E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiHalkbank hissesi için öneriler---

Halkbank hissesi için öneriler

Halkbank hissesi için öneriler
04 Mayıs 2011 - 17:01 borsagundem.com

Net karı beklentiyi aşan Halkbank için analistler şu önerilerde bulunuyor

HALKBANK
-Net kar beklentiyi aştı. Halkbank’ın 1Ç11 dönemi için 525 mn TL olarak açıklanan net karı, 453 mn TL olan piyasa beklentisinin üstünde gerçekleşti. Komisyon gelirlerindeki artış ve alım-satım faaliyetlerinden elde edilen ticari kar, net karın beklentileri aşmasına etki eden faktörler oldu. 4Ç10 dönemine kıyasla %5 artan net kar, 1Ç10 dönemi karının %1,7 üstünde geldi. Operasyonel gelirin bir önceki çeyreğe kıyasla %3 azalarak 1.153 mn TL olduğu 1Ç11 döneminde, net faiz gelirinin operasyonel gelire katkısının %63,7’e gerilediği gözlendi (4Ç10: %69,1).
-Tüketici kredileri çeyreksel bazda %10,3 arttı. 1Ç11 döneminde mevduat bankalarının brüt kredi hacmi çeyreksel bazda %6,8 büyürken, Halkbank’ın brüt kredileri %7,0 oranında artış gösterdi. Zorunlu karşılık oranı artırım kararlarını takiben Halkbank kredi arzında, getirisi nispeten daha yüksek olan tüketici kredilerine yönelişini devam ettirdi. Tüketici kredileri 1Ç11 döneminde %10,3 artan Halkbank, %9,1 olarak gerçekleşen toplam sektördeki artışı geride bıraktı. Bankanın yabancı para cinsinden vermiş olduğu krediler 1Ç11 döneminde %18 artış gösterdi. Bankanın mevduat miktarı %2,9 oranında artış gösterdi (mevduat bankaları: %1,7). Kredi finansmanını çeşitlendiren banka, repo işlemleri ile sağladığı fon miktarını %90 artırdı ve bu yolla sağlanan fon 6,0 milyar TL’ye ulaştı.
-Net faiz marjı 70 bps daralırken, faiz dışı gelirler net kara ivme verdi. Halkbank’ın 1Ç11 döneminde net faiz marjı 70 bps daralarak %4,2 olarak gerçekleşti. Bu dönemde kredi faizi mevduat maliyeti arasındaki marj 45 bps düşerek %4,3’a geriledi.
-Tüketici kredilerindeki artış, komisyon gelirlerini olumlu yönde etkiledi. Çeyreksel bazda %19 artış gösteren net komisyon gelirlerinin, net faiz geirinin daraldığı bu dönemde operasyonel gelire katkısı %13,7 oldu (4Ç10: %11,1). 4Ç10 döneminde karlılığa negatif etki eden, ticari kar/zarar kalemi bu dönemde 98 mn TL olarak gerçekleşerek, 43 mn TL olan iştirak temettü geliri birlikte karı destekledi. Operasyonel giderlerin, operasyonel gelirlere oranı 1Ç11’de bir önceki çeyrek ile aynı seviyede %36,0 olarak gerçekleşen Banka, dönem içerisinde 25 adet şube açılışı gerçekleştirdi. Bu gelişmeye rağmen oranın sabit kalması olumlu görüldü.
-Kredi arzındaki artışa rağmen, temerrütteki kredi miktarı nominal olarak azaldı. Kredi temerrüt oranı, 1Ç11 döneminde %3,5’a gerileyen Bankanın aktif kalitesindeki iyileşme karlılığı olumlu etkiledi. Banka kredi risk maliyeti bu dönemde 40 bps azalarak 65 bps seviyesine geriledi. Kredi arzındaki artışa karşın takipteki kredilerin nominal olarak da azalış gösterdiği görüldü. Tahsil edilen temerrütteki kredilerin, yeni temerrütlere oranı %160 oldu.
-Halkbank için tavsiyemiz “EKLE” yönünde. Banka, 1Ç11 döneminde net faiz marjındaki daralma nedeniyle baskılanan net faiz gelirlerini, komisyon gelirlerini artırarak kompanse etmeye çalışmıştır. Ayrıca, iştirak kaynaklı temettü gelirleri ve alım-satım faaliyetlerinden elde edilen ticari gelirler 1Ç11 dönemi net karının beklentileri aşmasını sağlamıştır. Net faiz marjının yılın geri kalanında 1Ç11 döneminde olduğu gibi %4,3 olarak veya +/- 15 bps olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiğimiz Banka için belirlediğimiz hisse başı hedef fiyat 15.20 TL olup, HALKB hisseleri için tavsiyemiz “EKLE” yönündedir. 
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA
RAPORUN DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)