E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHatay'da bina yıkılmayan tek ilçe---

Hatay'da bina yıkılmayan tek ilçe

Hatay'da bina yıkılmayan tek ilçe
11 Şubat 2023 - 13:47 borsagundem.com

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 yıkıcı depremde Hatay'ın Erzin ilçesi büyük felaketi yıkık bina olmadan atlattı. Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, zamanında kaçak yapıya izin vermedikleri için depremde yıkılmalar yaşanmadığını açıkladı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde iki deprem sonrası binlerce bina yıkıldı. Tüm yurtta depremin şoku hala yaşanırken Kemal Atlan'ın Sözcü'deki haberi yeni bir şaşkınlık yarattı. Habere göre, Hatay'da da çok sayıda bina yıkılmasına rağmen Hatay'ın Erzin ilçesinde yıkılan bir tek binanın olmadığı ortaya çıktı.

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken depremin büyük hasara neden olduğu Hatay’a 110 kilometre, Osmaniye’ye ise 20 kilometre uzaklıktaki 42 bin nüfuslu Hatay’ın Erzin ilçesinde ise tek bina bile yıkılmadı. Yıkım nedeniyle bir kişi bile hayatını kaybetmedi.

“TEK BİR BİNAMIZ YIKILMADI”

Depremden kaynaklı can kayıplarının olmadığını ifade eden CHP’li Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, “Erzin’imizde depremin kendisinden kaynaklanan bir can kaybımız olmadı, yaralımız da olmadı, bir enkazımız da olmadı. Bunun dışında Erzin dışında yaşayan İskenderun'da, Hatay'da, Osmaniye'de yaşayan vatandaşlardan 50-60 kişi ölenler oldu. Onlara da rahmet diliyorum. Ancak Erzin'de depremden kaynaklı ölüm olmadı çok şükür” dedi.

“DEPREM BİTMEK BİLMEDİ”

Deprem anını ve sonrasını anlatan Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu şunları söyledi:

İlçemiz adına seviniyoruz. Ancak tabii ki sevincimiz yarım kaldı bütün bu ölümler nedeniyle. O gün bu kadar sarsıntı yaşadık yani anlatılmaz yaşanır.

Ben de tek katlı müstakil bir evde oturuyorum. Çok şiddetli sarsıldık ve hemen çocuklarımızla birlikte kapıya koştuk, zor hareket ediyorduk. Bitmesini bekledik ama bir türlü bitmek bilmedi.

Bir dakikanın üzerinde bir sarsıntıyla biraz hafifleyince apar topar hemen alabileceğimiz eşyaları alır almaz çıktık evden.

O arada elektrikler kesildi ve bir şey göremiyorduk. Sakinledikten sonra da hemen belediyedeki arkadaşlarımızı arayıp ilçeyi dolaşmaya başladık. Erzin’imizde herhangi bir yıkıntı olmadığını anladık tabii o belli bir süreç aldı.

'TEK VİCDANLI SEN MİSİN?'

İlçede kendi döneminde kaçak yapıya izin vermediğini ifade eden Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, şöyle konuştu:

Herhangi bir şekilde kaçak yapıya müsaade etmedim. Bazen de kızdılar bir belediye başkanı olarak bana ‘Senden başka memlekette doğru adam yok mu’ dediler.

Hatta seçimlerden sonra uzaktan da bir akrabamız olan kişi yanıma gelerek, ‘Bize ceza yazılmış, kaçak inşaattan…’ dedi. Ben de kendisine yapabileceğim bir şey olmadığını söylediğimde ‘Türkiye’nin tek doğrusu sen misin?’ dedi.

Kendi adıma çok vicdanım rahat, hiçbir şekilde kaçak inşaata izin vermedik. Tabii buna izin vermezseniz de bir yolunu bulup bir şekilde kaçak inşaatı yapan var. Kaçak inşaattan ceza yazdığımız kesimler var.

Kaçak yapılaşmanın önünü yüzde yüz kesemezseniz de belli bir aşamada kesebiliyorsunuz. En azından kendi adıma bir sorumluluk duymuyorum.

Benim buna müsamaha göstermem mümkün değil. Eğer böyle bir şey de olursa ben bunun gereğini yapar diye çok açık yüreklilikle söylüyorum ve siyaseti buna karıştırmamaya çalışıyorum. İnsanlar da birçok kişiyle de kötü olduk bu nedenle.

1999'DAKİ TAVŞANCIL’I AKILLARA GETİRDİ

Hatay’ın Erzin ilçesinde deprem kaynaklı bir tek binanın yıkılmamış olması, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde yıkılmayan tek yer olan Kocaeli’nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl’ı akıllara getirdi.

O büyük depremde Körfez bölgesi adeta dümdüz olurken Tavşancıl, depremin tam merkez üssünde yer almasına rağmen imar planıyla tek bir binanın bile yıkılmaması ile gündem olmuştu.

O şirketin bir binası daha yıkıldı

Adıyaman'da yıkılan binalara soruşturma

10 ile Deprem Suçları Soruşturma Bürosu!

500 atom bombası gücünde

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sss13 Şubat 2023 00:13

    Kyk yurdunu anladım da ,üniversite binlarında nasıl yaşayacak depremzedeler.Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi bence saçmalık.

  • Ömer12 Şubat 2023 18:02

    Hükümete kapak olmuş. Yok kadermiş zart zurt.

  • baran12 Şubat 2023 19:42

    Çok sersemsin.  Hatay ı hükümet mi kurdu ahmak 500  yıldır orada o şehir. 

  • Fr12 Şubat 2023 11:35

    Erzini sıfırdan kendi kurmuş sanki saksakci yancilarida yorum yapıp şov yapıyor sizin başka bildiğiniz bir şey yok zaten

  • Kemal12 Şubat 2023 11:03

    Cahil cahili, doğru doğruyu savunur. Cehalete cevap vermeyin.bırakın cahillikleriyle mutlu olsunlar.

  • Ali Cengiz 12 Şubat 2023 02:24

    He yav. Bu CHP'li muhterem başkandan evvel erzin'e çivi çakılmamıştı. Hatta muhterem erzin'in kurucusudur...Mevcut tüm binalar bu zat-ı muhterem devrinde en şiddetli depremlere dayanabilecek kalitede yaptırttırıldı, .zilletin adayı olması kesin gibi.

  • mehmet11 Şubat 2023 22:48

    gören de 50 yıllık başkan zanneder... kaçak yapıya müsaade etmemesi güzel de başkanlığının mazisi kaç yıl ki... .  

  • baran12 Şubat 2023 19:39

    Yahu sen anonim mi ne galiba ilk okul mezunusun! Fakat eminim ki ilk okul öğretmenlerine bile saç baş yoldurmuşsundur bu kafa ile.  Yer altı yapısı ile ilgili bir konudan bahsediyoruz. Yüksek yer olması altının daha dolgulu olabileceği anlamaına gelir.   Fırtına hortom diyor.  Hey Allah ım sen bunları yaratmışsın!  Muhakkak vardır bir hikmeti bayağı arızlalı da olsa.  

  • Anonim12 Şubat 2023 11:01

    Baran kafayı kullan tepede daha çok etkisi olur. Fırtınada ki hortumlar gibi düşün.

  • baran12 Şubat 2023 06:22

    Çok önemli bir tesbit!  Sanırsın ilçeyi kendisi kurmuş!  İlçe kayalık ya da yüksek yerde ise  sarsıntı abzorve edilmiş olabilir.  Binanın sağlamlığı bir dereceye jadar etki eder.  

  • Agah var11 Şubat 2023 17:50

    Demek oluyor isteyince oluyor kader olmuyor bravo başkan tebrikler

  • Her zaman11 Şubat 2023 17:04

    Teşekkürler.tebrikler

  • Alp11 Şubat 2023 16:49

    Demek ki kader diye birşey değilmiş reis bey

  • MEHMET VAROL KURT11 Şubat 2023 15:35

    Erzin Belediye Başkanı sayın Ökkeş Elmasoğlu'naBütün kalbimle Allah'ın selamını yolluyor, eski bir belediyeci olarak şahsına ve tüm sevdiklerine ömür boyu mutluluk ve başarı diliyorum. Allah'ın selamı üzerlerine olsun. 

  • oktay doğaner11 Şubat 2023 15:08

    herkese kapak olsun.

  • Mucise Reis : (11 Şubat 2023 14:42

    Tebrik etmek lazım. öyle yada böyle. olması gereken olmuş.. şuan hangi belediye ilçesinde nufusunun yarısı kadar sıcak yemek yapabilir? nufusunun yüzde 5 kadar göçük olsa bu kişilere anlık çadırlar kurabilir buyuk yada kucuk ? ... kaç belediye 2 ton konserveyi kent merkezine yığabilir? kaç belediye şehrind eyıkılan bınaların yuzde 100 'üne kadar kompresaor, delici, yıkıcı, kesici, presli vb elektrıklı ve jenaratorlu araçları kullanıma yığabilir ? bu için partisi yok. acilen kanunlar ile bütün belediyeler deprem öncesi nufusuna göre gerekli şartları taşıyan depolarını kurmalı, bunların her yıl kontrol sayımı yapılmalı vb. bir x bolgede sorun oluncada en yaz yarısını ilgili bölgeye göturecek seyyar araçlarla gitmeli. .kurtarma ekipleri o zaman rahat çalışır. Ders alalım artık. her belediye seyyar mutfak, aş evi, çorba vb yapacak aly yapı kanunla yapılmalı. depolarda muhurlu saklanmalı. Bunlar şart oldu.

  • Yorum11 Şubat 2023 14:39

    Helal sana başkan