E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHalka açılan şirketin vergisi düşecek---

Halka açılan şirketin vergisi düşecek

Halka açılan şirketin vergisi düşecek
02 Mayıs 2011 - 10:52 borsagundem.com

Finans Merkezi Eylem Planı'nda birçok yenilik bulunuyor

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın finans sektöründe küçük ayarlamalar yapılacağı söylemi İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı'nda yer alıyor. Eylem planına göre şu anda yüzde 5 olarak uygulanan ve birçok bankalcılık işlemlerinde devletin aldığı Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) önce çıkıyor. Eylem planında "BSMV başta olamk üzere finans kurumlarının aracılık faaliyetleri üzerindeki kamu kaynaklı mali yükler hem finans kurumları hem de müşteriler açısından fon maliyetlerini artırmaktadır. Finansal araçların fiyatları faiz cinsinden ifade edildiği için, bu tür vergiler faize yansımaktadır. Bu durum, kredi kullanımını pahalılaştırmakta ve uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, bu tür mali yükümlülükler aracılık işlevinin etkili bir şekilde yerine getirilmesine olumsuz etkide bulunarak kaynak tahsisinin etkinliğini bozmakta, sistemden açısı teşvik etmekte ve yurtdışında yerleşik finansal kuruluşlar lehne haksız rekabet yaratmaktadır. Bu nedenlerle, kamu kaynaklı mali yükler, kamu dengeleri ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınarak uygun bir zamanlamayla kademeli olarak düşürülecektir" denilerek BSMV ilk hedef olarak konuluyor.
KKDF VE ŞUBE HARCI DA LİSTEDE
Eylem Planı'nda gider vergilerinin kanunu finansal işlemlerin ulaştığı karmaşık yapıyı ve yeni ürünleri kavramakta yetersiz kaldığı, ayrıca verginin kanuniliği ilkesine aykırı sonuçlar yarattığı da belirtiliyor. Uzmanlar gider vergilerinden kredilerden yüzde 10 oranında alınan Kyanak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ile geçen yıl bankacılık üzeirne bir yük olarak getirilen şube harcının da kademeli olarak kaldırılabileceğini ifade ediyor.
Halka açılan şirketin vergisi inecek
Eylem planında vergi ile ilgili diğer düzenlemeler şöyle:
*Vergi Usül Kanunu tümüyle gözden geçirilerek vergi cezalarının caydırıcılığının artırılması başta olmak üzere, mükellef hakları, uyuşmazlıkların çözümü ve değerleme hükümleri modern vergi sistemleriyle paralel hale getirilecek.
*Dar mükellefiyete tabi olanların (yabancıların) ülkemizde işlem yapmalarını engelleyici vergisel uygulamalardan kaçınılacak.
*Uluslararası fonların Türkiye merkezli işlem yapmaları konusunda vergisel alanda uygulamadaki belirsizlikler giderilecek.
*Özellikle Ortadoğu ülkelerindeki sermayenin daha etkin şekilde çekilebilmesi için geliştirilecek finansal ürünlerin verileme karşısındaki durumları benzer nitelikli finansal ürün ve işlemler göre düzenlenecek. 
*Benzer nitelikteki para ve sermaye piyasalarının vergilendirme esaslarının da benzer şekilde olması sağlanacak.
*Vergi uygulamaları açısından finansal sektör konsunda uzmanlaşmış bir birimin kurulması ve bu alandaki vergisel uygulamarın bu hizmet birimi tarafından koordine edilmesi mümkün ale getirilecek.
*Şirketlerin halka açılmalarının ve halka açıklık oranlarının artırılmasının kuvvetle teşvik edilmesi amacıyla vergi de dahil olmak üzere her türlü önlem alınacak.
Haberturk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)