E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHangi strateji daha kazançlı: Trend takibi mi momentum mu?---

Hangi strateji daha kazançlı: Trend takibi mi momentum mu?

Hangi strateji daha kazançlı: Trend takibi mi momentum mu?
11 Ekim 2024 - 18:26 borsagundem.com

Yatırımcılar için vade, yatırım anlayışlarını ve başarılarını belirleyen en önemli faktörlerin başında gelir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların açtıkları işlem sayısı ve beklentileri, genellikle hangi vadede yatırım yaptıklarıyla ilişkilidir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, kısa vadeli yatırımcılar momentum odaklı alım satım yaparken uzun vadeli yatırımcılar daha çok trend takibine odaklıdır.

Momentum odaklı alım satım ve trend takibi

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, iki yatırımcı türünün artılarını ve eksilerini inceliyor.

Momentum odaklı yatırım genellikle kısa zaman dilimlerinde, birkaç saatten veya birkaç günden fazla olmayan güçlü hareketleri yakalamak için kullanılır. Genellikle momentum yatırımcıları bir seferde en fazla birkaç işleme odaklanır ve birkaç sinyal için büyük bir izleme listesini tarar.

Trend takipçileri ise aksine, portföyleri genellikle vadeli sözleşmelerden oluşan çeşitlendirilmiş varlıklar arasında girişler ve çıkışlar için pozisyonlarını yönetir ve uzun vadeli trendlerdeki karları yakalamalarına ve daha uzun bir zaman diliminde tek bir yönde büyük parabolik hareketler yoluyla büyük karlara yol açan nadir aykırı hareketlerin tarafında olmalarına olanak tanıyan sinyallere tepki verir.

Kısa vadede fiyatta güçlü ivme

Momentum, bir hisse senedinin fiyatındaki kazanç, duygu, haber, açgözlülük veya korkudan kaynaklanabilen ivmeye işaret ediyor.

Momentum trader’ları, işlem yaptıkları zaman diliminde momentumun yukarı veya aşağı yönde devam edeceği umuduyla hisse senedinde uzun veya kısa pozisyon alır. Bu strateji, uzun vadeli temel değerlemelerden ziyade bir hisse senedinin fiyatındaki kısa vadeli hareketlere dayanır.

Momentum yatırımcıları, arz/talep aralığının bir tarafını bastırarak ve genellikle saatler veya günler boyunca geçici olarak bir yönde güçlü bir hareketi tetikleyerek agresif alıcılar veya satıcıların bir fiyatı yukarı veya aşağı itmesine dayalı güçlü bir hareketi yakalamaya çalışır.

Trend takibi ve işlem başı yüksek kazanç

Trend takibi doğası gereği reaktiftir. Piyasaları veya fiyat seviyelerini tahmin etmez veya öngörmez. Tahmin etmek bu strateji için hem kural dışıdır hem de imkansızdır. Trend odaklı alım satım, kesin kurallara uymak için öz disiplin gerektirir çünkü tahmin veya duygulara bu tür yatırım stratejisinde yer yoktur.

Trend odaklı alım satım, mevcut piyasa fiyatı ve yapısını, hesabınızdaki öz sermaye seviyesini ve mevcut piyasa oynaklığını kullanan bir risk yönetim sistemi içerir. Trend takibi yatırımcıları, giriş anında pozisyon boyutunu belirleyen bir ilk risk kuralı kullanır. Bu, ne kadar paranız olduğuna bağlı olarak ne kadar alım veya satım yapacağınızı tam olarak bildiğiniz anlamına gelir.

Fiyattaki değişiklikler, ilk işleminizde kademeli bir azalmaya veya artışa yol açabilir. Öte yandan, olumsuz fiyat hareketleri tüm işleminizde bir çıkışa yol açabilir. Tarihsel olarak, bir trend yatırımcısının işlem başına ortalama kârı, işlem başına ortalama zararından önemli ölçüde daha yüksektir.

Trend takibinde insan unsuru

Yüksek kazanç sağlayan ve uzun süre oturulan işlemler vadetse de trend odaklı alım satım kutsal kase değildir. Geçici bir heves veya abartılmış, gizli bir kara kutu da değildir. Basit kuralların ötesinde, trend takibinde de insan unsuru temeldir.

Kaçınılmaz piyasa iniş çıkışlarında trend takibine devam etmek disiplin ve duygusal kontrol gerektirir. Trend takibi, kazanç için yukarı veya aşağı bir piyasa trendinin çoğunluğunu yakalamayı amaçlar. Hisse senetleri, ETF'ler, opsiyonlar, tahviller, dövizler, vadeli işlemler ve emtialar gibi tüm büyük varlık sınıflarında büyük karlar elde etmeyi hedefler.

Başarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellikBaşarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellik

 

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 lanetiMükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti

 

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliğiBaşarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)