E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Görev tamamlandı’ pankartı için henüz erken---

‘Görev tamamlandı’ pankartı için henüz erken

‘Görev tamamlandı’ pankartı için henüz erken
31 Ocak 2024 - 10:10 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in üst üste dördüncü toplantısında da faizleri sabit tutmasını bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda gözler Fed’in bugün gerçekleştireceği toplantıya çevrildi. Genel kanaat faizlerin sabit kalacağı yönünde. Ancak asıl merak edilen, Fed’in faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunda bir ipucu verip vermeyeceği.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, Fed’in bugün muhtemelen üst üste dördüncü toplantısında da faiz oranlarını sabit tutacağı ancak yakın bir faiz indirimi sinyali vermekten de kaçınacağını düşünüyor.

‘Görev tamamlandı’ pankartı için erken

Bloomberg’den Steve Matthews’ın haberine göre, Federal Açık Piyasa Komitesi (The Federal Open Market Committee - FOMC), bugün sona erecek iki günlük politika toplantısında faiz oranlarını, Temmuz ayında ulaştığı 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila 5,5 aralığında tutmaya hazırlanıyor. Faiz kararı saat 22:00’da açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell 30 dakika sonra bir basın toplantısı düzenleyecek.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın son faiz artırımından neredeyse sekiz ay sonra, Mart ayında ilk kez faiz indirimi yapma ihtimalini kabaca yüzde 40 olarak görüyor ancak çoğu Fed yetkilisi, böyle bir yönde spekülasyon yapmak için henüz çok erken olduğunu söylüyor. Powell, sağlam bir iş gücü piyasasına ve güçlü bir şekilde büyüyen bir ekonomiye işaret ederek, enflasyondaki son düşüşlerden memnun olduğunu söyleyebilir ancak faiz indirimine yönelik aciliyetin çok az olduğunu belirtmeye de devam edebilir.

Morgan Stanley Baş Küresel Ekonomisti Seth Carpenter, “Enflasyonun çok düştüğü gerçeğini inkar edemezsiniz ve onların da bunu istediklerini sanmıyorum. Öte yandan, ‘Görev Tamamlandı’ yazan büyük bir pankartın açılacağını da zannetmiyorum” diyor.

Fed'in tercih ettiği temel enflasyon göstergesi Aralık ayında neredeyse üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Gıda ve enerjiyi hariç tutan gösterge, altı aylık bazda yüzde 1,9 artışla Fed'in yüzde 2 hedefinin art arda ikinci ayda da gerisinde kaldı.

Komiteden beklenti

Bloomberg Ekonomi ekibinden Anna Wong ve Stuart Paul ise, komitenin olası duruşuyla ilgili olarak, “Ocak FOMC toplantısında yetkililerin ana odağı, faiz indirimleri ve niceliksel sıkılaştırmanın azaltılması hakkında ne zaman ve nasıl iletişim kurulacağını ortaya koymak olacak. FOMC, beklediğimiz gibi, Mart ayında gerçekten faiz indirimine başlayacaksa, bu, kesin ve açık bir iletişimin gerçekleşeceği anlamına geliyor” diyor.

Carpenter, komitenin faiz oranlarına ilişkin rehberliğinde değişiklik yapabileceğini ve faiz oranlarının olası bir ‘sabitlenmesine' atıfta bulunarak ‘politika duruşu' gibi tarafsız bir patikaya yönelebileceğini söylüyor. Carpenter, açıklamanın büyük bir kısmının Aralık ayında yayınlanan açıklamaya benzemesinin de muhtemel olduğu görüşünde.

FOMC'nin, yetkililerin 2023'teki ilk toplantısında yaptığı gibi uzun vadeli hedeflerini ve para politikası stratejisini de yeniden teyit etmesi bekleniyor.

Basın toplantısı

Powell’ın muhtemelen Fed'in Mart ayı için faiz indirimi düşünüp düşünmediği ve komitenin Aralık ayında bu yıl üç çeyrek puanlık faiz indirimine ilişkin ortalama tahmininin hala yetkililerin görüşlerini iyi bir şekilde yansıtıp yansıtmadığı konusunda baskı altında kalması bekleniyor. Yatırımcılar şu anda beş veya daha fazla faiz indirimi bekliyor.

Enflasyonun bu yılın ilerleyen dönemlerinde yeniden hızlanma riski, Powell'ın yakın vadedeki herhangi bir faiz oranı değişikliğine karşı geri adım atmasına neden olabileceği de değerlendiriliyor. Bu ayın başlarında Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika yapıcıların en kötü sonucun faiz oranlarını düşürmeleri ve daha sonra tekrar yükseltmek zorunda kalmaları olacağını söylemişti.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk, “Merkez bankacılığının en büyük günahı faiz indirimi yapmak ve ardından gidişatı tersine çevirmek zorunda kalmaktır. Artık geri adım atmanın ve rotada kalmanın zamanı geldi. Piyasalar bundan hoşlanmayacak ama mesaj yerleşmeye başladı” şeklinde konuşuyor.

Powell'a ayrıca finansal kurumları faiz indirimi penceresinden borç almaya teşvik edecek hamleler de dahil olmak üzere bir dizi bankacılık sorunu hakkında da sorular sorulması bekleniyor.

Bilanço

FOMC, ayrıca, niceliksel sıkılaştırma programını ne zaman azaltmaya başlayacağı da dahil olmak üzere 7,7 trilyon dolarlık bilançosunu da tartışmaya açabilir. Ancak genel kanaat şu aşamada bir karar verilmesinin pek mümkün görünmediği yönünde.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, bu ayın başlarında merkez bankasının finansal piyasalardaki likidite kıtlığı nedeniyle varlık portföyünü küçültme hızını yavaşlatması gerekebileceğini söylemişti. Jefferies'ten kıdemli ABD ekonomisti Thomas Simons da, “Rezervlerin rahat edebileceği en düşük seviyeye giderek yaklaşıyorlar. Bu noktada azaltma çok uygun” diyerek bu görüşe katıldığını ifade ediyor.

Yeni isimler ve daha şahin bir duruş ihtimali

Ocak ayı toplantısı aynı zamanda Bostic, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, San Francisco Fed'den Mary Daly ve Richmond'dan Thomas Barkin dahil olmak üzere merkez bankasının bölge başkanları arasında yeni seçmen rotasyonunu da beraberinde getiriyor. 2023 seçmenlerine göre biraz daha şahin eğilimli olsalar da bu toplantıda herhangi bir muhalefet beklenmiyor.

Küresel piyasalarda kritik gün! Gözler Fed'de

 

Fed Mart ayında ilk faiz indirimi için kapıyı açık tutacak

 

Piyasalar, Fed haftasına temkinli başladı

 

Piyasalar Fed'i fiyatlıyor! Martta faiz indirimi var mı?

 

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)