E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGri’den çıkıyor muyuz?---

Gri’den çıkıyor muyuz?

Gri’den çıkıyor muyuz?
28 Haziran 2024 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi selefi Donald Trump, perşembe günü merakla beklenen bir tartışma için karşı karşıyaydı. Her iki  lider de Atlanta’daki tartışmaya risk ve fırsatın bir karışımını sunan siyasi kırılganlıklarla girerken, aynı zamanda seçmenler arasında Amerikan siyasetinin durumu hakkında derin bir kutuplaşma ve derin kaygının yaşandığı bir döneme denk geliyor. Ne Biden ne de Trump popüler değil ve pek çok Amerikalı, tercihleri ​​konusunda derin bir kararsızlığa sahip. Reuters/Ipsos’un son anketine göre seçmenlerin yaklaşık beşte biri aday seçmediklerini, üçüncü parti bir adaya sıcak baktıklarını veya seçime katılmayabileceklerini söylüyor.

Fransa’da seçim yaklaştı son duruma bir bakalım. Fransa Başkanı Emmanuel Macron’un bu ay parlamento seçimlerine gitme yönündeki şok kararı ve Marine Le Pen’in anketlerde önde gelen aşırı sağcı Ulusal Mitingi (RN), Fransa’nın mali sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri artırdı.

RN’den sonra ikinci sırada yer alan sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının harcama planları mali kaygıları artırdı. NFP’nin taktik oylama nedeniyle 7 Temmuz’daki ikinci seçim turunda beklenenden daha iyi performans göstermesi ve hatta yeni bir hükümetin parçası olması riskinin finansal piyasalar için daha büyük bir endişe olabileceğini söylüyor.

NFP, bu yıl memur maaşlarının yüzde 10 oranında artırılmasından emeklilik yaşının şu anda 64’ten 60’a düşürülmesine kadar değişen politikaları karşılamak için harcamaları 2027 yılına kadar kademeli olarak yıllık ekstra 150 milyar avroya (160,44 milyar dolar) çıkarmak istiyor. Harcamaların, mirastan zenginliğe ve çokuluslu şirketlere kadar çeşitli vergilerdeki artışlarla tamamen dengeleneceği belirtiliyor.

Geçen hafta bir yetkili, NFP’nin hükümet kurması durumunda Fransa’nın bütçe açığını artırmayacağını ancak azaltmayacağını da söyledi. Bu yatırımcılar için endişe verici bir durum. Fransa’nın bütçe açığı geçen yıl üretimin %5,5’i seviyesindeydi ki bu Avrupa Birliği’nin %3 sınırının çok üzerinde,  bu da AB yönetimini disiplin tedbirleri önermeye sevk etti. Aşırı sağcı RN’nin mali danışmanı Jean-Philippe Tanguy, bir röportajda, partinin “açığın kontrolden çıkmasına izin vermeyeceğini” ve açığı 2027’ye kadar %3’e düşürme yönündeki mevcut planlarını sürdüreceğini söyledi. AB kurallarına saygı göstermek. Aynı zamanda kamu maliyesinin denetlenmesi taahhüdünde de bulundu.

RN’nin maliyetli planlarının piyasaları ürküttüğüne şüphe yok. Bunlar arasında enerjiye uygulanan katma değer vergisinin düşürülmesi ve işçiler için emeklilik yaşının 60’a düşürülmesi yer alıyor; ancak parti artık bunun yalnızca 20 yaşından önce çalışmaya başlayanlar için geçerli olacağını söylüyor. Planlarının maliyetinin şu şekilde dengelenebileceğini söylüyor: bürokrasiyi ortadan kaldırmak, vergi boşluklarını kapatmak ve göçmenlere fayda sağlayan sosyal yardım harcamalarını azaltmak. Bakalım sonuç ne olacak.

Yurtiçinde ise TCMB beklendiğimiz gibi politika faizine dokunmadı ve %50’de sabit tuttu. Karar metninde sterilizasyon araçlarının gerektiğinde “çeşitlendirilerek” etkin şekilde kullanılacağı vurgulandı. Enflasyondaki düşüş eğiliminin sonucu ekim ayı itibariyle kademeli faiz indirim döngüsünün başlamasını bekleyerek 2024 yılsonu sonu politika faizi beklentimiz ise %40’ı koruyoruz.

Bugün gündem ekonomi kalkınma ve işbirliği örgütü bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri liste için bugün TSI 12:00’de Singapur’da düzenlenecek FATF Genel Kurul toplantısı metni sonucu olacak. FATF 2021’de bizi gri listeye almıştı. Bu da uluslararası bankalar ve yatırımcılarla işbirliği yapmayı zorlaştırıyor. Bu durum, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına, ilgili ülkelere sermaye akışı olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Yaptığımız düzenlemeler neticesinde 3 yılda bir güncellenen listenin çıkmamız bekleniyor.

Banka hisseleri gri listeden çıkma beklentisi ile coştu

 

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkacağı tarihi açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)