E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHaniye suikastına Türkiye'den şiddetli tepkiler---

Haniye suikastına Türkiye'den şiddetli tepkiler

Haniye suikastına Türkiye'den şiddetli tepkiler
31 Temmuz 2024 - 12:01 borsagundem.com

Hamas lider Haniye, Tahran'da kaldığı evde suikasta uğrayarak hayatını kaybetti. Saldırıya ilişkin olarak, siyaset ve bürokrasinin önde gelen isimlerinden tepkiler geldi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda suikasta uğrayarak yaşamını yitirdi. Hain saldırıya dair, siyaset ve bürokrasinin önemli isimlerinden tepki açıklamaları yapıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan X sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'ye İran'da suikast düzenlendiğini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Haniye'nin, yaşamını Filistin davasına, Filistin'e barış ve huzur gelmesine adadığını kaydeden Fidan, ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidi olduklarını vurguladı.

Fidan, Haniye'nin, aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmediğini belirterek, "İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya: Filistin davası güçlenerek devam edecektir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini lanetleyerek, "Filistin davası bu tür hain suikastlerle bitirilemeyecek kadar kutsal bir davadır ve güçlenerek devam edecektir" dedi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyonistler Tahran’da hain bir suikast düzenledi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi şehit etti. Bu alçakça suikastı lanetliyorum. Filistin davası bu tür hain suikastlerle bitirilemeyecek kadar kutsal bir davadır ve güçlenerek devam edecektir. Masum insanları, çocukları, kadınları, yaşlıları öldürmekten bir an olsun geri durmayan, suikastler düzenleyen işgalci İsrail, sadece Ortadoğu’ya değil tüm dünyaya nefret tohumları ekiyor. Ancak mazlumların çığlığı vicdanlarda yankılanmaya devam edecek. Türkiye, Filistinli kardeşlerinin ve haklı Filistin davasının yanında olmaya devam edecek. Şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin makamı ali olsun. Haniye’ye Allah’tan rahmet, mazlum Filistin halkına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Ekonomiden sorumlu bakanlardan Hamas lideri Haniye suikastına tepki

Ekonomiden sorumlu bakanlar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasına sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da İsrail'in, Haniye'yi alçakça bir suikastla katletmesinin kabul edilemez bir saldırganlık olduğunu bildirerek, "Tahran'da uğradığı saldırı sonucu şehit olan, Gazze halkının haklı mücadelesinin temsilcisi İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet, ailesine ve Filistin halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Filistin davasının liderlerinden Haniye'ye yapılan suikastı lanetlediğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"300 gündür Gazze'de, dünyanın gözleri önünde kundaktaki bebekleri, çocukları, kadın-erkek masum insanları katleden, hastaneleri, okulları, camileri, kiliseleri bombalayan soykırımcı İsrail yönetimi, zulümle abad olunmadığını muhakkak görecektir. Haniye, aile fertleri ve Gazze'de haklarını savunduğu binlerce Filistinlinin ardından şehit edildi. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Er ya da geç hak yerini bulacak. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti tanınacak. Türkiye, her daim haklının, mazlumların, masumların yanında olmayı sürdürecek. İnsanlık adaletle, merhametle muhakkak yeniden buluşacak."

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Tahran'da uğradığı hain suikast sonucu şehit olan Haniye'ye Allah'tan rahmet dileyerek, "Filistin halkı ve İslam aleminin başı sağ olsun. İşgalin sona ermesi için yüreklerindeki iman gücüyle mücadele veren Filistinli kardeşlerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz." mesajını paylaştı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Haniye'ye suikast düzenlenmesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Tahran'da uğradığı saldırı sonucunda şehit olan, haklı bir direnişin simgesi Hamas'ın lideri, Gazze halkının yiğit evladı İsmail Haniye'ye Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum. Onun mücadele dolu hayatı, mazlumların sesi olarak tarihe geçmiştir. Başta Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere, tüm İslam aleminin başı sağ olsun. Rabbim, bizleri zulme karşı direnenlerden eylesin."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da paylaşımında, Filistin'in haklı davasını sonuna kadar savunacaklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"'Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler.' Rabbim, Tahran'da uğradığı suikast sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin şehadetini kabul eylesin."

Bakan Bak, suikasta uğrayan Haniye için başsağlığı diledi

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Tahran'da düzenlenen suikastı lanetleyerek, Filistin halkına başsağlığı diledi.

Bakan Bak, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin'in özgürlük davasının öncülerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin bu sabah Tahran'da şehit olduğu haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim. israil'in bu insanlık dışı, haince saldırısını lanetliyor, kardeş Filistin halkına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bak'ın, protesto olarak İsrail'in baş harfini küçük yazdığı belirtildi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Gazze’nin şehitler kervanına bir büyük mücahit daha katıldı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda suikasta uğramasına ilişkin sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz' derler." ayetini paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

"Gazze’nin şehitler kervanına bir büyük mücahit daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehit vermiş İsmail Haniye kardeşimiz, insanlık düşmanı, katliamcı Siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehit edildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı ali, mekanı cennet olsun. İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadetinin ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehitlikle mükafatlandırdı. Merhum Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi, 'Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.' Tüm Filistin halkına ve özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum."

TBMM Başkanvekili Bozdağ: Terör devleti İsrail'i lanetliyorum

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikastı lanetledi.

Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsmail Haniye'ye düzenlenen bu siyonist suikast, soykırımcı Netanyahu ve İsrail hükümetinin bir terör, soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kez daha gösterdi. Soykırımcı, terörist, katil ve suikastçı Netanyahu ve hükümeti ile terör devleti İsrail'i lanetliyorum. Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir." ifadesini kullandı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel'den tepki

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel de yaptığı yazılı açıklamada, "Filistin'in onurlu mücadelesinin lideri Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin, Tahran'da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Filistin halkı için mücadele ederek şehadete eren Haniye'ye Allah'tan rahmet; Filistinlilere başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı alçak bir suikast sonucu şehit edildiğini" belirterek, Haniye'ye Allah'tan rahmet, Filistin halkına, mazlumlardan yana olan tüm insanlığa sabır ve başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Hamas siyasi liderinin İran'da şehit edilmesi ve Beyrut'a düzenlenen saldırı, Gazze'de ateşkes ve barış yapmak yerine farklı ve kirli bir planın hayata geçirildiğini gösteriyor. Karşımızda barış arayan sorumlu bir yönetim değil, yangını büyüterek katliamlarını ve uluslararası hukuk önünde yargılandıkları suçları örtmeye çalışan bir çete var. İsrail yönetiminin Gazze'de işlediği soykırım ve insanlık suçlarından sonra savaşı bölgeye yayma girişimleri ile karşı karşıyayız. Tüm insanlığı İsrail'in vahşetini ve bölgesel istikrarı tahrip etme çabasını durdurmak için sorumluluk üstlenmeye davet ediyor, bölgemizin istikrarından ve barışından yana olacağımızın, mazlum Filistin halkına ve Filistin davasına desteğimizin en güçlü şekilde süreceğinin bilinmesini istiyoruz."

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğramasına ilişkin, "Her türlü uzlaşı ve barış formülünü elinin tersiyle iterek katliamlarına devam eden Netanyahu hükümeti, er ya da geç hesap verecektir." dedi.

Kılıç, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikasta ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Tahran'da düzenlenen hain bir suikast sonucu Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin katledilmesini lanetliyorum. Her türlü uzlaşı ve barış formülünü elinin tersiyle iterek katliamlarına devam eden Netanyahu hükümeti, er ya da geç hesap verecektir. Şehit edilen Haniye'ye ve diğer tüm Filistinlilere Allah’tan rahmet diliyorum."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin, Tahran'da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz." ifadesini kullandı.

Çelik, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Haniye, Filistin halkı ve vatanı için mücadele ederken katillerin saldırısı sonucunda şehit oldu. Bu suikast, Netanyahu Hükümetinin bir soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kere daha gösterdi. Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir."

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Tahran'da gerçekleştirilen alçak suikast sonucu şehadete kavuşan Filistin direnişinin yiğit evladı İsmail Haniye'ye Cenabıhak'tan rahmet, tüm Filistin halkına ve Filistin'in özgürlük mücadelesine gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum. Filistin davasına ailesiyle, canıyla, kanıyla adadığı ömrüne, sarsılmaz inancına ve cihadına şahidiz. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

Siyasi parti liderlerinden Haniye suikastına tepki

Bazı siyasi parti genel başkanları, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğramasına ilişkin kınama ve taziye mesajları yayımladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Hamas lideri İsmail Haniye'nin alçak bir saldırı sonucunda şehit olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Haniye, yalnızca Filistin mücadelesinin değil tüm İslam ümmetinin onur simgesi, vakarın cisimleşmiş haliydi. Ailesini bu uğurda kaybetmesine rağmen duruşundan ve cesaretinden hiçbir şey eksilmeyen Haniye'nin mücadelesine şahidiz. Şehadeti mübarek, mekanı cennet olsun! Kardeş Filistin halkının ve İslam aleminin başı sağ olsun."

"Filistin halkıyla olan kader ortaklığının işareti"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından, "İran'da gerçekleştirilen saldırı sonucu hayatını kaybeden İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet, Filistin halkına sabır ve başsağlığı diliyorum." paylaşımında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"2006 yılında ABD yönetimi dahil bütün dünyanın açık ve objektif seçim olarak ilan ettiği son Filistin seçimlerinde parlamentoda çoğunluğu kazanarak Başbakan olarak atanan, İsrail'in 2009, 2012 ve 2014 saldırılarında işgale karşı direnişe liderlik eden, son soykırımda üç çocuğu ve dört torunu başta olmak üzere yakın aile fertlerini kaybeden değerli dostum ve kardeşim İsmail Haniye'nin şehadeti kendisinin uğruna hayatını verdiği Filistin halkıyla olan kader ortaklığının işaretidir."

"Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaktan geri durmayacağız"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise "Gazze mücadelesinde dört oğlu, dört torunu ve kız kardeşini şehit veren Hamas lideri İsmail Haniye'nin siyonist İsrail tarafından Tahran'da şehit edildiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Mücahit İsmail Haniye'ye Cenabıallah'tan rahmet, kahraman Filistin halkına başsağlığı dilerim." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Fatih Erbakan, Haniye'nin oğlu Abdüsselam Haniye’yi arayarak taziye dileklerini iletti.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu taziye mesajında, siyonist rejimin gerçekleştirdiği saldırı ile yalnızca Filistin'i değil, başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün İslam ülkelerini tehdit ettiğini ve barışın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

"Siyonist rejimin gerçekleştirdiği soykırım ve katliamlara karşı harekete geçmeyen, birlik içerisinde somut adım atmayan Müslümanlar, artık nasıl bir terör örgütüyle karşı karşıya olduklarını görmeli değiller mi? Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaktan geri durmayacağız." ifadelerini kullanan Yapıcıoğlu, Haniye ve diğer bütün şehitlere Allah'tan rahmet, Filistinlilere sabır diledi.

"Bu saldırılara destek veren yapılara karşı kararlı bir duruş gösterilmeli"

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yazılı açıklamasında, Haniye suikastının Türkiye'nin de yer aldığı Orta Doğu coğrafyasında artık hiç kimsenin hayatının güvende olmadığını ispatlayan bir gelişme olduğunu belirtti.

Haniye suikastını nefretle kınayan, Filistin halkına başsağlığı dileyen Aksakal, "Türk milleti, bugünden tezi yok, aynı hedef tahtasında görülen Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında ve öncülüğünde topyekün kol kola girmeli, İsrail başta olmak üzere bu saldırılara destek veren tüm yapılara karşı kararlı bir duruş göstermelidir." değerlendirmesini yaptı.

"Barıştan yana olan tüm insanlık intifadaya başlamalıdır"

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle başka bir ülke topraklarına tecavüz edilerek yapılan bu kahpe saldırıyı şiddetle lanetliyor, saldırıda şehit olan İsmail Haniye'ye Yüce Allah'tan rahmet, aile efradı başta olmak üzere tüm Gazze, Filistin halkı ve İslam dünyasına başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun. Artık, sadece Filistin halkı değil, bütün İslam alemi, hatta barıştan yana olan tüm insanlık intifadaya başlamalıdır."

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da sosyal medya mesajında, suikastın Tahran'da düzenlenmesinin, "Tahran'ın karşı istihbaratının ne kadar zayıf olduğunu kanıtladığını, İsrail istihbaratının İran'da rahat operasyon yapabildiğinin delili olduğunu" savundu.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek sosyal medya paylaşımında, "İsmail Haniye, hepimizin, Filistin halkının, Arap halklarının, bütün gelişen dünyanın ve dünyada huzur, barış isteyen, bağımsız yaşamak isteyen, özgür yaşamak isteyen bütün insanlığın şehididir. Bu suikastın Filistin'in zafere ilerlemesinin önüne geçme şansı yok. Bu savaşı İsrail kaybetmiştir." ifadelerini kullandı.

İran devlet televizyonu: Hamas lideri Haniye öldürüldüİran devlet televizyonu: Hamas lideri Haniye öldürüldü

 

Erdoğan: Haniye suikastını şiddetle kınıyor ve lanetliyorumErdoğan: Haniye suikastını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum

 

Bahçeli: Haniye suikastı hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracakBahçeli: Haniye suikastı hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracak

 

Haniye suikastına dünyadan tepkilerHaniye suikastına dünyadan tepkiler

 

Türkiye, Haniye suikastını lanetlediTürkiye, Haniye suikastını lanetledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)