E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiHalkbank ve Carrefoursa sorusu---

Halkbank ve Carrefoursa sorusu

Halkbank ve Carrefoursa sorusu
16 Temmuz 2024 - 10:17 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...


YILBAŞINDAN BU YANA YABANCILAR VE FONLAR ALIYOR

SORU- Halkbank’ın çıkışını yorumlayabilir misiniz?
Yaşar Çalık

CEVAP- Bankacılık sektörü hisseleri uzun bir süre yatırımcıların ilgisiz kaldığı bir alan oldu. Hisselerin ağırlıklı kesimi defter değerinin altında işlem gördü. Son iki yılda ise sektöre yönelik artan bir talep söz konusu. Kuşkusuz bunda genel ekonomiye yönelik atılan olumlu adımların ektisi bulunuyor. Genel ekonomideki olumlu seyir, Türkiye’ye yönelik yurt dışı raporları olumluya çeviriyor. Son olarak Fitch, geçtiğimiz haziran ayında yaptığı değerlendirmede geleneksel makro ekonomik politikaların benimsendiği değerlendirmesini yaptıktan sonra dış finansman baskıları ile makro ve finansal risklerin azaldığına dikkat çekti. Sonucunda da bankacılık sektörünün görünümünü “nötür”den “iyileşiyor”a çevirdi.

İlerleyen süreçte benzer olumlu değerlendirmeler ve işaretlerin devamının geldiğini gözlemek sürpriz olmayacak. Genel ekonomiye dair farklı derecelendirme kuruluşlarından kredi not artışlarını gözlemek mümkün olabilecek. Bu da yabancı yatırımcının piyasaya ilgisini artıracak. Önden pozisyon almak isteyenlerinse alımları banka hisselerinde artışı destekliyor.

Son bir yılda BIST Banka Endeksi, yüzde 173,25 oranında yükseldi. Halkbank’ın ise aynı sürede performansı yüzde 33,57 seviyesinde kaldı. Yılbaşından bu yana değer artışı ise yüzde 57,43 seviyesinde bulunuyor. Bankanın sermayesinin yüzde 91,49’ü Türkiye Varlık Fonu’nda bulunuyor. Ayrıca yüzde 2,01 oranındaki pay da banka tarafından geri alınmış durumda.

Takas verileri halka açık kısmın yüzde 93,25’inin Halk Yatırım’ın saklamasında bulunduğunu söylüyor. Yılbaşından bu yana hissede Yatırım Finansman ve Vakıfbank en fazla satış yapan iki aracı kurum olurken, alıcı tarafında Deutsche Bank ve yatırım fonları yer aldı. Yine daha az olmakla birlikte Citibank da alıcı tarafta yer aldı.

GELİR VE KÂRDA İSTİKRARSIZ BİR GÖRÜNTÜ VAR

SORU- Carrefoursa hissesinde üç yıldır bekliyorum. Maliyetimin üzerine çıktı diye sevinirken kaç aydır tekrar aşağı döndü. Hisse için değerlendirmenizi öğrenebilir miyim?
Beyhan Arı

CEVAP- Borsada işlem gören hisselerin alıcı ile satıcı arasındaki değişen dengelere bağlı olarak iniş çıkışlar sergilemesi piyasanın olağan dalgalanmaları arasında yer alır. Bu noktada önemli olan husus şirketin mali performansının ne yöne meyilli olduğudur. Eğer şirket düzenli şekilde gelir ve kâr artışı sağlama imkanına kavuşmuş ise alıcıların daha güçlü yöneldiği bir firma konumuna da gelmesi mümkün olacaktır. Öte yandan şirketin gelir ve kâr verileri çelişkili işaretler veriyorsa yatırımcının da tereddütlü yaklaşımlarda bulunması şaşırtmamalı. Bunun sonucunda da hissede çıkış olsa da istikrarlı bir yönelim yakalamak zorlaşacaktır.

Carrefoursa, özellikle son iki yılda gelirlerini kayda değer oranda artırmayı başardı. Ancak buna rağmen firma, esas faaliyetlerinden ötürü zarar yazdı. Net Parasal Pozisyon kaleminden gelen kazanç ile yıl sonunda kâr açıkladı. Son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarda ise gelirdeki artış yüzde 5 ile yükselişini sürdürmesi olumlu. Ancak bu defa da dönem sonunda zarar yazdı.

Hissenin fiyatı ise geçtiğimiz mart ayından bu yana sürekli geriliyor. Son altı ayda Citibank hissede satış ağırlıklı işlemlerde bulunuyor. 12 Temmuz itibariyle halka açık kısım içindeki payı yüzde 7,77 seviyesinde bulunuyor.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (16.07.2024)Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (16.07.2024)

 

12 göstergesi 12 göstergesi "al" veren hisseler (16.07.2024)

 

Endeksten hızlı yükselenler (16/07/2024)Endeksten hızlı yükselenler (16/07/2024)

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (16.07.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (16.07.2024)

 

Yabancıların favori hisse senetleriYabancıların favori hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 16/07/2024Günün önemli şirket haberleri 16/07/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 107,50
En Yüksek: 110,50
En Düşük: 107,60
Değişim -1,92 %
FK: 0,00
PD / DD: 2,62
İşlem Hacmi 26.435.622
Toplam Adet: 242.783
Ağırlıklı Ort.: 108,83
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)