E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHANGİ BORSACI KAZANACAK?---

HANGİ BORSACI KAZANACAK?

HANGİ BORSACI KAZANACAK?
26 Şubat 2009 - 10:26 borsagundem.com

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan mı, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) Başkanı Çetin Ali Dönmez mi?

Son dönemde iki borsa arasında sermaye piyasalarının çok da alışık olmadığı içten içe yoğun bir rekabet yaşanıyor… Tasarruf genelgesinden kurtulmayı başaran İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, borsanın imajını değiştirmeye çalışırken, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez yatırımcıları vadeli piyasalara çekecek büyük yeniliklere zemin hazırlıyor. Hisse kontratlarını kapan ve 1 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşan VOB sadece İMKB ile değil, Chicago Mercantile Exchange’le (CME) de yarışıyor. CME’nin TL/dolar kontratlarını işleme açmasına misilleme yapan Dönmez, ABD vadeli işlemler piyasasının SPK’sı CFTC’ye başvururak Amerikalı yatırımcıların direkt VOB’a yatırım yapmalarının önünü açmaya çalışıyor. Dönmez, internette büyük kumara dönüşen ‘FX’ diye bilinen döviz işlemlerine de göz dikmiş, organize bir piyasa oluşturmak için SPK’nın onayını bekliyor. Hisseli kontratlar, ABD’li yatırımcılara kapıların açılması ve FX gibi kısa sürede hayata geçirilmesi öngörülen büyük yeniliklerle VOB’un İMKB’yi geçmesi kaçınılmaz. Zaten VOB’un temellerini atan ve bugünlere gelmesinde büyük katkısı bulunan AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi’yi, “Havuzu binası onların olsun borsa bugünkü haliyle bile 1 milyar dolar eder. Satarlarsa talibiz” şeklinde konuşturan da işte bu umut veren gelişmeler… İzmir Ticaret Borsası Başkanı ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin de son dönemdeki ataklardaki katkılarını göz ardı etmemek lazım. Acilen İMKB’nin de güçlü lobicilere ihtiyacı olduğu ortada... Ancak Başkan Hüseyin Erkan’da altyapıdaki değişiklik, yeni endeksler ve yeni piyasalarla VOB’a cevap verecek. Tabii dev borsaları yıkan tufanın dinmesi, dünya para durumunun da yenilikleri destekleyecek şartta olmalı… Bu tabloya bakınca ‘keşke iki başkan 10 yıl önce karşı karşıya gelseydi’ dememek elde değil. 2001 yılında Dünya Bankası ve IMF’nin baskısıyla İMKB’de kurulan vadeli işlemler borsasını bugün hatırlayan bile yok. Çünkü İMKB eski Başkanı Osman Birsen, yeni piyasanın açılışını yaparken gongu o kadar yavaş çalmış ki yanındakiler bile duymamış. Ayrıca Birsen, bu açılışı basından özellikle gizlemiş, tek bir gazeteciyi bile çağırmamışâ€¦ Rahmetli Tuncay Artun da olmasaydı bugün İMKB’den bahsetmek bile mümkün olmayabilirdi… Dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen iki başkanın yarışı bizleri de umutlandırıyor. Bu iki önemli borsa kısa sürede dünya piyasalarının önemli oyuncusu konumuna gelebilir… Eğer SPK’ya bu büyük rekabeti yönetebilecek ehliyete sahip bir başkan, iyi bir hakem atanırsa o zaman piyasalar daha da renklenir… ORHAN PALA/HABERTURK.COM [email protected]

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)