E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGoldman, 'sat' dedi emtialar düştü---

Goldman, 'sat' dedi emtialar düştü

Goldman, 'sat' dedi emtialar düştü
12 Nisan 2011 - 08:57 borsagundem.com

Goldman, CCCP” olarak bilinen ham petrol, bakır, pamuk soya fasulyesi ve platinden oluşan sepetteki uzun pozisyonlarını çıkmalarını istedi

Wall Street’te emtialar konusunda sürekli yukarıyı işaret eden görüşleriyle bilinen Goldman Sachs, bu kez yatırımcılarına “CCCP” olarak bilinen ham petrol, bakır, pamuk soya fasulyesi ve platinden oluşan sepetteki uzun pozisyonlarını çıkmalarını istedi.
Son 4 ayda yatırımcılarına bu emtiaların yükseleceğine vadeli piyasada yatırım yapmaları önerisiyle yüzde 25 kazandıran sepetten çıkmaları konusunda uyarı yapan Goldmas Sachs emtia bölümü başkanı Jeffrey Currie, müşterilerine yolladığı raporda “Önümüzdeki 12 ayda CCCP sepetinin hala yukarı gitme potansiyeli olduğuna inanmamıza karşın, risk ve getiri karşılaştırmamız bu sepette uzun pozisyon almayı artık gerektirmiyor.” dedi.

Goldman’ın emtiaların yükseleceği beklentisini korumasına karşın pozisyonlarını bozulması önerisinin nedeninin özellikle ham petrolde vadeli piyasada alınan çok büyük spekülatif pozisyonlar olması, ve satış yönünde bir sinyal gelmesi durumunda bu piyasada düzensiz bir geri çekilmeden korkması olduğu kaydediliyor.

Currie raporunda, “ABD’de petrole olan talebin düşeceği yolunda yeni ortaya çıkan işaretlerin yanı sıra piyasada rekor düzeyde spekülatif uzun pozisyonların bulunması, Nijerya’daki seçimler ve Libya’da bir ateşkes sağlanması olasılığının bulunması, fiyatların yukarı yönünü dengelemeye başladı.” dedi.

Goldman Sachs’ın emtialar konusunda riskten kaçınma yönündeki görüşünün ardından Brent ve Amerikan WTI ham petrolü gerilemeye başladı. NY WTI bu sabah yüzde 1.34 düşüşle varil başına 108.45 dolardan işlem görüyor.

Goldman Sachs’ın müşterilerine yaptığı öneriden sonra kendi parasının ne kadarını emtia piyasasına bağladığı ise 19 Nisan’da açıklanacak şirketin ilk çeyrek sonuçlarıyla birlikte ortaya çıkacak.

Goldman Sachs’ın, bir şirketin bir günde bir varlık sınıfı için ne kadar para ayırdığının ölçütü olan “riske atılan değer” (VaR), tanımı, 31 Aralık’ta sona eren geçen yılın son çeyreğinde 23 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Şirketin VaR değeri 2010 üçüncü çeyrekte yüzde 20 yukarıda 29 milyon dolarda, 2009 dördüncü çeyrek sonunda ise yüzde 40 yukarıda 38 milyon dolar düzeyindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)