARARI DEĞİŞTİRİLİRSE OZAMAN BİZİM HAKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDASINIZ ÇÜNKÜ BİZİM HİÇBİR GÜNAHIMIZ YOK ORTADA DOLAP DÖNÜYOR MAĞDURİYETİ NEDEN BİZ ÇEKİYORUZ .

  • GOLDAŞ zede11 Nisan 2013 01:16

    ya benim anlamadığım eğer bir şirket art niyetliyse bunda ky nin ne suçu var heee diyeceksinizki araştırsın ya bu ülkede neyin kokusu çıkmadan yada leş hale gelmeden kimin haberi oluyor hele biz sıradan bir vatandaş olarak dönen dolaplardan hangimizin haberi oluyor birşeyleri allayıp pullayıp nasıl tezgaha sunulduğunu biliyoruz ama hep en son biz haberdar oluyoruz tamam bir hisse ener çıkar ama iflas etmesi bambaşka birşey lafa gelince bilen bilmeyen konuşur yok şu hisse kötü yok bu firma batacak falan filan o zaman o dandik şirketlerin borsada ne işi var madem borsada kötü niyetli şirketler var bunlara önlem alınmıyor eeee vayneymiş ky yatırımcı araştırmadan alıyor daha bu borsada çoook şirket batar ve gine suçlu ky olacak bu gün allanıp pullanıp bir çok şirket var ve bu şirketlerde de ky yatırımı var ne yani şimdi 3-5 sene sonra bu tip şirketler batacak sonrada ky mi suçlu olacak işte hep bize bunu yapıyorlar.BORSA BENİM İÇİN BİTMİŞTİR BORSA DENİLEN ŞEY BİR KUMAR BİLE OLAMAZ KUMARDAN DA KÖTÜ BİR YER OLMUŞ.

  • 15 TON KAYBOLAMAZ10 Nisan 2013 23:36

    SAYIN SPK YETKİLİLERİ HALEN İNANAMIYORUM YOK BÖYLE BİRŞEY DEĞERLİ YETKİLİLER 15 TON KAYBOLURMU LÜTFEN BİZ YATIRIMCILARIN GEREKLİ YERLERDEN HAKKINI ARAYINIZ BUNUN FATURASI BİZE KESİLMEMELİ

  • MANGOO10 Nisan 2013 20:48

    resmen muz gıbı soydular mılletı bu konuda bır haber beklıyoruz sızden

  • GOLDS MADURU10 Nisan 2013 20:48

    BİST yapacağını biz küçük yatırımcılara yaptın.BİST yöneticileri eğer sizde biraz şeffaflık varsa adaletli bir şekilde bizim haklarımızı koruyup gerekli kurum, kuruluşlarla ve yetkililerle görüşürsünüz EĞER YENİ YENİ KÜSKÜNLER YARATMAK İSTEMİYORSANIZ.

  • KAPTAN10 Nisan 2013 18:44

    bu işleri çözecek gerekli hukuk sistemi varmıkı ?????? bu işler çözülsün bu ülkede yanlış yapanın yanına hep KAR kalıyor......

  • hakkı yalçın10 Nisan 2013 18:11

    anlamadan dinlemeden yargılamayın, yok ky araştırmadan almışmış, duyanda bunları borsa uzmanı sayacak. elimizi kolumuzu bağlayan sahtekar spk dır, bunca yıl görmezden gel sonra gözaltı pazarı ve ardından men ver. yatırımcıyı koruyacakmış, gölge etme ihsan istemez riyakar,bunların yatırımcıdan anladığı patronlardır ky değil, hepsi paracı bunların siyasetçilerle, yabancılarla beraber çalışıyor

  • Tarık10 Nisan 2013 15:44

    SPK yatırımcılar adına avukat tutamaz mı? SPK 200 milyon tl sermaye ve sürekli kar (en son 20 bin tl)açıklayan bir şirket sundu ve kapatarak herkesi mağdur etti. İMKB de hiçbir şirketin garantisi yok. Demirbank ve Çukurovayı hatırlayın. Bir gün sabah İş bankasına el konuldu, İMKB ve SPK dan atıldı diyebilirler. Güven ve güvence yok.

  • Avukat10 Nisan 2013 15:24

    Eğer gerçek ise 15 ton altın'ın kaybolması mümkün değildir! Davaya bakan mahkemelerin görevi bu kayıp altınları bulmaktır. Yatırımcıların bir hukukçuya danışarak gerekirse, Goldaş Yönetimi ile birlikte SPK yönetiminide dava etmeleri gerekir!

  • ali 10 Nisan 2013 13:14

    ben bu şirketi 2000 yılında almıştım ne kadar lanet şirket olduğunu bilirim o yüzden elinde bulunalara allah sabr versin fransız socite altınları 15 ton nere gitti bu hisseyi bu olaylar batırdı zaten bu olaylarda olmasaydı zaten gene batacaktı bu neyruğu belli olmayan şirketleri göz altına almata atacklar aslında borsa sadece iyi şirketlere yer acmaları lazım basit şirketlerin ne işi var borsada kendi görüşümdür

  • yatırımcı10 Nisan 2013 13:08

    küçük yatırımcı pazardan 3 liralık domates alırken 1 saat pazarlık yapıp iyilerini seçmeye çalışıyor.borsadan senet alırken sadece 0,30 veya 0,80 kuruş olsun benim olsun diyor.hiç bir haberine bakmıyor mali durumunu incelemiyor.20liralık senet öneriyoruz 60liraya gidiyor süper mali durumu mevcut ama adam bana çok pahalı diyor sen bana golds al diyor.ucuz pahalı kavramı bu işte.sonrada battık diyor.o suçlu bu suçlu.birazda kendinizi suçlayın küçük yatırımcılar...

  • Hissedar10 Nisan 2013 12:48

    Birkaç sorum var; Hisseleri 1TL nin çok altında işlem görmesine rağmen, SPK, 4 yıldır ticari anlaşmazlık davaları devam eden Goldart Holding'e, 40 milyon hissenin 1.04 TL den ve 80 milyon hissenin 1 TL den tahsisli bedelli yapılmasına neden izin verdi ve yatırımcıların şirkete güven duyması sağlandı? Şirket gözaltı pazarına alınmadan 2 ay önce goldart holdingin 20 milyon hissesinin blokajı teminat amaçlı kaldırılarak hissedarların güveni tazelendi? SPK ve şirket yöneticileri neden herhangibir açıklama yapmıyorlar? Goldaş gibi cirosu 3 milyar TL olan marka bir şirket 11 milyon dolar borç ödeyemezmi?

  • hilmi10 Nisan 2013 12:47

    inş işleme açılır. elinde olanlara Allah sabır versin. bendede mango var bu olaydan dolayıda etkilendi taban taban geri geldi.

  • nurı10 Nisan 2013 11:49

    SAYIN BASBAKAN RECEP TAYYIP BEYE SORMAK LAZIM O IYI BILIR....lıderlık kolay degıl yoksa bılal beymı cozer