E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvercin Powell nakit yatırımlarına darbe vurdu---

Güvercin Powell nakit yatırımlarına darbe vurdu

Güvercin Powell nakit yatırımlarına darbe vurdu
18 Aralık 2023 - 11:38 borsagundem.com

FED Başkanı Powell’dan gelen beklenmedik güvercin mesajlar Amerikan tahvil piyasalarındaki yatırımcıları kara kara düşündürüyor. Uzmanlar mevcut faiz oranlarının gelecek yıl görülemeyeceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta yaptığı açıklamalar kısa vadeli hazine tahvillerine yönelen yatırımcılar için ürpertici nitelikteydi. Keskin bir politika değişikliğinin sinyallerini veren Powell’ın sözleriyle birlikte tahvil getirilerinde sert düşüşler görüldü.

3 aylık ve 6 aylık ABD Hazinesi getirileri mart ayındaki Silicon Valley Bank’in iflasının ardından %5’lik getiri seviyelerine kadar ulaşmıştı. Teknoloji şirketlerine sağladığı kredi imkanlarıyla bilinen bankanın çöküşü ABD’de bankacılık sektöründe FED’in hızlı faiz artırımından kaynaklanan geniş bir istikrarsızlık dönemi korkularını da ateşlemişti.

Altı ay sonrasında ise FED son para politikası toplantısında politika faizlerini 22 yılın zirvesi olan %5,25-%5,50 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Ancak Powell yüksek faizlerin sonuna yaklaşıldığının ve gelecek yıl politika faizlerinin düşürülmesinin muhtemel olduğunun sinyalini verdi.

Daha da önemlisi, Amerikan merkez bankası başkanı, borçlanma maliyetlerini çok uzun süre çok yüksek tutulması hatasına düşmek istemediğini de söyledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Powell’ın açıklamalarının ardından Dow Jones Endeksi çarşamba günü tarihinde ilk kez 37.000 puanın üzerine çıktı. Endeks cuma günü itibariyle 3 kez üst üste rekor kapanışa ulaştı.

MarketWatch’un haberine göre, PGIM Sabit Getiri Baş Yatırım Stratejisti Robert Tipp, “Powell’ın yorumlarının ardından insanlar gerçekten şoke oldu” açıklamasında bulunuyor. Tipp’e göre Powell, piyasalarda faiz indirimi beklentileri etrafında oluşan coşkuyu azaltmak yerine, yıl ortasına kadar faiz indirimleri ihtimalinin arttığını söyleyerek tahvil piyasalarını sarstı.

New York FED Başkanı John Williams cuma günü faiz indirimleriyle ilgili spekülasyonları yumuşatmaya çalıştı. Ancak Tipp, Williams’ın da merkez bankasının daha düşük oranlara giden bir yolu yansıtan yeni "noktasal grafiği" doğruladığını belirtiyor.

Baş stratejist, “Önünde sonunda daha düşük FED fon oranları göreceğiz” dedi. Bu tablonun oluşturacağı en ciddi risk, faiz indirimlerinin ardından hazine tahvili, para piyasası fonları ve diğer ‘nakit benzeri’ yatırımlarda %5’lik faiz oranlarının göz açıp kapayıncaya kadar silinecek olması.

FED faiz indirimleri ne kadar hızlı olacak?

FED son 30 yılda faiz indirimi süreçlerinde oldukça hızlı davrandı ve çoğu zaman oldukça hızlı faiz indirimleri gerçekleştirdi. 90’lardan bu yana FED’in faiz indirimi döngülerini 3 aylık ABD Hazine varlıkları getirilerinde görülen keskin geri çekilmeler takip etti.

3 aylık ABD Hazinesi bonolarının getirileri 2000’lerin başındaki dot-com balonuyla birlikte %6,5 seviyesinden %1 civarına kadar geriledi. 2008 Küresel Finans Krizi sırasında söz konusu bonoların getirileri %5’ten neredeyse sıfıra kadar düştü. 2020’deki Kovid Krizi sırasında da bonoların getirileri tekrar dibi buldu.

MW haberinde Chilton Trust Sabit Getiriler Baş Yatırım Müdürü Tim Horan, “Hiçbir şekilde sıfır faiz dünyasına geri döneceğimizi düşünmüyorum. Hâlâ reel faiz oranlarının önemli kalabileceği bir dünyada olacağız” açıklamasında bulundu.

Ancak Horan aynı zamanda Powell’ın sinyalinin piyasalarda ‘parti başlasın’ şeklinde algılandığını söyledi. Horan, ABD hisse senetleri piyasalarının rekor seviyelere ulaşmasına ve eylül ayında %5 getiri seviyelerinin gören 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil faizlerinin %3,92’ye gerilemesine dikkat çekti.

Horan, "Şimdi aklımdaki soru, finansal koşullar gevşemeye devam ederse FED’in faiz indirimlerine nasıl bir dönüş yapacağıdır" açıklamasında bulundu.

Eski bir FED üyesi olan yatırım uzman, “Bir kez başladıktan sonra faiz indirimlerine sürekli devam edecekler” dedi. Horan FED’in ilk faiz indiriminin fitilini ateşlemeden önce çok dikkatli olacağını söyledi ve “Şu anda şahit olduğumuz şey buna göre tekrar pozisyon alınmasıdır” dedi.

Yatırımcıların yeni stratejisi

Para piyasası fonları için en son veriler, geçici de olsa "nakit benzeri" varlıklardan bir kayma olduğunu gösteriyor.

Investment Company Institute verilerine göre, Silicon Valley Bank'ın iflasının ardından bu yıl rekor düzeyde varlık çekmeye devam eden para piyasası fonlarına hücum, geçen hafta yaklaşık 11,6 milyar dolar düşerek 13 Aralık'a kadar yaklaşık 5,9 trilyon dolara geriledi.

LSEG Lipper’ın son göstergeleri de yatırımcıların geçen hafta kısa ve orta ölçekli ABD Hazinesi varlıklarından borsa yatırım fonlarına 2,6 milyar dolarlık varlığın çekildiğini gösteriyor.

PGIM’den Tipp gelecek yılın 2023’e benzer ve oynaklığın hakim olduğu bir süreç olmasını beklediğini söyledi. Tipp 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin ekonomik verilere bağlı kalacağını söyledi. Borsa uzmanına göre FED de yıl boyunca %2’lik yıllık enflasyon hedefine ulaşmak için son adımlarını atacak.

Tipp, “Tahviller için en büyük katalizör getiriler olacak. Tahvillerde süreyi uzatırsanız nakitte kalan insanlara göre bir gelir akışı elde etme konusunda çok daha fazla güvenceniz olur” dedi.

TD Securities ABD Faiz Stratejisti Molly McGown ekonomik verilerin ilk faiz indiriminin er ya da geç gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine konusunda itici bir güç olmaya devam edeceğini söylüyor. Dolayısıyla cuma günü açıklanacak olan kasım ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) ABD borsalarının Noel tatilinden önceki son haftada en çok dikkat kesileceği veri olacak.

PCE, FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak da biliniyor. Endeks bir önceki ay %3,4’te olsa da ekim ayında %3’e kadar gerilemişti. Ancak bu oranlar hâlâ FED’in %2’lik yıllık hedefinin üzerinde.

TD Wealth'in ABD Servet Baş Yatırım Stratejisti Sid Vaidya, "Bizim görüşümüz, FED’in ikinci yarı ve 2025'te faiz indirimlerine başlamadan önce 2024'ün ilk yarısında faizleri bu seviyelerde tutacağı yönünde" öngörüsünde bulundu.

Emtia piyasalarında "Fed" etkisi

 

Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic, faiz indirimi için 3. çeyreği işaret etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)