E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivGümrükte lüks otomobil sahteciliği---

Gümrükte lüks otomobil sahteciliği

Gümrükte lüks otomobil sahteciliği
25 Nisan 2011 - 14:28 borsagundem.com

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerinin araştırmaları, kaçakçıların yeni oyununu ortaya çıkardı

Kaçakçıların, 1 yaş üstü taşıtların ithalinin izne bağlı olmasından dolayı bu araçları, resmi belgelerde yüksek modelli gibi gösterip yurda soktukları, sonra da pazarladıkları belirlendi. Ekipler, aynı yöntemle 50 lüks otomobil ile 2 iş makinesinin Türkiye’ye sokulduğunu saptadı.Gümrük muhafaza ekipleri, geçen Kasım ayında yaptıkları araştırmalar sırasında, bazı lüks araçların 2006 ile 2008 model olduğu halde resmi belgelerde 2009 ve 2010 model gibi gösterilerek yurda sokulduğunu belirledi. Sahteciliğin ardından BMW’nin X6, 320i, 320d modelleri, Maseratti Granturismo ve Audi A6 marka araçlara el konuldu. Ekipler bunun üzerine iki şirketin geriye dönük yaptıkları araç ithallerinin belgelerini incelemeye aldı. Yaklaşık 5 ay süren araştırmaların ardından da vurgun ortaya çıkartıldı.
Şüphelilerin, benzer yöntemlerle lüks, ancak düşük modelli 45 otomobil ile girişleri izne tabi iki 2 makinesini yurda soktukları da tespit edildi. İki şirketin, ilk olarak Avrupa ülkelerinden fiyatları düşen sıfır ya da az kullanılmış araçları irtibatlı oldukları kişiler aracılığıyla spot piyasadan satın aldıkları saptandı. Daha sonra bu araçları ithal edebilmek için de gümrük beyanlarında 2009 ya da 2010 model gösterilerek vergilerinin ödendiği, bu şekilde mevzuatların tamamlanmasıyla da Türkiye’ye sokuldukları belirlendi. Bir yaşından sonrakilerin yurda sokulması izne bağlı olan 2 iş makinesi için de benzer yönteminin kullanıldığı belirtildi.
Araçların ithalini yapan iki şirketin sorumlusu ile işlemleri gerçekleştiren 2 gümrük komisyoncusu hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.
YURTİÇİNDE PAZARLANMIŞLAR
Ekiplerin derinleştirdiği soruşturmada, araçların yurtiçinde modelleri yüksek gösterilerek pazarlandığı saptandı. Trafik işlemlerinden araçları alan kişilerde tek tek bulunarak incelendi. Bu kişilerin kaçak işlemleri yapan kişilerle bağlantılarının olmadığının ortaya çıkmasıyla, mağdur olmamaları için araçların kamuya geçme işlemlerinin yapılmadığı, sadece bazılarının ruhsatlarına şerh konulduğu bildirildi.
İHBAR BEKLİYORLAR
İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün, firmaların bu yolla yüklü miktarda haksız kazanç elde ettiklerini söyleyerek, "Bu kişilere yönelik operasyonlarımız sürecek. Bu tür işlemlerin ihbarı için vatandaşların bizleri aramalarını bekliyoruz" dedi. Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)