E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs yapay zekadaki düşüşü satın alıyor---

Goldman Sachs yapay zekadaki düşüşü satın alıyor

Goldman Sachs yapay zekadaki düşüşü satın alıyor
17 Eylül 2024 - 15:32 borsagundem.com

Goldman Sachs, teknoloji hisselerinde alım zamanının geldiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında teknoloji hisselerindeki belirgin düşüş, borsanın geneline dair şüpheleri de artırdı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yapay zeka ile ilgili hisse senetleri son zamanlarda darbe aldı ancak daha düşük faiz oranları yolda ve temeller güçlü seyrediyor. Goldman Sachs Group işlem masası ise düşüşü satın alma zamanının geldiğini düşünüyor.

Faiz indirimleri ve ekonomide belirginleşme

Bloomberg’den Natalia Kniazhevich’in haberine göre, Goldman Sachs’ın ABD özel bileşimler ekibinin başkan yardımcısı Faris Mourad, paylaştığı notta, “Daha düşük faiz oranlarının bilişim teknolojileri projelerini destekleyebileceğini, seçimden sonra ekonomik politikanın daha az belirsiz hale geleceğini ve yapay zeka ürünleriyle ilgili somut ilerlemenin yaklaşan konferanslarda sunulacağını bekliyoruz” diye yazıyor.

Goldman Sachs’ın Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta ve Oracle gibi şirketleri içeren geniş yapay zeka sepeti, 10 Temmuz'da ulaştığı 2024 zirvesinden yüzde 11 oranında düştü. Zayıflık, 'Muhteşem Yedili’ hisselerindeki satışların ötesine geçiyor.

Goldman, bu yılın başlarında veri merkezlerine olan talebin artmasına ve yapay zeka gelişimini yönlendirme gücüne odaklanan iki sepet başlattı. Ancak Temmuz ortasından bu yana, yapay zeka veri merkezleri sepeti yüzde 8 oranında düştü ve Power Up America sepeti de yüzde 5 oranında değer kaybetti.

Alım fırsatı

Çarşamba günü sona erecek politika toplantısı öncesi Fed'den yarım puanlık bir faiz oranı indirimi beklentisi, dev teknoloji hisselerinden piyasanın ekonomik açıdan hassas köşelerine doğru bir rotasyonu körükledi. Ayrıca, son kazanç sezonu, şirketlerin yapay zekaya yaptığı harcamaların yatırımcıların umduğu kadar çabuk karşılığını vermediğini gösterdi. Bu, bazı yatırımcılarda korkuya yol açsa da, Goldman Sachs, bunun bir satın alma fırsatı olduğunun altını çiziyor.

Mourad, “Çok fazla yapay zeka karamsarlığı var.  Yapay zeka sepetleri yıl başından bu yana kazanç eğilimlerine göre ucuz, daha da aşağı inmek için yeni kötü haberlere ihtiyaç duyabilirler, ki bunun olası olmadığını düşünüyoruz” diye yazıyor.

Temellerin önemi

Temeller, Goldman Sachs’ın tezinde önemli bir rol oynuyor. Banka, yapay zeka şirketlerinden elde edilen net gelirin gelecek 12 ayda yaklaşık iki katına çıkmasını bekliyor. Ayrıca teknolojiye bağlı güç üretiminde de daha fazla büyüme görüyor.

Mourad, “Bu yılki güç temasının üstün performansı, esas olarak bu alanın kazanç büyümesiyle yönlendiriliyor çünkü ABD'li bağımsız güç üreticileri ve düzenlenmiş kamu hizmetleri bu son kazanç sezonunda veri merkezleri hakkında olumlu güncellemeler sağladı” diye yazıyor.

Veri merkezlerinin kilit rolü

Örneğin, bağımsız güç üreticisi Vistra bu yıl yüzde 131 oranında kazandı ve Constellation Energy de yüzde 69 oranında yükseldi. Her ikisi de güçlendirme sepetinde ve genellikle yapay zeka ile ilgili duyguya uygun şekilde işlem görüyor. Mayıs sonunda zirveye ulaştıklarından beri biraz ivme kaybettikleri kabul ediliyor. Ancak her ikisi de yakın zamanda beklentileri aşan kazançlar bildirdi ve Goldman Sachs’a göre yapay zeka etrafındaki sermaye yatırımları bu tür güç hisselerini daha da yukarı itmeye devam edecek.

Mourad, “Veri merkezlerini ABD'deki güç talebi büyümesinin en büyük tek itici gücü olarak görmeye devam ediyoruz” diye yazıyor.

Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?

 

'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak

 

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyorMuhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor

 

Milyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştıMilyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştı

 

Ed Yardeni: 'Muhteşem Yedili' muhteşem kalmaya devam edecekEd Yardeni: 'Muhteşem Yedili' muhteşem kalmaya devam edecek

 

"Muhteşem 7'li"de satış baskısı! Piyasa değeri 700 milyar dolar geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ17 Eylül 2024 16:30

    Borsa ve kripto paralardaki herkez  batacaksınız haberiniz yoktur.Bunlar son fırsatlarınız satmak için.