E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGözler Turkcell Genel Kurulu'nda---

Gözler Turkcell Genel Kurulu'nda

Gözler Turkcell Genel Kurulu'nda
20 Mayıs 2013 - 08:23 borsagundem.com

TMSF'nin Show TV ve BMC'ye el koymasının ardından kritik bir sürece giren Mehmet Emin Karamehmet'in gözü bu haftaki Turkcell Genel Kurulu'nda

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) şirketlerine el koyduğu Mehmet Emin Karamehmet için kritik bir haftaya daha giriliyor. Turkcell ’e bağımsız üye atanmasının ardından genel kurul 22 Mayıs tarihinde yapılacak. Genel kurul 37 maddelik gündemle toplanacak. Ayrıca şirketin ana sözleşmesinin 20 maddesinde bazı değişiklikler yapılacak. Ana sözleşmenin 21. maddesinde ‘kârın tespiti ve taksimi’ başlıklı bölümde temettünün nasıl dağıtılacağı belirlenecek. Radikal gazetesinin haberine göre, yeni ana sözleşmede birinci ve ikinci temettü olarak ikiye ayrılan bir tanım yapılacak. Ayrıca “Bu esas sözleşme hükümlerine göre genel kurul tarafından verilen kâr dağıtımı kararı geri alınamaz” hükmü eklenecek.
Turkcell’e mart ayında mevcut üç üyenin yerine bağımsız üye olarak Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler atandı. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 29 Nisan tarihli sayısında Turkcell’in 22 Mayıs tarihinde yapılacak genel kurul duyurusu yer aldı. İlan edilmiş gündeme göre; Turkcell’in geçmiş 3 yıllık genel kurulu yapılacak, 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait kârının dağıtımı hakkında yönetim kurulu teklifi görüşülerek karara bağlanacak ve kâr dağıtım tarihi belirlenecek, yönetim kurulu üyelerinin brüt ücretleri hakkında karar alınacak, kurumsal yönetim ilkeleri gereğince yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticiler için ‘ücretlendirme politikası’ hakkında genel kurul bilgilendirilecek. Ayrıca ana sözleşmede değişiklik yapılacak.
Karar geri alınamayacak
Genel kurulda ana sözleşmenin 21. maddesindeki ‘kârın tespiti ve taksimi’ maddesi ‘birinci temettü’ ve ‘ikinci temettü’ olarak net bir tanımla ikiye ayrılacak. Ana sözleşmeye ayrıca, “Dağıtılmasına karar verilen kârın dağıtım şekli ve zamanı yönetim kurulunun bu konudaki teklifi üzerine genel kurulca kararlaştırılır. Bu esas sözleşme hükümlerine göre genel kurul tarafından verilen kâr dağıtım kararı geri alınamaz” ifadeleri eklenecek.
Ana sözleşmede kurumsal yönetim ilkelerine uyum adı altında da bir madde eklenecek. Kurumsal yönetim ilkelerine uyulması sözleşmeye eklenecek. Ayrıca, “Yönetim kurulunda görev alacak bağımsız üyelerin sayısı ve nitelikleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun ve şirketin paylarının borsaya kote olduğu ülke mevzuatının kurumsal yönetime ilişkin düzenlemelerine göre tespit edilir” ifadesine yer verilecek.
Şirket sermayesi de 2.2 milyar lira olarak belirlenecek. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen kayıtlı sermaye tavanı izni 2013-2017 yılları arasında yani 5 yıl geçerli olacak. Yönetim kurulu 2013-2017 yılları arasında gerektiğinde kayıtlı sermaye tavanına kadar nama pay ihraç ederek çıkarılmış sermayeyi arttırmaya yetki alacak.
Genel kurulun kritik gündemi
Geçmiş üç yıla ait kâr dağıtımı netleşecek.
Ana sözleşmenin 20 mad-desinde değişiklik yapılacak.
Yönetim kurulu üyelerinin ücretleri belirlenecek.
Genel kurulun verdiği kâr dağıtım kararı geri alınamayacak.
Kurumsal yönetim ilkelerine uyum, ana sözleşmeye eklenecek.
Kayıtlı sermaye tavanı izni 5 yıl geçerli olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)