E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldilocks senaryosu piyasaları terk etti---

Goldilocks senaryosu piyasaları terk etti

Goldilocks senaryosu piyasaları terk etti
05 Ağustos 2024 - 15:35 borsagundem.com

Borsa yatırımcıları ekonomiyi alkışlamaktan vazgeçti.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yatırımcıların ekonomiye dair endişeleri nedeniyle düşüş eğilimine girdi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, borsa yatırımcıları ‘Goldilocks’ ekonomisini alkışlamaktan resesyon korkusuna geçti.

Goldilocks binayı terk etti

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ekonomideki kötü haberler artık hisse senetleri için de kötü haber anlamına geliyor çünkü yatırımcılar enflasyondan çok ‘büyüme’den endişe ediyor.

Borsa yatırımcıları 2024'ün çoğunu ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bir ‘Goldilocks’ ekonomisini kutlayarak geçirdi. Ağustos ayında başlayan zayıf ABD ekonomik verileri ise ayıların tekrar sahne aldığına dair korkuları körükledi.

Cuma günü, beklenenden zayıf gelen Temmuz istihdam raporunda maaş bordrosu büyümesinin yavaşladığı ve işsizlik oranının yüzde 4,3'e çıktığı görüldü. Bir gün önceki zayıf veri turunun ardından hisse senetleri sert bir satış dalgasına girdi.

Bu arada hazine tahvilleri, yatırımcıların faiz oranlarını düşürmek için çok uzun süre beklediği yönündeki yaygın kanıya rağmen Eylül toplantısında agresif bir gevşeme turuna başlayacağına bahse girmeleriyle, özellikle daha kısa vadeler için getirileri keskin bir şekilde düşürerek fiyatların yükseldiğini gördü.

BMO Capital Markets'ta faiz stratejisti olan Ian Lyngen, paylaştığı notta, “Fed’in Eylül ayında 50 baz puan veya bu yılki kalan üç toplantının her birinde 25 baz puan düşüreceğine ikna olmasanız bile şu açık: Goldilocks binayı terk etti” diye yazdı.

Büyüme korkusu

Bazı yatırımcılar piyasa tepkisinin abartılı olduğundan şüpheleniyor. Ekonominin çukura yuvarlanmak yerine yavaşladığını ve hararetli bir şekilde ilerleyen iş gücü piyasasının normale döndüğünü savunuyor.

Edward Jones'ta kıdemli yatırım stratejisti olan Angelo Kourkafas, “Piyasa açıkça bir ‘büyüme korkusu’ yaşıyor ancak yatırımcıların, sözde ‘yumuşak iniş’in ‘iniş’ kısmının hem büyümenin hem de istihdamın yavaşlaması anlamına geldiğini hatırlamaları gerekiyor” diyor. Bunun, boğa piyasasının sona erdiği anlamına gelmediğini belirten Kourkafas, ancak daha oynak bir ticaret ortamı için bir reçete olduğunu da ekliyor.

Gerçekten de, VIX olarak bilinen ve sıklıkla Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak anılan Cboe Volatilite Endeksi, Cuma günkü işlemlerde Mart 2023'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 29.66'ya kadar yükseldi. Gelecek 30 gün boyunca beklenen volatilitenin opsiyon tabanlı bir ölçüsü olan endeks, 20'nin hemen altındaki uzun vadeli ortalamasının üzerinde, 23.39'da kapandı. Endeks bu yaz dikkat çekici derecede durgundu ve Cuma günkü sıçrama, Şubat 2018'de sona eren bir seriden bu yana en uzun seri olan 20'nin altında kapanışlarla 190 işlem günlük serisini sonlandırdı.

Hisse senetleri ise büyük zarar gördü. Dow Jones Cuma günü 600 puandan fazla aşağıda, yüzde 1.5 oranında düşüşle kapattı ve son iki günde düşüş yüzde 5.4’ü buldu. S&P 500 Ağustos ayının ilk iki işlem gününde yüzde 3'ten fazla düştü, Nasdaq ise aynı dönemde yüzde 4.7 oranında geriledi ve Cuma gününü düzeltme bölgesine girerek sonlandırdı; bu, son piyasa zirvesinden en az yüzde 10'luk bir geri çekilme anlamına geliyor.

Piyasa anlatısı değişiyor

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas, paylaştığı notta, artan oynaklığın klasik bir ‘büyüme korkusu’ ile el ele gittiğini söylüyor. Colas, “Bu tür korkular orta döngü piyasalarının ortak bir özelliğidir ve oynaklığın genellikle yıl boyunca zirveye ulaştığı bir ayda tam zamanında gelir” diye yazıyor.

Piyasa anlatısındaki değişim de şiddetleniyor. Bazı yatırımcılar ve stratejistler daha önce tüketici harcamaları açısından çatlakların ortaya çıkmaya başladığı konusunda uyarıda bulunmuştu ve bu da piyasa anlatısının enflasyon endişelerine odaklı olmaktan ekonomik büyüme endişelerine doğru kayması için zemin hazırladı. Bu durum, büyüme korkusu için bir reçete anlamına geliyor ve genellikle ilk Fed faiz indirimlerinden önce gerçekleşir.

Perşembe ve Cuma günü ortaya çıkan sonuç ise, ekonomideki kötü haberlerin artık hisse senetleri için olumlu olarak görülmemesi oldu. Yılın büyük bölümünde, zayıf veriler Fed faiz indirimlerine yönelik beklentileri vurgulamaya yardımcı oldu ve yükselişi körükledi. Şimdi, zayıf veriler resesyon korkularını ve Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlamak için çok uzun süre beklemesiyle bir ‘politika hatası’ yaptığı suçlamalarını körüklüyor.

Ekonominin resesyona mı girdiğini yoksa sadece yumuşak bir iniş için inişe mi geçtiğini zaman gösterecek. Ancak yatırımcıların, takvim yılının genellikle artan oynaklık ve mevsimsel zayıflık ile işaretlenen kısmına girerken inişli çıkışlı koşullara hazırlıklı olması gerekiyor.

Öte yandan, analistler, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri etrafındaki belirsizliğin başka bir joker kart sunduğunu belirtiyor.

İki adım ileri bir adım geri

Bu arada, bugün Institute for Supply Management'ın Temmuz hizmet endeksinin yayınlanmasıyla piyasaların bir teste tabi tutulması bekleniyor. Kourkafas, Perşembe günü ISM imalat göstergesinin zayıf bir okumasının borsa satışını harekete geçirmeye yardımcı olacağını, bu nedenle yatırımcıların geniş anlamda hizmet sektörünün de zarar görüp görmediğini görmek isteyeceğini söylüyor.

Kourkafas, cuma günkü iş raporu iş gücü piyasasında bir çöküş endişelerini vurguladığından her perşembe yayınlanan haftalık işsizlik yardımı talepleri verilerinin de mikroskop altında olacağını söylüyor ve “Ve tabii ki, ayın ilerleyen günlerinde beklenen teknoloji öncülüğündeki yapay zeka rallisinin başlıca yararlanıcısı olan Nvidia’nın kazançları da önemli olacak” diyor.

Truist'te baş piyasa stratejisti olan Keith Lerner da paylaştığı notta, “Boğa piyasası hala şüphe avantajını hak ediyor. Yine de Temmuz ayına girerken daha dalgalı bir seyir bekliyorduk ve Ağustos-Eylül arasındaki tarihsel olarak daha zorlu döneme girerken bunun devam edeceğini öngörüyoruz. Gerçekten de piyasa bu dönemlerde genellikle iki adım ileri bir adım geri gidiyor” diye yazıyor.

Küresel borsalar ABD resesyon riskiyle düşüyorKüresel borsalar ABD resesyon riskiyle düşüyor

 

Wall Street borsalarını aniden düşüren neydi?Wall Street borsalarını aniden düşüren neydi?

 

Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?

 

Borsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyonBorsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyon

 

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)