E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHer şey Putin'e mi bağlı?---

Her şey Putin'e mi bağlı?

Her şey Putin'e mi bağlı?
17 Aralık 2014 - 07:34 borsagundem.com

Muhammed El Erian, Rusya Merkez Bankası'nın dramatik gece yarısı faiz operasyonun etkisiz kalmasının arkasındaki acı gerçeği açıkladı

Muhammed El Erian, Business Insider’a yaptığı açıklamada Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkarması ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Allianz Baş Ekonomik Danışmanı ve PIMCO eski CEO'su Muhammed El Erian, ekonomik durgunluk ve kurun çökmesi ile başa çıkmaya çalışan Rus piyasası için üzücü gerçeğin merkez bankasının sürdürülebilir ekonomik ve mali toparlanma için yapabileceği çok fazla bir şey olmaması olduğunu söylerken bu işin tamamen Putin’e bağlı olduğunu belirtti.

El Erian şunları söyledi: 

"Rusya ekonomistlerin olumsuz çoklu denge dediği durum ile karşı karşıya. 
Önemli derecede ucuz seviyelere alıcı gelmesi yerine, Rus para biriminin zayıflığı, daha çok satış getiriyor. Mevduat sahipleri ruble tasarruflarını elde tutmak yerine güvenli dolara yöneliyor. Rusya döviz ikamesinin kapsamını ne kadar genişletirse Rusya'dan sermaye kaçışının kapsamı da o kadar büyük olacak. Bu da para üzerinde daha fazla baskı yaratarak daralmaya, ithal enflasyonuna ve genel anlamda ekonomik ve mali istikrarsızlığı ağırlaştırıcı etkiye neden olacak. 

Rusya'nın durumu petrol fiyatlarındaki düşüş ve batının ekonomik yaptırımlarının etkisiyle çok daha kötü hale geldi. Rusya Merkez Bankası iyi bir döviz tamponuna (uluslararası rezervleri yaklaşık 400 milyar dolar) sahip ancak büyük ölçekli döviz müdahalesine devam etmek hususunda tereddütlü.

Bu tereddüt mantıksız değil. Merkez bankası nispeten yüksek rezervleri koruyarak rubleye bağlı temerrüt korkularının alevlenmesi riskine karşı durmayı umuyor. Bu sisteme biraz dolar pompalansa da tam olarak musluklar açılmaz. Bunun yerine, daha yüksek faiz oranları çare olacaktır. Aynı zamanda ihracat gelirleri ile ilgili kurallarda bir sıkılaştırma olabilir.

Böyle bir yaklaşım kurda bir hareketlenmeyi tetikleyebilir ancak Rusya'yı durgunluğa da itebilir. Ne sürdürülebilir bir iyileşmenin mühendisliğini yapmak mümkün olacak ne de finansal istikrarsızlık tehdidinin tam olarak ortadan kalkması mümkün olacaktır.

Rusya'nın çıkmazının çözümü Devlet Başkanı Putin’in ellerinde. Düşük petrol fiyatlarının zararlı etkisi rağmen, hala, ülkesine yönelik piyasa ve ekonomik algıları değiştirebilir. Putin, Ukrayna'ya olan tavrını değiştirerek, Batı ile daha yapıcı konuşarak ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını sağlayabilir

Bununla beraber Putin’in bunlardan herhangi birini yapmak için istekli olduğuna dair ikna edici işaretler görünmüyor. Putin, adım atmak için ne kadar gecikirse hasar o kadar büyüyecek, toparlaması güçleşecek ve bu süreçte merkez bankasının ne yaptığı çok da önemli olmayacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)