E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGüçlü büyüme istihdamı destekledi---

Güçlü büyüme istihdamı destekledi

Güçlü büyüme istihdamı destekledi
15 Nisan 2014 - 14:02 borsagundem.com

TUİK tarafından açıklanan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik verileri geçen senenin aynı dönemine göre 0,4 puan azaldı

İşsizlik verilerini değerlendiren İş Yatırım, kuvvetli büyümenin istihdamı desteklemeye devam ettiğini ve bu durumun sürmesini beklediklerini vurguladı. İş Yatırım analiz raporunda şu görüşlere yer verdi:

''TUİK tarafından açıklanan verilere göre mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Ocak ayında %9,1 ile önceki aya göre 0,3 puan, geçen senenin aynı ayına göre 0,4 puan azalış gösterdi. Gösterge olarak kullanmadığımız mevsimsellikten arındırılmamış işsizlik oranı Ocak ayında %10,1 olarak geçtiğimiz senenin aynı ayına göre 0,5 puan düşüş gösterdi.

Karışıklığa mahal vermemek üzere aylık karşılaştırmalarda mevsimsellikten arındırılmış verileri gösterge olarak aldığımızı belirtmekte fayda görüyoruz.

İşgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranındaki gerileme olumlu bir gelişme. İşgücüne katılma oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %51,2 (mevsimsellikten arındırılmış) oldu.

Detaylara bakıldığında Ocak ayında da olumlu bazı gelişmelerin sürdüğü dikkatimizi çekiyor. Tarım sektörünün istihdama yaptığı katkı daralmaya devam ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış genç nüfustaki işsizliğin %17,6’dan %17,3’e gerilemesi; tarım dışı işsizlik oranının 0,3 puan azalışla %11,3’e gerilemesi olumlu gelişmeler.

Sonuç olarak, 2013’ün son çeyreğinde hızlanan ekonomik büyüme sayesinde, istihdam yaratmanın Ocak ayında da kuvvetli olduğunu görüyoruz. Bu durumun ilk çeyrekte de sürmesini beklediğimizi ancak önümüzdeki aylarda işsizlikte yukarı yönlü eğilimin belirginleşeceğine inanıyoruz. İkinci yarıda ekonomik büyümenin yavaşladığı baz senaryomuzda mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının %10 seviyesine yükselmesini bekliyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)