E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGÜNE BAKIŞ, ÖNEMLİ ŞİRKET HABERLERİ---

GÜNE BAKIŞ, ÖNEMLİ ŞİRKET HABERLERİ

GÜNE BAKIŞ, ÖNEMLİ ŞİRKET HABERLERİ
12 Mayıs 2010 - 08:45 borsagundem.com

Yurtdışı ve yurtiçi piyasalarda dün neler yaşandı bugün neler bekleniyor. Önemli şirket haberleri ve piyasa takvimi

Volatilitede destekler çalışıyorsa, yükseliş için bahane bulunur…
Dünkü yazımızda Avrupa’nın kurtuluşunda IMF’in gizli yıldız olduğunu, önce Yunanistan’ın ardından AB’nin kurtuluşunda aktif rol aldığının altını çizmiştik. Dün NY Times gazetesinde 1 trilyon dolarlık kurtarma planında Obama’nın aynı Yunanistan yardım planındaki gibi aktif devreye girdiği haberi yer aldı. Bu zincirin ABD’nin mali reform programının global çapta alt yapısı olduğunu, IMF’nin G-20’ler toplantısında sermaye akışları üzerinde vergilendirme, diğer mali kısıtlama ve sermaye hareketlerinde denetim artışının bir parçası olduğunu belirtmiştik ve bu noktada haklı olduğumuz net şekilde görülmeyebaşladı.

750 milyar Euro’luk kurtarma planının ilk olumlu etkisinden sonra büyüme beklentileri kalıcı mı? sağlıklımı? vergi maliyeti ne olacak? geri ödemeler nasıl olacak sorusu hemen sorulmaya başlanınca piyasalarda bir anda satış baskısı oluştu. Belirsizliğin yoğunlaştığı bu gibi dönemlerde kırılganlığın ve volatiliteninartması son derece doğal gelişmelerdir. 18 Mayısta AB Maliye bakanları toplantısındaki bütçe kısıntılarıüzerine gerçekleşecek toplantıya kadar da bu dalgalanma olacaktır. Önemli olan nokta ise piyasaların destek seviyelerinde tutunmasıdır. Bu gerçekleşmediği takdirde herşeye sil baştan başlamamız gerekecektir ki bu hiç birimizin gerçekleşmesini istemediği gelişmedir. Ve bugün itibariyle destekler çalışmıştır.

Yurtiçine baktığımızda ise mali kuralımızın artık açıkladığını; Orta/uzun vadede bütçe açığının GSYH'nin%1'i seviyesinde olmasının ve Orta/uzun vadede GSYH büyümesi %5 olarak hedeflendiğini gördük. Olumlu bulduğumuz detaylar olarak; kitlerin borçlanmaması, mahalli idarelerin borçlanmalarının yatırım projelerinin finansmanı ile sınırlı olması ve sosyal güvenlik kurumlarının bütçe gerçekleşmelerinin 3 aylık periyotlarla izleneceğini ana hedefin şeffaflık ve hesap verebilirlik olduğunu söyleyebiliriz. Ama diğer taraftan da %1’lik bütçe açığının çok iddialı ve daraltıcı bir maliye politikasına neden olabileceğini, fakat %5’lik büyüme tahmininin ise AB’nin mevcut durumu ve bunun en az 2 yıl devam edeceğini de göz önüne aldığımızda genişletici bir maliye politikasına neden olabileceğini düşünmekteyiz. Bu tezatlığa karşılık ortave uzun vadede bir çıpamızın olması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılacağının açıklanmasını son derece olumlu bulmaktayız. Önemli Gelişmeler Yurt dışıYaklaşık 1 trilyon dolar değerindeki kredi paketinin bölgenin borç krizini durdurmada yetersiz kalacağına dair şüphelerle güne düşüşle başlayan ABD borsaları, İngiltere'de kurulacak yeni hükümetin ülkeninbütçe açığını hafifleteceği beklentileri ile yükselişe geçmesine karşın, kapanış yine düşüşle oldu. Lehman Brothers'ın çöktüğü tarihten bu yana altına olan talebin en yüksek seviyeye ulaşmasıyla altın fiyatları tüm zamanların yükseği seviyesine çıktı. 1230 dolar seviyesi ile geçen Aralık ayındaki rekor kırılırken, altın talebinde görülen sert yükselişte Alman ve İsviçreli yatırımcılarından gelen güçlü talebinetkili olduğu ifade ediliyor. IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, Yunanistan'ın gerek kendi hükümeti gerekse IMF tarafındanortaya konulan kemer sıkma programına bağlı kalması halinde, kendisini içinde bulunduğu cariekonomik krizden çıkarabileceğine inandığını söyledi. ABD Senatosu'ndan yapılan oylamada, hükümetin, TARP çerçevesinde verilen kredimlerin geriödenmelerini bütçe açıklarının kapatılmasında kullanmkasına yönelik bir tedbir oybirliği ile kabul edildi. Buna göre, TARP geri ödemeleri, daha fazla harcama için kullanılamayacak.Ünlü yatırımcı Jim Rogers, Avrupa Birliği ve IMF'nin üzerinde anlaştığı 750 milyar euroluk acil kurtarma fonunun işe yaramayacağını, sadece sorunları erteleyeceğini savundu AB ekonomisinde yaşanacak daha büyük bir krizin Türkiye'ye de olumsuz yansımalarının kaçınılmaz olacağını dile getiren Rogers, "Kötü gidişattan tüm dünya ekonomileri etkilenir" dedi. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nin basına kapalı oturumunda konuşan FED Başkanı bernBernanke, senatörlere Yunanistan'ın içinde bulunduğu borç krizinin Avrupa'nın bir açmazı olduğunu ancak, başıboş bırakılması halinde ABD bankalarını da vurabileceğini söyledi.

Yurt içi

5-6-7 Mayıs 2010 tarihlerinde talep toplanan Akfen Holding A.Ş. halka arzında fiyat 12,50 TL olarakbelirlenmiştir. Akfen halka arzında 8 milyon lot satılırken hisselere 11.1 milyon lot talep geldi. Hisselerin%55,9’unu yurtdışı, %32,5’ini yurtiçi bireysel yatırımcılar aldı.

Şirket Haberleri ASELS – Aselsan, Ürdün'de yerleşik King Abdullah II Design and Development Bureau ile bir ortakgirişim şirketi kurarak Aselsan ürünü bazı cihazların yerel imkanlar ile Ürdün'de üretimi konusunda önmutabakat sağlanarak görüşmelere başladığını açıkladı. DOBUR – Hisse başına net 0,325934 TL nakit temettünün dağıtımına 18 Mayıs’ta başlayacak.
DYHOL – Doğan Yayın Holding A.Ş.'nin dün yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda kar payıdağıtılmaması hususu kesinleştiğinden, bugünden itibaren şirketin "Yeni" hisse senetlerinin sırasıkapatılacak ve "Eski" ve "Yeni" hisse senetleri aynı sırada işlem görecektir.
IPMAT – Geçmiş dönem zararlarının mevcut olması sebebiyle, 2009 yılı karının geçmiş dönem zararlarına mahsup edilerek kar dağıtımı yapılmaması hususunda, Olağan Genel Kurul'a tekliftebulunulmasına karar verildi.
KOZAA – 2009 yılı karının dağıtılmayarak olağanüstü yedek akçelere aktarılması ve hususun GenelKurul'un onayına sunulmasına karar verildi.
ULKER – Şirketin iştiraklerinden Godiva Belgium BVBA ve G New, Inc.'in satın alınması amacıylatedarik edilen kredinin vadesinden önce kapatılmasına karar verilmiş olup, söz konusu kredinin şirket hesaplarındaki ana para bakiyesi olan 172.500.000 USD'nin tamamı 15 Haziran 2010 tarihinde ödenecektir. Kredi sözleşmesine taraf olan diğer Yıldız Holding iştiraklerinin de paylarına düşen bakiyeana parayı aynı tarihte ödeyecekleri istihbar edilmiştir. Kredinin orijinal vadesi13 Mart 2013 idi.

Piyasa Takvimi – Açıklanacak veriler
09:00 Almanya'da 1.çeyrek GSYH Bk: %0,0 09:45 Fransa'da Nisan ayı TÜFE ve1.çeyrek GSYH
10:00 İspanya'da 1.çeyrek GSYH
11:00 Avusturya'da 1.Çeyrek GSYH
12:00 Yunanistan 1.Çeyrek GSYH
12:00 Portekiz'de Nisan TÜFE12:00 Portekiz'de 1.Çeyrek GSYH
12:00 Euro Bölgesi 1.Çeyrek GSYHBk: %0,112:00 Euro Bölgesi Mart ayı Sanayi Üretimi Bk: %1,415:30 ABD'de Mart ayı Dış Ticaret Dengesi
17:30 ABD'dehaftalık petrol stokları açıklanacak TURKIS YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)