E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvercin bir faiz artışı borsa rallisini ateşler mi?---

Güvercin bir faiz artışı borsa rallisini ateşler mi?

Güvercin bir faiz artışı borsa rallisini ateşler mi?
02 Mayıs 2023 - 11:24 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar Fed’in faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakıyor. Peki borsalar bu faiz artırımına nasıl tepki verecek?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ve tüm dünyada piyasalar Fed’in faiz artırım kararını bekliyor. Genel kanaat, ABD Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık bir faiz artırımına gideceği yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 25 baz puanlık bir artış, bugüne kadarki faiz artırım süreci göz önünde bulundurulduğunda, oldukça güvercin bir hamle olarak değerlendirilebilir. Yatırımcıların beklentisine uygun böylesi bir faiz artırım hamlesine ise borsaların nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor.

25 baz puan senaryosu mühürlendi

Investor’s Business Daily’den Jed Graham’ın haberine göre, Çarşamba günü bir Fed faiz artırımı neredeyse kesin görünüyor. Bu nedenle, ABD borsalarının tepkisinin, politika yapıcıların Haziran ortasında gerçekleştirecekleri bir sonraki Fed toplantısı hakkında da ipuçları vermesi bekleniyor.

Tartışmasız bir Fed faiz artırımı duraklaması şüpheli görünüyor. Cuma günkü sıcak ilk çeyrek ücret verileri, enflasyon tehdidinin hala masada olduğunu gösterirken, First Republic Bank'ın JPMorgan Chase'e satışı da banka krizinin kaynamasını engellemiş görünüyor Bu gelişmeler, faizlerden yüzde 5 - 5,25 aralığına çeyrek puanlık bir hareketi hemen hemen mühürlemiş olarak kabul ediliyor.

İki seçenek

Politika görünümüne gelince, Fed'in iki seçeneği bulunuyor. İlk seçenek, statükonun korunduğu bir Fed toplantı açıklaması olarak öne çıkıyor. Bazı ek politika sıkılaştırmalarının uygun olabileceğinin ifade edildiği bu senaryoda, sıkılaştırmaya yönelik önyargının korunduğu mesajı ağırlık kazanıyor.

İkinci seçenek ise sıkılaştırma eğilimini azaltmak olarak öne çıkıyor. Fed, 14 Haziran'da faiz artırımını masada tutuyor olsa da, çizdiği patikayı askıya alabilir ve bundan sonra ne yapılacağına toplantı bazında karar verileceğini duyurabilir.

Nomura ekonomistleri Aichi Amemiya ve Jacob Meyer, iki numaralı seçeneğin benimsenmesinin Çarşamba günü yapılacak bir faiz artırımını ‘güvercin artırım’a çevireceğini yazıyor. Bu, tarafsız bir politika duruşu benimsemekle ise aynı şey değil. Bu senaryoda faiz indirimleri, faiz artırımları kadar muhtemel olacak. Nomura ekonomistleri, Fed'in, piyasanın yıl sonuna kadar birkaç faiz indirimi olacağı senaryosunu zorlamasına rağmen, kısa vadeli faiz indirimlerinin olası olmadığını açıkça ortaya koyacağını düşünüyor.

Fed, borsalara yakıt vermek istemeyebilir

Yine de Wall Street, Fed'in sıkılaştırma önyargısından hafif bir uzaklaşmasını bile olası bir faiz artışı duraklamasının sinyali olarak yorumlayabilir. Yani Fed muhtemelen bu senaryonun gerçekleşmesini istemeyecektir.

Bu senaryosunun gerçekleşme ihtimalini daha iyi değerlendirebilmek için Başkan Jerome Powell’ın ileriye dönük rehberlik sunmayı bırakmaya karar verdiği geçen Temmuz ayındaki Fed toplantısından sonra ne olduğuna bakmak yeterli gözüküyor. O zamanlar, ‘toplantı toplantı karar almak’, Eylül'deki başka bir 75 baz puanlık faiz artırımı ile daha ılımlı bir 50 baz puanlık artış seçeneklerini açık tutmak anlamına geliyordu. Yine de piyasalar bunu bardağın dolu tarafı olarak yorumladı ve S&P 500 Endeksi, sadece üç seansta yüzde 5'lik bir yükselişe geçti.

S&P 500 Endeksi, Fed başkanı Powell'ın yıllık Jackson Hole konuşmasından başlayarak piyasa kaynaklı finansal koşulların gevşemesine karşı geri adım atmak zorunda hissetmesinden önce, geçen Ağustos ayından bu yana zaten en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. Endeks, Pazartesi günkü erken kazanımlarını geri verdi ve günü 4168 puan seviyesinde kapattı. Bu endeksin hala 2023'teki yüksek seviyelerin yüzde 1’lik dilimi içinde olduğunu gösteriyor.

Fed kendinden emin değilse…

Enflasyon hala yüksekken, Deutsche Bank ekonomistleri Fed'in sıkılaştırma eğilimini sürdürmesini ve Mart'tan itibaren kullandığı dili tekrarlamasını bekliyor.

Yine de başkan Powell'ın basın toplantılarını tahmin etmek zor olabiliyor. Ne kadar samimi konuşursa, Wall Street bundan o kadar umut verici bir zemin buluyor gibi görünüyor. Bazen, Powell'ın detaylandırdığı gibi, şahin bir Fed toplantı politikası beyanı güvercin bir hal alabiliyor. Powell, Fed'in yürüyüşünü bitirip bitirmediğinden gerçekten emin değilse, piyasalar bunu anlayabilir ve yükselebilir.

Yine de, ekonomi bu yılın sonunda gerçekten bir durgunluğa giriyorsa, Fed'in faiz artırımına ara vermesi umuduyla S&P 500'deki herhangi bir rallinin kısa ömürlü olması da ihtimal dahilinde. Deutsche Bank, ekonominin bu yılın dördüncü çeyreğine kadar resesyona gireceğini düşünüyor.

Küresel piyasalar Fed öncesi temkinli

 

Küresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'de

 

BlackRock: Fed’in bıraktığı hasar henüz piyasalara yansımadı

 

Merkez bankaları faiz artırımı konusunda endişeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ02 Mayıs 2023 12:16

    Ya yakında batacak büyük bankalar var ise ne olacak söylermisiniz.bunun garantisi var mı.

  • Baytar 02 Mayıs 2023 12:06

    Baydı artık, şahindi, kargaydı, güvercindi. Herbişeyini kılkuyruk kargamel'e endekslemek ahmaklıktır, eziklikliktir, köle duruşudur. . Her ülkenin kendi dinamikleri vardır.