E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoolsbee: ABD ekonomisi %2 enflasyona doğru ilerliyor---

Goolsbee: ABD ekonomisi %2 enflasyona doğru ilerliyor

Goolsbee: ABD ekonomisi %2 enflasyona doğru ilerliyor
12 Temmuz 2024 - 07:12 borsagundem.com

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD ekonomisinin %2 enflasyon hedefinde ilerlediğini belirtti. Goolsbee, ''Benim görüşüm, %2'ye giden yolun göründüğü yönünde'' dedi

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD ekonomisinin bu yılın başlarında yaşanan bir yükselişin ardından %2 enflasyona ulaşma yolunda ilerlediğini belirterek, faiz oranlarını düşürmek için zamanın yakın olduğuna dair güveninin arttığını söyledi.

Goolsbee bankadaki bir grup röportajında gazetecilere verdiği demeçte, "Benim görüşüm, %2'ye giden yolun göründüğü yönünde" dedi.

''SON DERECE CESARET VERİCİ''

Tüketici fiyatlarının Haziran ayında Mayıs ayına göre beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösteren verinin "mükemmel" bir haber olduğunu belirten Goolsbee, Mayıs ayındaki verilerle birlikte Ocak ayında beklenenden daha güçlü çıkan enflasyon rakamlarının ilerlemenin tersine dönmesinden ziyade sadece "yoldaki bir tümsek" olduğunu söyledi.

Verilerin konut ve kira enflasyonunda uzun zamandır beklenen bir gevşemenin olduğunu gösterdiğini ve bunun "son derece cesaret verici" olduğunu ifade eden Goolsbee, Fed'in 30-31 Temmuz'da politikaya karar vermek için bir sonraki toplantısında faiz indirimi için baskı yapıp yapmayacağını söylemekten kaçındı. Ancak, Fed'in politika faizini %5-5,5 aralığında sabit tutması gerektiğini söyledi.

Goolsbee, Fed'in geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana yaptığı gibi politika faizini %25-%5,5 aralığında sabit tutmasının, merkez bankasının ekonomiyi giderek daha fazla frenlediği anlamına geldiğini belirtti.

Goolsbee, "Hareket etmeyerek sıkılaştırıyoruz ve bu, on yıllardır olduğu kadar yüksek bir kısıtlayıcılık seviyesinden başlıyor. Bu kadar kısıtlayıcı olmanın ve gerçek anlamda sıkılaştırmanın nedeni, ekonominin aşırı ısındığını düşünmeniz olurdu. Bana göre bu aşırı ısınan bir ekonomiye benzemiyor" diye konuştu.

İşgücü piyasasının soğumakla birlikte hala güçlü olduğunu belirten Goolsbee, bunun bir resesyonun başlangıcı gibi görünmediğini de sözlerine ekledi.

''OLDUKÇA KISITLAYICI''

Goolsbee, işsizlik oranının geçen ay %4,1'e yükselmesi ve temerrütlerin artması gibi ekonominin yavaşladığına dair bazı uyarı işaretleri gördüğünü söyledi. Ancak pandemi ekonomiyi altüst ettiği için, bu uyarı işaretlerinin tam olarak neyi haber verebileceğini bilmenin zor olduğunu söyledi.

Goolsbee'ye göre açık olan şey, finansal koşulların "oldukça kısıtlayıcı" olduğu ve enflasyon düşerken bile faizleri sabit tutarak Fed'in "inkar edilemez bir şekilde" politikayı sıkılaştırdığı. Fed ilk faiz indirimini yaptıktan sonra, bu hamleyi daha fazla faiz indirimiyle takip etme kararının ve eğer öyleyse hangi hızda olacağının verilere bağlı olacağını söyledi. Goolsbee, "Önceden taahhütte bulunma ya da elimizi kolumuzu bağlama taraftarı değilim" dedi.

Asya borsaları ABD verileri sonrası karışık seyrettiAsya borsaları ABD verileri sonrası karışık seyretti

 

NYSE ABD verisi sonrası günü karışık seyirle tamamladıNYSE ABD verisi sonrası günü karışık seyirle tamamladı

 

SPK 28 izinsiz foreks sitesi hakkında hukuki işlem başlattıSPK 28 izinsiz foreks sitesi hakkında hukuki işlem başlattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)