E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüçlü faiz indirimi gelebilir mi---

Güçlü faiz indirimi gelebilir mi

Güçlü faiz indirimi gelebilir mi
20 Nisan 2016 - 08:53 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler, sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

TCMB aylık Para Politikası Kurulu yarın toplanıyor. Bu ayki PPK öncesinde Türkiye ve Dünya ekonomisinde öne çıkan bazı maddelere vurgu yapmak istiyoruz. Bununla birlikte PPK öncesi

Türk Lirası’ndaki gelişmeleri ve PPK sonrasında oluşabilecek genel görünümü yatırımcılarımız la paylaşmak istiyoruz.

Piyasadaki yeni gelişmeler TC Merkez Bankası’nın politikalarına da yansıdı. Merkez Bankası Şubat ayı Para Politikası Kurulu (PPK)’nda, faiz koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puan indirerek % 10,75'ten % 10.50'ye çekti. Merkez Bankası koridorun alt bandını %7.25'te bıraktı, 1 haftalık repo faizi de %7.50'de kaldı.  Koridorun üst bandına gelen indirim, Merkez Bankası’nın gelecek politikası hakkında da fikir veriyor.

Türkiye Enflasyonu…

Son açıklanan enflasyon oranlarına baktığımızda Şubat ayındaki yıllık bazda %8.78 seviyesinden, mart ayında %7.46 seviyesine gerçekleştiğini görüyoruz. Enflasyon oranında son aylarda görülen geri çekilme yılsonu beklentisine yaklaşılması anlamında olumlu bir gelişme. Enflasyonun istenilen seviyelere gerilemesi, Merkez Bankası’nın politikalarını daha kolay uygulayabilmesin e de kapı aralıyor.

ABD Tarafında Durum Ne?

FED faizleri aralık ayında arttırdıktan sonra, 2016 içerisinde de birden fazla faiz artırımının geleceği FED Başkanları tarafından da dile getirilmişti. Fakat son FED toplantısında alınan kararlar piyasaları ters köşe yaptı. Son FED toplantısında küresel ekonomik gelişmelere vurgu yapıldı. Enflasyonun kısa vadede düşük kalacağı açıklandı. FED toplantısından faiz artışı beklentisi 2016 içerisinde 4’ten ikiye düşürüldü. Faizler ise değişmedi. Toplantı sonrasında konuşan Yellen da güvercin bir görünüm çizdi. Son açıklanan FEDTutanaklarına göre, birkaç yetkili Nisan'da faiz artışını tartıştı. Bazı yetkililer ise buna karşı çıktı. Ancak yetkililer küresel ekonomideki yavaşlamaya dair riskler olduğu ve temkinli yaklaşım izlenmesi gerektiği konusunda uzlaştı. 2 Fed yetkilisi ise Mart ayında faiz artışını savundu. Son açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam’ın olumlu gelmesine rağmen, takip eden günlerde açıklanan TÜFE, ÜFE, Perakende Satışlar gibi veriler beklenti altında kalınca tekrar olumsuzluk yükseldi. FED Başkanlarının açıklamalarında güvercinleşme güçlenerek bu durumu destekledi. Bu etmenler 2016 yılında FED’in faiz artırımı gücünü azalttı.

BİST-100'de 86 bin 700 takip edilecek

Açıklanacak Karar İçin Beklenti Ne Yönde?

Yeni Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya seçildi. Bu duruma piyasaların ilk aşamada verdiği tepki olumlu oldu. Hükümet tarafından faizlerin indirilmesi yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yiğit Bulut ve Cemil Ertem faiz indirimi konusunda ardarda açıklamalar yaparken, hükümet tarafından da aynı yönde tutum görülüyor. Çetinkaya’nın hükümetin de desteklediği birisi olması, politikasının hükümetin tutumuyla benzer olabilme ihtimalini güçlendiriyor. USD/TRY paritesinde görülen geri çekilme de olası bir faiz indirimini destekler nitelikte. Küresel risklerin kısmi olarak azalmış olması, gelişmekte olan piyasalara fon akışını güçlendirdi. Bununla birlikte FED’in faiz artırımı ihtimali, olağan gidişat sebebiyle geçtiğimiz aylara göre daha düşük, bu durum ise faiz indirimi ihtimalinde TCMB’nin elini güçlendiriyor. Beklentiler PPK’dan faiz üst koridorunda 50 baz puan civarında bir indirim gelmesi yönünde. Buna rağmen beklentilerin üzerinde gelecek bir indirim, USDTRY seviyesinde sert yükselişlere yol açabilir. USDTRY paritesinde 2,92 güçlü bir direnç seviyesi olarak ön plana çıkarken, 2,80 ise en önemli destek konumunu sürdürmeye devam ediyor.

İkon Menkul Değerler

Piyasada gözler PPK toplantısında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)