E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGülen'in iadesinde flaş gelişme---

Gülen'in iadesinde flaş gelişme

Gülen'in iadesinde flaş gelişme
31 Mayıs 2014 - 14:31 borsagundem.com

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ABD’de yaşayan Gülen’in 'iadesi' için harekete geçti

Başsavcılık, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı'na 'gizli' ibareli yazı gönderdi.
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 17 ve 25 Aralık tarihli darbe girişimlerine karşı başlattığı soruşturmada kritik gelişme. Başsavcılık, soruşturma dosyasında bir numaralı “şüpheli” olan ve ABD'nin Pensilvanya Eyaleti'nde yaşayan Fethullah Gülen hakkında "iade" talebinde bulunmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede ilk adım, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen "gizli" ibareli resmi yazı ile atıldı. Başsavcılığa bağlı Anayasal Suçlar Bürosu'nun yazısında, "Türkiye Cumhuriyeti İle ABD Arasında Suçluların Geri Verilmesi Ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Anlaşması" hatırlatılarak, bu anlaşma kapsamına giren suçlar ve izlenecek prosedür soruldu.
 
SEÇİMDEN ÖNCE HAZIRLANACAK
 
Başsavcılık ayrıca, suçluların iadesi ve adli yardımlaşma konusunda ABD ile Türkiye arasında daha önce gerçekleşen işbirliği örneklerinin bildirilmesini de istedi. Paralel örgüt soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isim belirtmeden gerçekleştirdiği yazışmaya verilecek yanıtın ardından, iade dosyası için çalışma başlatılacağı ifade edildi. Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları aracılığı ile ABD Adalet Bakanlığı'na gönderilecek dosyanın, 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce tamamlanması bekleniyor. Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen, ABD Devleti'nin verdiği "yeşil kart" sayesinde sürekli oturum hakkına sahip. Ancak bu kart, "ABD vatandaşlığı" anlamına gelmiyor.
 
'YEŞİL KART' ENGELLEYEMEZ
 
Bu nedenle Gülen hakkında yapılacak "iade" talebinde, "ABD vatandaşlığı" gibi bir engel söz konusu olmayacak. Paralel örgüte yönelik üç temel iddiayı ise "seçimle işbaşına gelmiş hükümeti devirmeye teşebbüs", "anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs" ve "casusluk" suçlarının oluşturduğu öğrenildi. Bu üç ana suçla bağlantılı olarak, "suç örgütü kurmak", "örgüt yöneticiliği ve üyeliği", "özel hayatın ihlali", "iletişimin yasa dışı yollarla dinlenmesi", "tehdit" ve "şantaj" iddiaları da soruşturma kapsamında yer alıyor. Paralel örgüt şemasını da oluşturan savcılığın, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın paralel yapıya yönelik hazırladığı raporları beklediği, bu raporların ulaşmasının ardından operasyonlar için düğmeye basılacağı vurgulandı.
 
ESKİ DEFTERLER DE RAFTAN İNDİ
 
Başsavcılığın Anayasal Suçlar Bürosu'nun Gülen ve paralel yapıya ilişkin geçmiş yıllara ait dosyaları da raftan indirdiği ve bu dosyalar arasında dönemin DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından açılan davanın iddianamesinin de bulunduğu öğrenildi. 
 
ÜÇ TEMEL SUÇLAMA
 
Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi ve adli yardımlaşma anlaşması, "siyasi suçları" kapsamıyor. Hukukçuların yorumu, anlaşmadaki bu istisnanın da "iade" talebine engel teşkil etmeyeceği yönünde. "Siyasi suç" kavramının darbe gibi demokrasinin kesintiye uğradığı süreçler düşünülerek oluşturulduğunu söyleyen hukukçular, "Demokrasinin bütün kurumlarıyla işlediği bir ülkede, seçimle gelmiş hükümeti devirme girişimi siyasi suç değildir" görüşünü dile getiriyorlar. Savcılığın, Gülen'in iade sürecine ilişkin hazırlıklara başlaması, soruşturmanın olgunlaştığı işaretini de verdi. Başsavcılığa yakın kaynaklar, sona yaklaşılan soruşturmanın üç temel suçlama ve bu suçlamalarla bağlantılı yan suçlar kapsamında yürütüldüğünü vurguluyor.
 
Kaynak: Göksel ÇAĞLAV-AKŞAM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hsyn01 Haziran 2014 18:34

    la gelmesin bırakın şunu hem amerikanin uşaklık vazifesini daha yerine getirmedi

  • salim01 Haziran 2014 09:31

    Esas darbeyi pkk,g.doğuda yapıyor,,yol kesiyor,haraç alıyor,askere kurşun sıkıyor,,iktidar da bön bön bakıyor.

  • SAÇMASAPAN01 Haziran 2014 01:23

    saçmasapan bir haber. denizden babam çıksa yerim ama havuzdan çıkan hiçbirşeyi yemem. bu millet bu tarz yalanları çok gördü.

  • darbe mi01 Haziran 2014 01:15

    "17 ve 25 Aralık tarihli darbe girişimleri" diye haber yayınlarken hiç mi utanmıyorsunuz?

  • insanlar hakkında31 Mayıs 2014 20:21

    Arkadaşlar insanları bilmeden tanımaadan işkembeden konuşmayın...hukuk a mahkemelere biraz itimadımız varsa kim suçlu ise o belli olur ...gerçi boşa konuşuyorum ...ama...

  • FURKAN31 Mayıs 2014 19:36

    adamsanız bunuda yayınlayın,birşey yazmayacağım,Allah sizleri ıslah etsin,akıl fikie versin.... Rabbim kalplerinize doğruyu nakşetsin

  • m. kara 31 Mayıs 2014 19:05

    f. gülen kim . getirin Türkiyeye koyun aponun yanına bakın parelel maralel kalıyormu.

  • mehmet31 Mayıs 2014 18:16

    fetullah efendinin adamları kpss sorularını çaldılar!devletin bütün kademelerini ellerine geçirdiler!şimdi de iktidarı ele geçirmeye çalışıyorlar!uyanın!

  • mehmet31 Mayıs 2014 18:14

    fetullah efendi,ayetullah humeyni gibi yurt dışından türkiyenin içini idare ediyor!admları devleti ele geçirdi!hükümeti de ele geçirmek istiyor ama biraz zor!

  • mehmet31 Mayıs 2014 16:41

    amerikan uşağı türkiyeye gelmesin!amerikada kalsın!orada kaset işlerine,filmlere devam etsin!

  • Haşim31 Mayıs 2014 16:33

    Hocanın gelmesi demek başka birinin ABD ye gitmesi demek kim mesela ismail ağamı yok Nur cemaatinin efendisimi yoksa Alevi dedesimi giden yok o zaman gelmez

  • Bir utanç daha31 Mayıs 2014 16:18

    Ülkemizdeki hukuk laçkalığının ; çarpıp geri geleceği Amerikan Hukuk Ciddiyeti bizim için yeni bir rezillik ve utanç olarak bu talep aynen red edilecektir. Bir mahkeme kararı bile yok ki ; domates mi istiyorsunuz ya. ayıp, ayıp. Bir de Amerikada ne işi var, ülkesine gelsin derler utanmadan.

  • nihat31 Mayıs 2014 16:06

    Akşam gazetesinin yazmış olduğu sallamasyon haberlerden yenisi...

  • vatandas-osman31 Mayıs 2014 15:23

    daha düne kadar kanka olup TC degerlerini beraber ayaklar altina aiyordunuz, bugün comak birbirinize girdi! Yaziklar olsun memleketi bu hale sokanlara...

  • sahna 31 Mayıs 2014 15:08

    amerikan uşağını verirler.sonuçta uşak kullan at.başka bir şey değil.

  • paralel31 Mayıs 2014 14:41

    hahaha ALIRLAR ALIRLAR , onlar anca amerikadan söz alırlar :)