E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüney Kore Merkez Bankası 4 yıl sonra faiz oranını düşürdü---

Güney Kore Merkez Bankası 4 yıl sonra faiz oranını düşürdü

Güney Kore Merkez Bankası 4 yıl sonra faiz oranını düşürdü
11 Ekim 2024 - 07:21 borsagundem.com

Güney Kore Merkez Bankası, 4 yıldan fazla bir süre sonra faizi indirerek küresel gevşeme dalgasına katıldı. Gösterge faiz oranı %3,50'den %3,25'e çekildi

Güney Kore Merkez Bankası (BoK), ekonomiyi desteklemek için para politikasını gevşeten gelişmiş küresel benzer ülkeler grubuna katılarak, dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez politika faiz oranını düşürdü.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı %3,50'den %3,25'e çekildi. Analistlerin beklentisi de faizde 25 baz puan indirim olacağı yönündeydi.

Merkez Bankası'nın bir önceki faiz indirimini 2020 yılı Mayıs ayında yaptı ve 2023 Şubat ayından bu yana düzenlenen 13 ardışık faiz belirleme toplantısında değişikliğe gitmedi.

Azalan enflasyon, zayıflayan ekonomik büyüme ve hükümetin ipotek kaynaklı hanehalkı borcunu azaltma çabaları Banka'nın indirimi için gerekçeleri destekledi.

ABD, Avrupa, Yeni Zelanda ve diğer bazı Asya ülkelerindeki merkez bankalarının gevşeme döngülerini çoktan başlatmış olması da Banka'nın politika ayarlarını gevşetmesi için baskı oluşturdu.

Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Changyong Rhee, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) beş üyesinin önümüzdeki üç ay boyunca oranın burada kalmasını öngördüğünü belirtti. Bu görüş önümüzdeki ay gerçekleştirilecek yılın son toplantısı için faiz indirimi olasılığını büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Ayrıca 2025 yılının ilk toplantısı için de indirim beklentilerini soğuttu.

Analistler, Banka'nın kademeli bir politika gevşetme hızına yönelerek faiz oranını 2025 sonuna kadar %2,50-2,75 arasına düşürmesini bekliyor.

Bugünkü toplantıda, bir üye alınan indirim kararına karşı çıktı.

Toplantının sonrasında konuşan Rhee, kararın esasen "şahin bir indirim" olduğunu kabul etti.

Williams: Faiz zamanla daha da inmeliWilliams: Faiz zamanla daha da inmeli

 

Türkiye Karadağ ile karşılaşacakTürkiye Karadağ ile karşılaşacak

 

Pegasus'un yolcu sayısı Eylül'de yıllık %8 arttıPegasus'un yolcu sayısı Eylül'de yıllık %8 arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)