E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGoldman Sachs emtia için karamsar---

Goldman Sachs emtia için karamsar

Goldman Sachs emtia için karamsar
24 Nisan 2013 - 10:34 borsagundem.com

Goldman Sachs son raporunda küresel büyüme tarafındaki endişeleri ön plana çıkarttı

Goldman Sachs yayınladığı raporunda yakın vade emtialar tarafındaki beklentilerini düşürdüğünü açıkladı. Özellikle petrol ve kahve tarafında Avrupa ve Çin’de talebin düşmesine işaret edilirken, altın tarafında da daha düşük fiyatlar üzerinden işlem yapılabileceğini belirtti.
Goldman 24 emtianın yer aldığı Standard&Poor’s GSCI endeksinde bu yıl 3’üncü kez beklentileri aşağı yönlü revize etti. Banka endekste 3 aylık beklentisini yüzde 6’dan yüzde 2.5’a çekerken 12 aylık bazda ise yüzde3’e revize etti. Yakın vadede tavsiyesini piyasa üzeri performanstan nötre çeken Goldman Sachs raporunda altın için ise yüzde 10’luk kazanç potansiyeli gördüğü belirtirken külçe tarafında düşüşün devamı olduğu öngörüsüne yer verildi.
Nisan ayında çok sert geri çekilen emtia cephesinde ABD, Çin ve Avrupa’da beklentilerden kötü gelen makro verilerin etkisini gözlendiğini dile getiren Goldman analisti Samantha Dart konjonktürel etkilerinde fiyatlar üzerinde baskı yarattığını belirtti.
GSCI endeksi dün gelen Çin PMI datası sonrasında yüzde 1.1 düşerken, son 9 ayın en düşük seviyelerinden toparlanmaya çalışan emtialarda yıl başından beri yüzde 6.4’lük değer kaybı gözlendi.
Emtialar düşerken budan çıkan para hazine kağıtları tarafında ise yüzde 0.7 yükselişle kendini gösterdi. Buna ek olarak MSCI Dünya endeksi yüzde 6.1 yükseldi.  
Goldman altın ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede 15 Nisan’da iki seansta yüzde 15 düşen sarı metal için yıl sonu beklentisi 1490 dolardan 1390 dolara çekti. Yaşanan hak etin beklentilerden hızlı gerçekleşmesi ile teknik destek seviyelerin devreye girdiği belirtilen raporda ETF çıkışlarının devam edeceği kaydedilirken, düşüşlerin devamının gelebileceği uyarısı yapıldı.
Avrupa ve Çin'de talebin zayıfladığı endişelerine paralel olarak Goldman Sachs, Brent petrolü için kısa vadeli tahminini aşağı çekti. Önümüzdeki 3 aylık dönem için Brent petrolü tahminini 110 dolar/varilseviyesinden 100 dolar/varile indiren Goldman Sachs, 2013 tahminini ise 104 dolar/varil olarak korudu.
Bakırda düşen fiyatlar sonrasında boğa olduklarını açıklayan Goldman, Londra Metal piyasasında 12 tahminlerini tonu için 8000 dolardan 7000 dolara çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)