E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGözler Fitch'te---

Gözler Fitch'te

Gözler Fitch'te
31 Ekim 2012 - 07:48 borsagundem.com

Moody’s’den Türkiye’ye yönelik değerlendirme geldi.

PİYASALARIN önümüzdeki haftadan itibaren Fitch’den bekledikleri not artışı ya da görünümün ‘pozitif’e dönüştürülmesi açıklamasından önce bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den Türkiye’ye yönelik değerlendirme geldi.
Moody’s, Türkiye’nin cari işlemler açığının yapısal olarak düşürülmesi, döviz rezervlerinin artması veya özel sektör dış borçlanmasını düşmesiyle dış kırılganlıkların azaltılması durumunda kredi notu artışı olabileceğini açıkladı. Analistler, piyasaların Moody’s’in açıklamasına tepkisini ‘belirsiz’ olarak yorumlarken, dün olumlu seyir ile açılan İMKB, açıklamadan sonra da, bu seyrini devam ettirdi. Moody’s son olarak Türkiye’nin kredi notunu Haziran ayında Ba1’e yükseltirken, kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak açıklamıştı. Türkiye’nin kredi notuna ilişkin yaptığı dünkü değerlendirmede ise Moody’s, “Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip olması için ön koşul, ödemeler dengesi şoklarına karşı daha büyük esneklik sağlamasıdır. Örneğin yabancı bankalar veya kurumsal yatırımcılardan Türkiye’ye yönelik sermaye akışında sert düşüş gibi konular” ifadesini kullandı. Analistlere göre, ‘pozitif’ görünümdeki Türkiye’nin notunu belli bir süre içinde artırması gereken Moody’s’in bu açıklaması, aslında bir nevi ‘gönül alma’ niteliğinde.
KOMŞULARLA İLİŞKİLER
Analistler, Moody’s’in bu kez dış şoklara vurgu yaptığına işaret etti. Uzmanlara göre, Moody’s, dış şoklar derken, Euro krizinin derinleşmesine ve Suriye başta olmak Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerine de işaret ediyor. Dış kırılganlıkların azaltılması yönündeki gelişmelerin tersine dönmesi durumunda, Türkiye’nin kredi notu görünümünün ‘pozitif’ten ‘durağan’a çekilebileceğini belirten Moody’s, “Kamu finansmanı ölçütlerinde önemli bozulma da görünümde hatta aşırı bir durumda kredi notunda aşağı yönlü bir harekete neden olabilir” yorumunu yaptı.
OVP’den daha kötümser
TÜRKİYE’nin cari işlemler açığının 2012 yılında milli gelirinin yüzde 7.8’i, 2013 yılında ise yüzde 7.4’ü seviyesinde göreceli olarak yüksek kalacağını öngören Moody’s, 2012 yılında GSYH’nin yüzde 3 artış kaydedeceğini tahmin ediyor. 2013-2015’e yönelik Orta Vadeli Programı (OVP) da değerlendiren Moody’s “Öngörülen faiz dışı fazlanın iç tasarruflara yönelik önemli bir katkı sağlaması olası değil ve özel sektör tasarruflarını artıracak ve ödemeler dengesi risklerini azaltacak tedbirler açısından tamamlayıcı görünmüyor” ifadesine yer verdi.
Türkiye’nin güçlü ve zayıf noktaları
MOODY’S, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin güçlü yönleri, “Geleneksel Avrupa pazarlarının ötesine geçmiş ve çeşitlendirilmiş ticaret bağlarına sahip büyük ve dinamik bir ekonomi” ve “Sağlamlaştırılmış makro çerçeve ve olumlu borç dinamikleri” olarak sıraladı. Kuruluş, kredi notunun önündeki zorlukların ise, “Cari işlemler açığının dahil olduğu önemli dış kırılganlık unsurları ve toplumun laik ve dindar kesim arasındaki görüş ayrılıklarından kaynaklanan siyasi kargaşalar” olduğunu belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin gölcük/kocaeli31 Ekim 2012 08:14

    bilerek türkiye oyalanıyor Amerika,Avrupa,Asya büyümelerini aşağı yönlü revize ederken Türkiye carı açık'düşüyor Borçlanma GSMH borçlanma oranı iyi Para basmıyor Mal ve hizmetlere Güncelleme (zam)yapıyor Amerika,Avrupa,Aaya para basıyor Çünkü Mal hizmetlere Türkiyr gibi zam yapamıyorlar Çünku insanları Fiyat artışlarına bağışıklık kazanmamış Türkiye öyle değil Anavatan partisi döneminde Enflasyonla büyümeyi tercih etmişti.O yıllardan gelen Şoklara millet dayanıklı Avrupa'da Rüya bitti.Millete bol keseden Refah dağıttılar Şimdi işin icinden çıkamıyorlar.Gelsinler Bizi Yıllardır yönetenlerden ders alsınlar.! yapsınlar zamları düzelirler!Vallahı Türkiyed'e yıllardan bu yana hep zam yaptılar!Hala yapılıyor.Hiç tasarruf eden yok yerli malı yok.Eleştiri ve öz eleştirili olmak lazım.