E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir---

Goldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir

Goldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir
18 Mayıs 2023 - 16:42 borsagundem.com

Dev yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zekanın borsa kazançlarını yüzde 30 oranında artırabileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka, 2023 yılının en belirgin yatırım alanlarından biri olarak öne çıkıyor. Birçok tartışmaya neden olsa da yapay zeka geliştirmelerinin devam etmesi, teknolojinin gelecekte getirecekleri açısından birçok farklı öngörünün doğmasına yol açıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu öngörülerden birinin sahibi de ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs. Banka, yapay zekanın gelecek 10 yılda S&P 500 kazançlarını yüzde 30 oranında artırabileceğini öngörüyor.

Yüzde 30 üzeri karlılık

CNBC’den Clement Tan’ın haberine göre, yapay zeka konusunda oldukça iyimser olan Goldman Sachs, teknolojinin gelecek 10 yıl içinde S&P 500 kazançlarını artırmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Goldman'ın kıdemli stratejisti Ben Snider, “Önümüzdeki 10 yıl boyunca yapay zeka, üretkenliği yılda yüzde 1,5 oranında artırabilir. Bu da önümüzdeki 10 yılda S&P 500 kârlarının yüzde 30 veya daha fazla oranda artacağı anlamına geliyor” diyor.

OpenAI tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGPT'nin ortaya çıkışı, yapay zekaya yönelik bir ilgi fırtınasına ve birçok kişinin günlük yaşamında bazı aksamalara yol açtı. Ayrıca yapay zeka, artan borçlanma maliyetleri ve tedarik zinciri sorunlarının iyimserliği yumuşattığı bir zamanda, kâr büyümesi için yeni bir itici güç arayışındaki yatırımcılar arasında yeni bir heyecan uyandırdı.

Snider, “S&P 500'de kazançlardaki genişlemeye yol açan olumlu faktörlerin çoğu tersine dönüyor gibi görünüyor. Ancak artık gerçek iyimserlik kaynağı, yapay zeka yoluyla üretkenlik geliştirmek gibi gözüküyor” diyor. Snider sözlerine şöyle devam ediyor: “Çoğu yatırımcı için, içinde olduğumuz bu zamanda kazananların teknoloji sektöründe olduğu açık. 1999 ve 2000'lerdeki teknoloji balonu sırasında, Facebook veya Uber'in hayatlarımızı ve yaşama şeklimizi değiştirmesini tasavvur etmek gerçekten çok zordu. Bu nedenle, yatırımcılar için asıl soru, yolun sonunda kimin kazanan olacağı.”

Faizler ve yatırım alanları

Snider, yatırımcılara ABD sermaye yatırımlarını döngüsel ve savunma sektörlerine yaymalarını tavsiye ediyor ve çekici değerlemeleri için enerji ve sağlık sektörlerini öne çıkarıyor. Snider, daha kısa vadede ise ABD Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikasının çoğunu tamamlamasını beklediğini söylüyor.

Snider, “Soru şu: Bu, ekonomiyi ileriye doğru etkilemeye hangi şekillerde devam edecek? Son kazanç sezonundaki endişe işaretlerinden biri, S&P 500 şirketlerinin kurumsal harcamalarını bir miktar geri çekmeye başlamasıydı. Yükselen faiz oranları bunun bir nedeni olabilir” diyor.

Snider, “Faiz oranları yüksekse şirket olarak borç vermeye biraz daha dirençli olabilir ve bu nedenle harcamalarınızı kısabilirsiniz. Ve gerçekten de S&P 500 geri alımlarına bakarsak, bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 20 oranında düştükleri görülüyor. Bu, belki de bu sıkılaştırma döngüsünün tüm etkilerini görmediğimizin bir işaretidir” şeklinde konuşuyor.

Ünlü yatırımcıdan yapay zeka uyarısı

 

Fed, yapay zeka risklerine karşı bankalarla görüşüyor

 

Bir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?

 

Yapay zeka yanıtladı: Hangi meslekler ön plana çıkacak?

 

2023'ün yıldızı altın ve teknoloji hisseleri

 

Dev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)