E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHaberleri takip etmeyenler borsada %100 kaybediyor---

Haberleri takip etmeyenler borsada %100 kaybediyor

Haberleri takip etmeyenler borsada %100 kaybediyor
09 Kasım 2022 - 16:02 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Kevin O’Leary borsa yatırımlarında finans ve medya okur-yazarlığının önemine dikkat çekti. O’Leary yatırımcılara her sabah 1 saat doğru makaleleri okumayı tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gündelik yatırım alışkanlıkları yapılması kolay bir iş gibi görünebilir. Ancak yatırım danışmanlığı şirketi O’Shares Investments’ın Yönetim Kurulu Başkanı Kevin O’Leary birikim yapmanın hiç de kolay bir iş olmadığını belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre ünlü borsa uzmanı sabah saat 5:00 ila 5:30 arasında uyandığını, sabah sporunun ardından ilk iş olarak bir saat boyunca haberleri takip ettiğini belirtiyor. O’Leary bankalardan araştırma raporlarını alıyor, makale okuyor, küresel piyasalar ve güncel olaylar hakkında dünyanın dört bir tarafından gelen yayınları izliyor.

Borsa uzmanı bu alışkanlığı sayesinde işyerinde karar vermek için gerekli olan birikimi sağladığını ve maliyeti yüksek olabilecek hatalardan kaçındığını sözlerine ekledi. O’Leary, “Bilgiye yatırım yapmalısınız. İlgili bilgiler olmadan karar verirseniz, size garanti ederim ki, bu kararların %100'ünde para kaybedeceksiniz” ifadelerine yer verdi.

Bir saat boyunca sosyal medyadaki makaleleri gözden geçirmek için vakit harcamak yine kolay bir süreç olarak görülebilir. Fakat O’Leary’e göre süreç çok daha titiz bir şekilde ilerliyor: “Başarılı kalmanın yolu, kendinizi iyi bir filtreye dönüştürmektir. Gerçek olanı ve olmayan ayrıştırabilmelisiniz."

O'Leary, sabah haber saatinde her ne kadar cazip görünse de "gülünç ve çirkin başlıklar" içeren makalelerden kaçındığını söylüyor. Ünlü borsa uzmanı bunun yerine Asya ve Avrupa'dan sabahın erken saatlerinde yapılan yayınları tercih ettiğini söyledi. Zira borsalar Asya ve Avrupa’da Wall Street'ten daha erken açılıyor ve yaklaşmakta olan güne ilişkin işaretleri gösteriyor.

Borsa uzmanı ayrıca çalışmalarında hakemli akademik ve bilimsel araştırmalar bulunduran makalelere daha fazla öncelik verdiğini de söyledi. O’Leary genellikle bu makalelerin firmasının birlikte çalıştığı bankalar tarafından kendisine sağlandığını da sözlerine ekledi.

O'Leary özellikle de okuduğu her haberi kontrol ettiğini belirtiyor. Sabahları BBC yayınlarını düzenli olarak izlediğini ve bu haberleri ABD ulusal yayın organlarından yerel manşetlerle karşılaştırdığını, birden fazla kaynak tarafından desteklenmeyen herhangi bir haberi görmezden geldiğini söylüyor. O’Leary, “Küresel olarak meydana gelen olayları her sabah beş ila yedi farklı temada görmeye başlarsınız” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırım tercihlerini belirlemede medya ve finans okur-yazarlığı önemli bir yer tutuyor. Her sabah hangi medya kuruluşlarının kontrol edileceğini seçmek kolay bir süreç değil. Uzmanlar, genellikle yanlılık konusunda ‘partizan olmayan kaynakların’ yatırımlar için yararlı bir araçlar olabileceğini belirtiyor. Bu alandaki küresel çapta en popüler medya takip çözümleri şirketleri de tercih edilebilir.

Haberlerin doğruluğunun kontrolü, birden fazla farklı kaynaktaki başlıkların karşılaştırmanın ötesinde bir işlemdir. Google’ın, anahtar kelimeleri üzerinden arayabileceğiniz ve sosyal medyadaki veya blog yayınlarındaki iddiaların doğru olup olmadığını doğrulayabileceğiniz ücretsiz bir doğruluk kontrol aracı bulunuyor. FactCheck.org ve PolitiFact gibi internet siteleri de benzeri yönde hizmetler sunuyor. Söz konusu siteler sosyal medyada yer alan viral başlıklar ve siyasi tartışmalar sırasında yapılan iddiaları uzman yorumları üzerinden doğrulayan veya çürütüyor.

O'Leary'nin haber saati sona erdiğinde, günün geri kalanında haberlerin "gürültüsünden" kaçınmaya çalıştığını söylüyor. Borsa uzmanı en az saat 16:00’ya kadar haberleri tekrar kontrol etmekten kendini alıkoyduğunu belirtiyor:

“Bunu her sabah yapan, çeşitli kaynaklardan bilgilerini toplamak için günde 60 dakikasını ayıran ve bunu tutarlı, rutin bir şekilde yapan insanların daha verimli olduğunu düşünüyorum. Günün ortasında ise gün boyunca görevlerinizi gerçekten yapmanız gereken sürede bunu yaparsanız zamanınızı boşa harcarsınız. Haberlerin ve sosyal medyanın zamanınızı çalmasına izin verirseniz, çok verimsiz bir insan olacaksınız.”

 

Twitter’a resmi hesap etiketi geliyor

 

Fed kararı için gözler tüketici enflasyon verisinde

 

ABD borsaları için kâbus senaryosu: Yüzde 16 düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK10 Kasım 2022 11:47

    Hiçbir şey okumaya gerek yok seçimlere kadar borsa 1000 olur sonra ise bam bam.

  • Uğur 10 Kasım 2022 09:14

    Bizde tam tersi. haber ve borsayı canlı izleyenleri hep silkeliyorlar.

  • öneri güleni09 Kasım 2022 23:39

    sürekli haber takip edilmeli ki en küçük olumsuz bir haberde bile paniğe kapılıp satış yapıp zarar edilebilinsin.YTD daha kötü haber de ise satıp iflas edilebilinsin.YTD 🤔🤔🤔

  • ALİ KODUŞ09 Kasım 2022 19:56

    okusan ne olacak ki sanki....iki sene önce ihlas grubu hisselerini ve ülker gıda aldım.üç sene önceki fiyatlarından daha da aşağıdalar.

  • Mucise Reis ;)09 Kasım 2022 21:33

    sen ne okudunda aldın kı? burdan yazamıyorum malum. yanlış yerleri okumuşsun. geçmiş olsun

  • Mucise Reis ;)09 Kasım 2022 17:09

    Kesinlikle katılıyorum. Haberi bilmek okuman yetmiyor. O haberin manasını neye etki, tepki ettiğini bilmen gerekiyor. Örnek. ABD faizleri arttırdığında hangi ürünlere yansıma oluyor ?  gibi. haberi okusanda anlamayınca bir şey ifade etmiyor.