E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHAZİNE'DEN GARANTİ'YE OSMANLI SORUSU---

HAZİNE'DEN GARANTİ'YE OSMANLI SORUSU

HAZİNE'DEN GARANTİ'YE OSMANLI SORUSU
12 Ekim 2009 - 10:04 borsagundem.com

Hazine’ye ait kayıp Osmanlı Bankası kurucu hisselerinden dolayı Hazine’nin kaybının sorumlusunun bulunması amacıyla soruşturma açıldı

Ahmet KIVANÇ / GAZETE HABERTÜRK ANKARA Hazine Müsteşarlığı, Sayıştay’ın ortaya çıkardığı Hazine’ye ait kayıp Osmanlı Bankası kurucu hisselerinin geri salınması için çalışma başlattı. Yasa gereği hisselerin yeniden Hazine adına tescili için dört yıl beklenmesi gerektiğinden hisselerin akibeti 2012 yılında ortaya çıkacak. Ne zamandan bu yana kaybolduğu ve miktarı bilinmeyen hisselerden dolayı Hazine’nin uğradığı temettü kaybının sorumlularının bulunması için ise soruşturma başlatıldı. Hazineye ait Osmanlı Bankası kurucu hisse senetlerinin kaybolduğunu geçen yılki denetimler sırasında ortaya çıkartan Sayıştay, konunun peşini bırakmadı. Sayıştay’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu 2008 yılı Hazine İşlemleri Raporu’na göre, Hazine Müsteşarlığı kayıp hisse senetleri için, Osmanlı Bankası ile birleşen Garanti Bankası’na yazıyla başvurdu. Bankadan ise, yasal zorunluluklar nedeniyle tescil başvurusundan itibaren 4 yıl beklenilmesi gerektiği bildirildi. Osmanlı Bankası’nın tüzüğüne göre, beş yıl boyunca aranmayan temettü ödemeleri banka lehine zamanaşımına uğrayarak, bankaya gelir kaydediliyor. Tescil işleminin 2012 yılında gerçekleştirilmesi halinde Hazine’nin geçmişe dönük temettüleri alma ihtimalinin doğduğu, ancak bunun için de bazı koşulların gerçekleşmesi gerektiği bildirildi. 1996 yılı için kurucu hisse başına düşen temettü tutarı 17 bin 361 Fransız Frangı olarak hesaplanırken, diğer yılların temettü miktarlarına ilişkin bilgi bulunmadığı bildirildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde adeta Merkez Bankası gibi ayrıcalıkları olan ve para basma yetkisine sahip bulunan Osmanlı Bankası’nın ayrıcalıkları 1925 yılına kadar devam etti. Banka 2001’de Garanti ile birleştirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)