E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs’dan yatırımcılara ‘Büyük Dezenflasyon’ müjdesi---

Goldman Sachs’dan yatırımcılara ‘Büyük Dezenflasyon’ müjdesi

Goldman Sachs’dan yatırımcılara ‘Büyük Dezenflasyon’ müjdesi
19 Aralık 2023 - 13:22 borsagundem.com

Son bir yıldır küresel piyasaların dört bir yanında etkilerini hissettiren enflasyon dönemi sona ermiş olabilir. Goldman Baş Ekonomisti Jan Hatzius ‘Büyük Dezenflasyon’ başlıklı raporunda 2024 için yatırımcılara umut verdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

Enflasyon, iki yılı aşkın bir süredir dünya çapında merkez bankalarının başına bela oldu. Ancak Fortune’un haberine göre, Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius, tüketiciler için acı verici dönemin sona erdiğine inanıyor. Haberde Hatzius’un ekonomi alanında son dönemdeki başarılı siciline işaret edilerek öngörülerinin dikkate almaya değer olduğu da belirtiliyor.

Goldman Sachs verilerine göre, pandemi sırasında enflasyonist bir artışla karşı karşıya kalan gelişmiş piyasaların birleşik çekirdek enflasyon oranı, son üç ayda yıllık bazda sadece %2,2 ve kasım ayında sadece %1,3 yükseldi. Bu oran merkez bankalarının %2 hedef seviyesine yakın bir noktayı işaret ediyor. Hatzius’a göre söz konusu verilerin tek bir anlamı var: ‘Küresel enflasyon düşmeye devam ediyor.’

Hatzius pazartesi günü yayınladığı “Büyük Dezenflasyon” başlıklı piyasa notunda gelişmiş piyasalardaki çok sayıda büyük merkez bankasının 2024’de fiyat artışları azaldıkça “daha erken ve daha agresif” faiz indirimleri yapacağını öngördü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de 2022 yazında enflasyon yıllık bazda %9'un üzerine çıkarak son 40 yılın zirvesine ulaşmıştı. Mart 2022’de başlatılan agresif faiz artışı dalgasıyla birlikte dünyanın en büyük ekonomisindeki enflasyon kasım ayında %3,1’e kadar geriledi. Ancak söz konusu seviye hâlâ ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2’lik hedef enflasyon oranının üzerinde.

Hatzius gelecek yılın ilk yarısında, muhtemelen de mart, mayıs ve haziran ayılarında, arka arkaya üç kez 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. Baş ekonomist yıl sonuna kadar da iki kez ek faiz indirimi yapılacağını öngörüyor. Hatzius’a göre 2025’de üç kez daha faiz indirimi gerçekleşecek ve o yılın eylül ayına kadar FED’in politika faiz oranları %3,25 - %3,50 aralığına gerileyecek.

Baş ekonomistin tahminleri son bir yıldır oldukça başarılıydı. Birçok ekonomist 2023’ün başında ABD ekonomisinin resesyona girmesine kesin gözüyle bakarken Goldman’ın baş ekonomisti ekonomide ciddi bir düşüş görülmeden FED’in enflasyonu kontrol altına alabileceğini söylemişti. Resesyon ihtimalini %35’ten sadece %15’e çeken Hatzius aynı zamanda Wall Street’in en boğa tahmincileri arasında yer alıyor.

Goldman Sachs tahminlerine göre, güçlü bir işgücü piyasası, düşük enflasyon ve düşen faiz oranları, gelecek yılki GSYİH büyümesi ve kurumsal bilançoların yükselmesine yardımcı olacak. Goldman'ın küresel yatırım araştırma bölümüne de başkanlık eden Hatzius, pazartesi günü yaptığı açıklamada, bunun "riskli varlık piyasaları için son derece dostane" olacağını yazdı.

ABD borsalarında 2023 boyunca S&P 500 Endeksi %23'ün üzerinde ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %43’ün üzerinde yükseldi. Zorlu geçen bir 2022’nin ardından piyasalardaki birçok riskli varlık bu yıl kayıplarını telafi ederek pozitif seviyeye ulaştı. Yatırımcıların risk iştahının artmasıyla kripto para birimleri de bu yıl yeniden canlandı. Bitcoin yüzde 152 artışla yaklaşık 42.000 dolara yükselirken, Ether yüzde 80'den fazla artışla 2.100 doların üzerine çıktı.

Goldman Sachs ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti David Kostin cuma günkü açıklamasında S&P 500 Endeksi için hedef fiyatlarını 4.700 puandan 5.100 puana yükselttiklerini açıkladı. Kostin düşmekte olan enflasyonun, güvercin FED politikasının ve daha sağlam ekonomik görünümün gelecek yıl hisse senetlerini destekleyebileceğini belirtti.

Kostin’in bu yeni hedefi S&P 500’ün gelecek yıl mevcut seviyesinden %8 yükseleceğini işaret ediyor. Kostin, “Hisse senedi piyasasına ilişkin daha güçlü görüşümüz, meslektaşlarımızın ABD GSYİH büyümesine yönelik yükselen öngörüleriyle de örtüşüyor" dedi.

Hatzius, 2024'te ABD’de %2'lik bir GSYİH büyümesi ve sadece %3,6'lık bir işsizlik oranı bekliyor. Bununla birlikte, baş ekonomist, ABD GSYİH büyümesi ve işsizlik için daha iyimser görünümünün iki ucu keskin bir kılıç olabileceğini de belirtti. Zira ekonominin çok fazla güçlenmesi, genel ekonomi ve hisse senetleri için faydalı olsa da FED yetkililerinin enflasyonun yeniden canlanmasından korkmasına neden olabilir ve FED’i faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya zorlayabilir.

Söz konusu göstergelerin daha yavaş faiz indirimleri uyarısıyla beraber geldiğine dikkat çeken Hatzius yukarı yönlü herhangi bir sürpriz verinin enflasyon hedefine çok yaklaşmış olunsa bile FED’i politika faizlerini sabit tutmaya itebileceğini söyledi.

SEC’i bile şaşırtan dolandırıcılık açığa satışla ortaya çıktı

 

Morgan Stanley: Fed yatırımcılara yükselişe geçmeleri için iyi bir neden verdi

 

Santa Rallisi öncesinde risk iştahı kayboluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sai19 Aralık 2023 14:17

    Yurt dışı dolar fiyatı belli olan her ürün eski fiyatına geliyor, artamıyor. Ama türkiye de belirsiz ortamda referans fiyatı olmayan yerli yersiz her ürün sürekli fiyatları şişirilerek insanlar kazıklanıyor. Hükümetimiz bu duruma önlem olarak yurtdışı getirdiğiniz çoğu eşyaya bandrol ücreti getirerek çözme yoluna gitmiş. Daha iyi kazıklanın diye. Yatacak yeriniz yok.