E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHayali ihracatta son nokta---

Hayali ihracatta son nokta

Hayali ihracatta son nokta
02 Mayıs 2012 - 08:10 borsagundem.com

‘Hayali Banka’nın sahibi kimsesiz yaşlı kadın çıktı

Devleti 400 milyon dolar hortumlayan hayali ihracat çetesinin sahte bankayı kimsesiz ve yaşlı bir kadının üzerine kurduğu belirlendi. 20 şube açan banka gümrüğe sahte teminat mektubu gönderdi.
TÜRKİYE genelinde 20 ili kapsayan operasyonla ortaya çıkarılan hayali ihracatın detayları herkesi şaşkına çevirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazcı’nın talimatı üzerine, hayali ihracatı soruşturmak için Yüksekova’daki Esendere Sınır Kapısı’na giden gümrük müfettişlerinin PKK terör örgütünce takip edildiği belirlendi. Soruşturma süresince zırhlı araçlar ve Jandarma Özel Timleri nezaretinde güvenlikleri sağlanan müfettişlerin hazırladığı rapora göre, toplam 45 firma, Halkalı, Ambarlı ve Esendere gümrük müdürlüklerinden 400 milyon dolar tutarında hayali ihracat gerçekleştirdi. Çetenin Ankara’daki yeminli müşavirler M.A.Ç. ve A.K. ile anlaşarak, 23 milyon Dolar tutarında da KDV iadesi aldıkları belirlendi.
Murakkıplar olayı 2 yılda çözdü
Hayali ihracat operasyonundan çıkan “sahte banka” skandalının ayrıntıları da netleşti. Buna göre 2 yıl boyunca izlenen hayali ihracatçıların profesyonel bankacılara taş çıkartacak yöntemlerle, kağıt üzerinde tam teşekküllü banka kurdukları belirlendi. Sahte bankanın ise, kimsesiz yaşlı bir kadına ait olduğu tespit edildi. Murakıplar tarafından yapılan araştırmada, bankanın hissedarı olarak görülen kişilerin kimlik bilgilerinin, çete üyelerinin eline nasıl geçtiği belirlenemedi. Elde edilen paranın terör örgütü PKK’nın eline geçmiş olma ihtimaline karşı raporların bir örneği de Milli İstihbarat Teşkilatı MİT ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu’na gönderildi.
Bir mektupla iki ayrı vurgun
Hayali ihracatçıların, dikkat çekmemesi için hayali bankaya, yaklaşık 20 hayali şube açtıkları, teminat mektuplarının, dikkat çekmemesi için değişik şubelerden alınmış olarak gösterildiği saptandı. “Hayali banka” denetim elemanlarını hayrete düşürdü. Sahte bankayla ilgili iddialar üzerine devreye BDDK murakıpları da girdi. Murakıpların yaptığı incelemede, teminat mektuplarına ilişkin usulsüzlüğün iki ayrı yöntemle yapıldığı bunlardan ilki, gerçek bankalardan alınan teminat mektupları oldu. Örneğin A bankasından alınan ve gümrüğe verilen 10 teminat mektubunun 1’si gerçek, 9’u ise sahte çıktı. Teminat mektuplarında yapılan ikinci usulsüzlük ise, hayali banka aracılığı ile yapıldı. Hayali bankanın, hayali şubeleri paravan şirketlere teminat mektubu verdi. Bu yöntemle, sahte teminat mektupları gizlenmiş oldu. Hüseyin Özay - Star

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)