E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem‘Helikopter Ben’ gidiyor---

‘Helikopter Ben’ gidiyor

‘Helikopter Ben’ gidiyor
30 Temmuz 2013 - 10:47 borsagundem.com

Prof. Dr. Akat, piyasaları paraya boğarak her kesimin sempatisini kazanan Bernanke'den sonra izlenecek politikalarla ilgili önemli bir ipucu verdi...

Prof. Dr. Savaş Akat, Vatan'daki yazısında, yeni dönemde kimin Fed başkanı olacağına ya da olması gerektiğine yönelik önemli ipuçları veriyor. İşte Akat'ın, şimdiden tarihe geçmeyi garantileyen, 'Helikopter Ben' lakabının hakkını veren Bernanke ile ilgili değerlendirmeleri ve ilginç tespitleri...
800 milyar dolar bastı
Son on-on beş yıl içinde Türkiye’de ekonomi okuryazarlığı çok arttı. Örneğin geçmişte sadece “Fed” deyince anlaşılmayacağından korkardım. ABD Merkez Bankası diye eklerdim. Elbette küresel kriz de Fed’in ününe ün kattı.
Ben Bernanke’nin görev süresi yıl sonunda bitiyor. Yeniden aday olmadı. Tam unvanı Federal Rezerv Sistemi Guvernörler Kurulu Başkanı‘dır. ABD’nin federal siyasi yapısı merkez bankasına da yansıtılmıştır. Diğer ülkelerde muadili ‘Merkez Bankası Guvernörü’dür.
Bernanke şimdiden ekonomi tarihine geçmeyi garantiledi. Fed’in kuruluşundan 2008 başına kadar bastığı toplam para 800 milyar dolardı. Sonrasında bunun üç katından fazlası piyasaya sürüldü. “Helikopter Ben” lakabının hakkını verdi.
İki aday yarışıyor
Yeni Fed Başkanı’nı (Chairman) Başkan (President) Obama seçecek. Ardından Senato onaylayacak. ABD’de önemli kamu görevleri için bu kural geçerlidir. Nihai kararı yürütmenin başı verir. Ama yasamanın onayını da almak zorundadır.
Bu süreçte önce çok sayıda adayın ismi ortada dolaşır. Çoğu çabuk elenir. Bu kez yarış iki aday arasında geçiyor. İktisat politikası anlayışları pertavsız altına alındı. Dikkat: İkisi de Demokrat Partilidir.
Janet Yellen seçilirse ilk kadın Fed Başkanı olacak. Zengin merkez bankası deneyimi var; hâlen Bernanke’nin yardımcısı. Larry Summers ise Clinton’ın Hazine Bakanı ve Harvard Üniversitesi Rektörü. Demokrat Parti’nin ağır topları arasındadır.
Nasıl para politikası?
Bir konuda tereddüt yok. Cumhuriyetçilerin ve sağ kesimin kemer sıkma politikasına ikisi de karşı çıkıyor. Keynesçi görüşleri benimsiyor. Fark nüanslarda yatıyor. Özellikle hangisinin gevşek para politikasına daha uzun süre devam edeceği tartışılıyor.
Sol kesim Yellen’in Keynesçiliğine açıkça daha çok güveniyor. Summers’ın geçmişte mali piyasalarla fazla içli dışlı olması tereddüt uyandırıyor. Summers’ın parti içindeki gücüne rağmen ibrenin giderek Yellen’e döndüğü izlenimini alıyorum. Sevindiricidir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)