E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftaya zayıf veri akışı ile başlanıyor ---

Haftaya zayıf veri akışı ile başlanıyor

Haftaya zayıf veri akışı ile başlanıyor
07 Aralık 2020 - 09:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif satıcılı açılış yapması öngörülüyor

BIST 100 endeksi Cuma gününü 0,02 puanlık sınırlı yükselişle 1.330 puandan tamamladı, Toplam işlem hacmi 28,2 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 1,25 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,70 değer kazandığı günde Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,88 ile kimya, petrol, plastik, en çok kaybettiren ise yüzde 2,04 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı olduğu görüldü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapılmadığını açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmemektedir. Kuruluş, 11 Eylül'de takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu "B1"den "B2"ye düşürmüş ve not görünümünü "negatif" olarak bırakmıştı.

ABD’de İşgücü İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından açıklanan Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi Kasım ayında piyasa beklentisi altında 245 bin kişi artış gösterdi. Piyasa beklentisi 469 bin kişi artış olabileceği yönünde şekillenmekteydi. İşsizlik Oranı piyasa beklentisinin hafif altında % 6,7 düzeyinde gerçekleşti. Ortalama Saatlik Kazançlar verisi Kasım dayında bir önceki aya göre % 0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,4 artış gösterdi.

ABD’de beklentilerin altında gerçekleşen tarım dışı istihdam verisine rağmen artan teşvik beklentileri sonrasında endekslerin Cuma gününü pozitif tamamladığını gördük.

Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,83, S&P 500 endeksi de yüzde 0,90 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,70 değer kazandı.

Avrupa borsaları, haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı.

Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,62, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,78, Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,35 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,92 değer kazandı.

Yeni işlem gününde, Çin’de açıklanan Dış Ticaret Dengesi verilerine göre; Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre dolar cinsinden ihracat yüzde 21,1 ve ithalat ise yüzde 4,5 artış gösterdi. Ülke Kasım'da 75,4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Gün içerisinde, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, Global piyasalarda Almanya’da Sanayi Üretimi ve Euro Bölgesi’nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi verileri izlenecek.

Haftanın ilk işlem gününde global piyasalarda azalan risk iştahının etkisi ile birlikte Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks ve endeks vadeli işlem sözleşmelerinin birçoğunda kısa vadede zayıf seyrin devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri raporuna göre; Tüketici fiyatları Kasım ayında yüzde 2,30 oranında artmış, yıllık enflasyon 2,14 puan yükselerek yüzde 14,03 oldu. Enflasyondaki yükselişin temel sürükleyicisi gıda ve temel mal grupları oldu. Hizmet ve enerji grupları yıllık enflasyonlarındaki artış ise daha sınırlı kaldı. Gıda enflasyonundaki yükselişte birikimli döviz kuru etkileri, temel girdi niteliğindeki tarımsal emtia fiyatlarının seyri ve mevsim geçişine bağlı arz yönlü unsurlar rol oynadığı görülmektedir. Temel mal enflasyonundaki artışta, başta otomobil olmak üzere, dayanıklı tüketim malları öne çıkarken, bu gelişmede güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkilerine bağlı talep yönlü unsurlar ve Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli yansımaları gözlenmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükseldiği görülüyor.
• Almanya fabrika siparişleri Ekim’de aylık bazda yüzde 2,9 ve yıllık bazda yüzde 1,8 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.
• ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, taşıyıcı RNA teknolojisiyle geliştirdikleri aşıya ilişkin gelen son verilerin kalıcı bağışıklık potansiyeli sunduğunu paylaştı.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı Reel Efektif Döviz Kuru verilerine göre; 2020 yılı Kasım ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 60,55 olarak gerçekleşti.
• ABD Dışişleri Bakanlığı Cuma günü web sitesinden yaptığı açıklamada, “Politikacıların Eğitsel Çin Gezisi Programını, ABD-Çin Dostluk Programını, ABD-Çin Liderlik Değişim Programını, ABD-Çin Transpasifik Değişim Programını ve Hong Kong Eğitim ve Kültür Programını" sonlandırdığını duyurdu.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'yi havacılık başta olmak üzere, her türlü motor tasarımı ve üretimi alanında adres ülke yapma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz." Dedi. (Kaynak: Bloomberght)
• Arjantin'de serveti belirli bir miktarı aşan kişilerden bir kerelik özel vergi alınmasını içeren yasa tasarısı, Senatoda onaylanarak yasalaştığı açıklandı. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
• İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, müzakerecilere anlaşmazlıkları çözümlemek için son bir girişim olarak görüşmelere devam etmeleri talimatı verdikleri açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)
• İngiltere Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, kullanımına izin verilen, BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşısının 8 Aralık'ta yapılmaya başlanacağı belirtildi.
• Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif satıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Küresel piyasalar haftaya negatif başladı

Yükseliş çabaları hisse bazlı kaldı

Haftanın açılışında yatay seyir beklentisi

Piyasaların haftaya satıcılı bir başlaması bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)