E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGündemde FED var---

Gündemde FED var

Gündemde FED var
21 Ağustos 2013 - 08:48 borsagundem.com

FOMC tutanaklarında Fed’in Eylül’de QE’den çıkışı başlatacağına dair ifadelerin yer alması ve bu yönde görüş bildiren üye sayısının artması bekleniyor

Hem sepet kurdaki artış, hem dolardaki yükseliş, hem faizlerin yüksek seyri hem de petrol fiyatının 110 dolar seviyelerine çıkması (ki kısa vadede beklenti 115 dolara çıkmıştır, TCMB 107 dolar beklentisine sahiptir) hem de enflasyon beklentilerindeki kötüleşme, TCMB'nin hem liranın değer kaybı hem de enflasyona olumsuz etkilerini sınırlandırmak için hamlede bulunmasını gerektirmekteydi ve TCMB de dünkü bültenimizde de belirttiğimiz gibi faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artışla % 7,75’e çıkardı.
TCMB'nin yayınladığı dünkü metinde geçen ay metinde olan "ölçülü parasal sıkılaştırma " ifadesinin çıkmış olması da ilginç. Diğer bir ilginç nokta ise; TCMB'nin piyasa yapıcı bankalar için borç verme faizini %6,75 ile sabit bırakması oldu. Bu durumda piyasa yapıcı bankalar ile diğer bankalar arasındaki gecelik borçlanma faizi arasındaki farkını 50 baz puandan 100 baz puana yükselmesini sağlandığından yine bu durumun faiz koridorunun üst bandında yapılan artışın etkilerinin sınırlı kalmasına neden olmasını beklemekteyim. Ardından TCMB'nin ek parasal sıkılaştırma yapacağı günlerde bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağından, piyasa yapıcı bankaların bu günlerde borç alma maliyetleri %6,75'den %7,75' yükselmiş olacak. Bu da ek sıkılaştırmanın uygulandığı günlerde sıkılaştırma daha “güçlü” olmasını sağlayacak.
Bir önceki notta makro ekonomi açısından “sağlıklı bir toparlanma” kaydettiği belirtilen yurtiçi talebin dün “ılımlı bir büyüme” ye döndüğünü gördük. Demek ki ekonomik büyümedeki toparlanma göreceli yavaş seyredecek. Karar ve yorumların tümüne baktığımızda koridorun üst bantındaki faiz artırımının ağrı kesici olduğunu ve piyasanın TCMB'yi test etmesinin devamına neden olacağını düşünmekteyiz. Çünkü istisnai günler sık uygulanmamakta.
Bugünün gündeminde ise FOMC toplantısı tutanakları var. Dün perakendecilerin beklentileri aşan ciro ve karlar açıklamaları ABD piyasalarını yeşillendirmişken, sabah saatlerinde Asya ve Gelişmekte Olan Piyasa para birimlerinde satışlar ve tedirginliklerin hakim olduğunu görmekteyiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi FOMC tutanaklarında Fed’in Eylül’de QE’den çıkışı başlatacağına dair ifadelerin yer almasını ve bu yönde görüş bildiren üye sayısının artmasını beklemekteyiz. Bu da zaten tahvillerde yeni zirveler ve borsalarda ise satış baskısının devam etmesine neden olacaktır. Bu baskının yumuşaması ise fazilerin konut kredileri için baskı oluşturduğu ve enflasyonun hedeften uzak olduğu yönünde cümlelerle gelebilir.
Gözler FOMC tutanaklarını odaklanmışken Hindistan sorunun büyümeye devam ettiğini , Hindistan'da faizlerin büyümeyi tehlikeye sokmasının ardından, Hindistan Merkez Bankası, rupideki sert düşüşü kontrol altına almayı hedefleyen kontrolleri gevşeterek uzun vadeli hükümet tahvillerini alma planını açıklamak zorunda kaldığını, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble seçimlere beş hafta kalmasına rağmen Yunanistan'ın fonlama açığını kapamak için yeni bir kurtarma paketine daha ihtiyacının olabileceğini söylemesini, Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan ABD'li başsavcı Eric Holder'in , Adalet Bakanlığı'nın büyük finansal kurumları kapsayan bir dizi davaya ilişkin karara yakın olduğunu ve önümüzdeki aylarda 2008'deki ekonomik krizden kaynaklanan yeni soruşturmaları açıklamayı planladığını, J.P.Morgan'a yönelik dedikoduların artmaya başladığını da göz ardı etmeyelim.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)