E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoogle’ın bölünürse borsalar nasıl etkilenecek?---

Google’ın bölünürse borsalar nasıl etkilenecek?

Google’ın bölünürse borsalar nasıl etkilenecek?
10 Ekim 2024 - 15:50 borsagundem.com

ABD’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google’ın çatı şirketi Alphabet anti-tröst davasıyla sarsıldı. Uzmanlar Google’a uygulanacak sert bir yaptırımın geniş çaplı etkileri olacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ayrılıklar hiçbir zaman kolay değildir. Ancak söz konusu Google olduğunda ortaya çıkacak fatura çok daha masraflı olabilir.

Küresel yatırımcılar son günlerde ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Google’dan temel işletmesini, Android mobil işletim sistemini, Chrome internet tarayıcısını ve Google Play uygulama mağazasını ayırmasını isteyebileceğini açıkladı. Zira DOJ iddiasına göre tüm bu yapılar birleşerek bir Google monopolisi oluşturuyor.

DOJ'a göre çözüm Google'ın Chrome, Play ve Android gibi ürünlerini, Google arama motoru ve Google arama motoru ile ilgili ürün ve özellikleri rakiplerine veya pazara yeni girenlere karşı avantaj sağlamak için kullanmasını engellenmesinde yatıyor. Üstelik Google’ın kullanması sakıncalı bulunan işlemleri arasında Google’ın yapay zeka özellikleri de bulunuyor.

The Street’in haberine göre JPMorgan analistleri DOJ’ın Google davasındaki çözüm planı çerçevesinin çoğunlukla beklentileriyle uyumlu olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, DOJ'un önerdiği nihai çözüm yollarının 20 Kasım'a kadar vadesi dolmayacak. JPMorgan araştırma notuna göre ilk çözüm çerçevesi, kesin çözümler açısından biraz fazla geniş kapsamlı ve belirsizlik içeriyor.

Banka analistleri büyük bir sürpriz olamamasına rağmen ön çerçeveye bakıldığında önerilerin ciddi riskler taşıdığını ve Alphabet için yapısal değişiklikler veya bölünme önerilerinin mümkün olabileceğini belirtiyor. Ancak firma yakın vadede hisseler için büyük çaplı bir değişiklik olacağına inanmıyor.

JPMorgan'a göre, Wall Street'in odak noktası önümüzdeki birkaç hafta içinde bilançolara ve ardından 20 Kasım'da önerilen nihai DOJ çözümlerine kayacak. Wall Street devi Alphabet için 208 dolarlık fiyat hedefiyle hisse senedine aşırı pahalı notu veriyor.

Google köşeye sıkıştı

Arama motoru devi için zorlu bir hafta oluyor. Uluslararası haber ajanslarına göre, 7 Ekim'de San Francisco'daki ABD Bölge Yargıcı James Donato, Alphabet'in Google'ına, Android kullanıcılarına uygulama indirme ve içindeki işlemler için ödeme yapma konusunda daha fazla seçenek sunmak için mobil uygulama işini elden geçirmesini emretti.

Donato'nun kararı, Google'ın üç yıl boyunca uygulama içi ödeme yöntemlerinin kullanımını yasaklayamayacağını ve kullanıcıların rakip üçüncü taraf Android uygulama platformlarını veya mağazalarını indirmelerine izin vermesi gerektiğini emrediyor.

Google yaptığı açıklamada, San Francisco merkezli 9. ABD Temyiz Mahkemesi'ne ihtiyati tedbir kararına yol açan karara itiraz edeceğini ve ABD mahkemelerinden Donato'nun temyiz bekleyen kararını duraklatmasını isteyeceğini söyledi.

TheStreet Pro'dan Chris Versace, 9 Ekim'de ABD Adalet Bakanlığı'nın kararını tartıştı ve "Google muhtemelen temyize gidecek ve bu çaba muhtemelen süreci yıllarca uzatabilir" dedi.

Versace temyiz için bekleyen dava kararı için, “Yakın vadede, manşet riski var. Ancak Google için operasyonel bir perspektiften bakıldığında, çok az etkisi olması veya hiç etkisi olmaması bekleniyor” dedi.

Borsa uzmanı, DOJ'un temerrüt anlaşmalarını ve "arama motoru ve arama motoruyla ilgili ilgili ürünlere dair gelir paylaşımı düzenlemelerini" sınırlama veya yasaklama önerisine dikkat çekti.

Google'ın çarpan etkisi piyasaları vurabilir

Versace, “Bu Google’ın Apple iPhone’a ve Samsung cihazlarıyla yaptığı arama motoru anlaşmalarını da içerecektir. Böyle bir sınırlama veya yasaklama gerçekleşirse Apple’ın ‘diğer gelirlerinde’ milyarlarca dolarlık kayıp oluşabilir” dedi.

2022'de Google, Safari tarayıcısı için varsayılan arama motoru olarak Google’In kullanılması için Apple'a son birkaç yılda her yıl 18 milyar ila 20 milyar dolar ödedi.

Versace, bu gibi bir harcama kesintisinin ortaya çıkması halinde Wall Street’in geleceğe dair hisse başı getiri beklentilerini düşürmesi gerekeceğini söyledi. Ancak borsa uzmanı böyle bir kesintinin önümüzdeki bir veya iki yıl içinde ortaya çıkmasını muhtemel görmüyor. Versace Microsoft’a açılan anti-tröst davasının anlaşmayla sonuçlanmadan önce yaklaşık on yıl boyunca devam ettiğini hatırlattı.

Borsa uzmanı "Enflasyon raporları piyasanın beklediği kadar ilerleme göstermezse veya FED’in önümüzdeki aylarda beklenenden daha az faiz indirimi yapabileceği düşüncesine katkıda bulunursa piyasa tepkisi, bazı Alphabet hisselerini daha da iyi bir fiyata alabileceğimiz anlamına gelebilir” açıklamasında bulundu.

Tröst karşıtı davalar Google’ı bölecek mi?Tröst karşıtı davalar Google’ı bölecek mi?

 

ABD yargısına göre Google tekel oluşturuyor!ABD yargısına göre Google tekel oluşturuyor!

 

 Wiz, Google ile yaptığı 23 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti Wiz, Google ile yaptığı 23 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)