E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka açık şirketlerin cebinde akrep var---

Halka açık şirketlerin cebinde akrep var

Halka açık şirketlerin cebinde akrep var
28 Aralık 2014 - 15:27 borsagundem.com

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2014 yılında dağıttıkları net nakit temettü tutarı 9,2 milyar TL oldu

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

Yatırımcıların hisse senetlerine yatırım kararları alırken dikkat ettikleri 2 konudan biri temettü verimi. Şirketlerin temettü verimlerinin yüksekliği hisseye olan talebi artırırken, temettü dağıtan şirketlerin alacakları olası bedelli sermaye artırım kararları da daha ılımlı karşılanıyor. Ancak Borsa İstanbul’da işlem gören ve piyasa değerleri 600 milyar TL’yi aşan şirketlerin dağıttıkları nakit temettü tutarı yatırımcıların beklentisini karşılamadı. Dağıtılan nakit temettü dağıtım tutarları toplamı 2014 yılında 9 milyar TL’nin biraz üzerinde gerçekleşti.  Temettü verimi oranı yüzde 1,6 ile oldukça düşük seviyede kaldı.

2013 yılında 437 şirketin işlem gördüğü Borsa İstanbul’da 256 şirket 45 milyar liraya yakın kar elde etti. Bu şirketlerden Ulusal Pazar’da işlem görenlerin toplam kârı ise 42,1 milyar olarak gerçekleşti. 437 şirketten 127 tanesi 2014’de ortaklarına nakit kar payı dağıtımı yaptı. Ulusal Pazar’da işlem gören şirketler 2013 yılı karlarının net 8,6 milyar TL’lik kısmını 2014 yılında, nakit kar payı olarak dağıttı.

Ulusal Pazar’da işlem gören şirketleri kar payı dağıtımında Kurumsal Ürünler Pazarı hisseleri izledi. Toplam 2 milyarın üzerinde kar eden şirketler 2014 yılında, bir önceki yılın karından yaklaşık 500 milyon TL’lik kısmını hissedarlara nakit kar payı şeklinde paylaştı.


Borsa İstanbul İkinci Ulusal Pazarı’nda işlem gören şirketler ise 2013 yılında elde ettikleri toplam 773 milyon liralık karın, 88 milyon lirasını ortaklara nakit temettü olarak verdi.

Temettü ödeme dönemleri incelendiğinde ise şirketlerin önemli bir kısmının Mart-Nisan-Mayıs döneminde kar payı dağıtım yaptıkları görüldü. Genel Kurul tarihlerinin büyük çoğunluğunun bu dönemlere rastlaması nedeniyle kar payı dağıtımları da yılın ilk aylarında gerçekleşti.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ŞAKİR29 Aralık 2014 14:44

    SİSTEM BAŞTAN BOZUK. %90 HALKA AÇIK FİRMADA BİLE TÜM YÖNETİM BELKİ İŞÇİLER BİLE PATRON VE YEDİ SÜLALESİ. ZATEN İSTEDİĞİ YERDEN KENDİLERİNE YEVMİYE YAZIYORLAR. BİRDE TEMETTÜ ALIYORLAR. TEMETTÜDEN VAZGEÇTİM ADAM FİRMANIN İÇİNİ BOŞALTIYOR. YETMİYOR TARAFINA AİT BATAK AFİRMAYI HALKA AÇIK FİRMAYA SATIYOR. HALKA AÇIK KISIM BİR ŞEKİLDE YÖNETİMDE TEMSİL EDİLMESİ LAZIM. SIĞ TAHTALARDA FİYAT YAPICI İSTEDİĞİ ZAMANDA İSTEDİĞİ FİYATTAN İŞLEM YAPIRIYOR.

  • hasan29 Aralık 2014 09:51

    sarı rıza hic vermiyor ya her bir cebinde akrep var bu adamın

  • selim28 Aralık 2014 18:18

    belli bir süre sonra nakit veya temettü altında kazanılan paraların dağıtılması lazım.karar alıp 5 sene uzatıyorlar.onun a rkası borsaya insanlar gelmiyor.çok beklersin gelecek diye

  • KILIÇ28 Aralık 2014 18:09

    ZATEN YATIRIMCIYA YÖNELİK HİÇ BİR ADIM ATILDIGINI GÖRMEDİK SADECE VURGUN YAPILIYOR.