E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHazine şimdiden 2017 borçlanma hedefini aştı---

Hazine şimdiden 2017 borçlanma hedefini aştı

Hazine şimdiden 2017 borçlanma hedefini aştı
08 Haziran 2017 - 13:46 borsagundem.com

Hazine dünkü borçlanmasıyla 2017 borçlanma hedefi olan 6 milyar doları aştı

Hazine, dün gerçekleştirdiği eurobond ihracı ile uluslararası piyasalardan 1 milyar euro borçlandı. Böylelikle yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan sağlanan finansman 7,4 milyar dolara çıkarak, 2017 için belirlenen 6 milyar dolarlık hedefi geride bıraktı. 

Ekonomistlere göre Hazine'nin yılın ilk aylarında borçlanmada hızlanmasının altında borçlanma maliyetlerinde görülen artış eğilimi yatıyor. 

Ekonomistlerin yaptığı değerlendirmede, Hazine'nin borçlanmada yılın ilk 5 ayında, tüm yıl için belirlenen limiti aşmasının temel nedeninin Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artışına yönelik beklentiler olduğunu belirtti. Önümüzdeki 18 aylık dönemde Fed'in en az 6 faiz artışına gitmesi beklentisinin söz konusu olduğunu söyleyen Kargın bu durumun Libor maliyetlerinde 1,5 puanlık bir artışa karşılık geldiğini ifade etti.Hazine'nin maliyetler yükselmeden önce borçlanma programını öne çektiğini düşünüyorlar.

'Likidite detoksu' kavramıyla likiditenin çekileceğine dikkat çeken ekonomistler , Fed'in bu süreci yavaş yavaş gerçekleştireceğine vurgu yaptı.

Hazine'nin bu şekilde limitleri aşan bir hızla borçlanmasının özellikle yabancı yatırımcıların algısında nasıl karşılık bulduğu da önemli bir soru işareti. Fakat ekonomistlere göre son gelinen aşama algı açısından sorun oluşturma riski taşımıyor.Borçlanmadaki hızlanma herhangi olumsuz bir duruma işaret etmediğini,daha önce de Hazine'nin belirlenen yıllık limitleri aştığını ifade eden ekonomistler, Türkiye'nin toplam borç stoku içerisinde söz konusu borçlanmaların oldukça düşük olduğunu, dolayısıyla herhangi bir risk oluşturmadığını belirttiyorlar

Hazine'nin son eurobond ihracında talep ihracın 2,5 katı gerçekleşmişti. Dünkü ihraçla Hazine, 2025 vadeli euro cinsi eurobond ihracında 1 milyar euro borçlandı. Tahvilin yüzde 27’si Birleşik Krallık’taki, yüzde 16’sı Fransa’daki, yüzde 10’u Benelüks ülkeleri ve İsviçre’deki,  yüzde 9’u Almanya’daki,  yüzde 21’i diğer Avrupa ülkelerindeki, yüzde 8’i Türkiye’deki, yüzde 4’ü ABD’deki ve yüzde 5’i diğer bölgelerdeki yatırımcılara satıldı. Hazine bu ihraçla birlikte 2017’de uluslararası sermaye piyasalarından yaklaşık 7,4 milyar dolar finansman sağlandığını açıkladı. Eurobond ihracında nihai getiri mid-swap+285 baz puan gerçekleşmişti. . 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)