E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHer şeyin yükseldiği boğa piyasası başladı---

Her şeyin yükseldiği boğa piyasası başladı

Her şeyin yükseldiği boğa piyasası başladı
27 Eylül 2024 - 11:16 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jim Paulsen borsalarda her yatırım varlığının yükselişe geçtiği benzersiz bir boğa piyasası dönemine girildiğini söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları güçlü bilanço verileri ve Çin ekonomine ilişkin pozitif verilerle birlikte perşembe gününü yeni bir rekorla kapattı.

MarketWatch’un haberine göre bir dönem Wall Street devi Wells Fargo’nun yatırım stratejisi başkanlığını da yapan ünlü borsa uzmanı Jim Paulsen yatırımcıların bu rekorlara alışması gerektiğini söyledi. Paulsen mevcut boğa piyasasının benzersiz nitelikte olduğunu zira daha geçen haftaya kadar ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu boğa piyasasına karşı mücadele verdiğini söyledi.

Paulsen, “Geleneksel olarak boğa piyasaları artan resesyon korkularıyla ateşlenir. Zira resesyon korkusu daha boğa piyasası başlamadan önce FED’in para politikasını gevşetmesine neden olur. Sonuç olarak borsalar birdenbire daha önce destek almadığı birkaç pozitif güce sahip oldu” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanının dikkat çektiği destekler arasında tahvil getirilerinin düşmesi, ABD enflasyonunun ılımlı hale gelmesi, para arzının hızlanması ve mali desteğin genişlemesi yer alıyor. Tüm bu unsurların birlikte gelmesiyle tüketici tarafında ve iş dünyasında özgüven de artmaya başlıyor.

Paulsen konuyla ilişkili açıklamasında, “Boğa piyasasının ön safhalarındaki bu ‘tam destek’ kokteyli yeni boğa piyasasının ilk dönemlerindeki “her şeyin piyasasını’ yaratıyor. Yani bir süreliğine hemen hemen her varlık aynı anda yükseliyor. Değerinin altındaki hisseler, küçük, büyük sermayeli hisseleri, portföy savunma hisseleri, ekonomik döngüyle ilişkili hisse senetleri genellikle oldukça fazla yükselir” dedi.

Söz konusu tablo aynı zamanda mevcut boğa piyasasını benzersiz kılıyor. Zira yakın zamana kadar borsaların liderliğini az sayıdaki hisse senedinin üstlendiği diğer hisselerinse dışarı itildiği dar bir boğa piyasası borsalara hakimdi.

Paulsen “Çünkü boğa piyasa hiçbir zaman tam destek görmedi. Ekonomi hiçbir zaman içgüdüsel davranışlar sergilemedi ve borsada nadiren coşkulu yatırımcılar oldu. Geleneksel anlamdaki her şeyin boğa piyasası ise esasen alışıldık olmayan FED politikaları tarafından ertelendi” dedi.

Ancak borsa uzmanına göre bu tablo artık değişiyor. Kısa vadeli tahvil faizleri düşüyor, para arzı yeniden yükseliyor, mali teşvikler genişliyor, dezenflasyon ortamı hala belirgin. Söz konusu bileşenler Paulsen’e göre hem tüketiciler hem de iş dünyası için yeni ve ezici bir destek sağlayacak.

Borsa uzmanı rallinin artık çok daha geniş tabanlı hale geldiğini 5 Ağustos’taki düşük seviyeden bu yana S&P 500 Endeksi’ndeki hisselerin %90’ının fiyatının arttığını söyledi. Bu hisselerin %45’i en az %10, %70’inden fazlası ise en az %5 değer kazandı. Endeksteki altı sektör en az %10’luk yükseliş kaydetti. Borsalardaki yükselişler ABD sınırlarını da aşıyor. MSCI’ın ABD-dışı hisse senetlerini derlediği endeks aynı dönemde S&P 500’den daha yüksek performans gösterdi.

Paulsen her şeyin rallisi piyasa ortamının genellikle altı aydan uzun sürmediğini belirtiyor. Borsa uzmanı önümüzdeki birkaç ay boyunca bu boğa piyasası atmosferinin etkisinin hissedileceğini öngörüyor. Paulsen’e göre önümüzdeki süreçte ralli birkaç oynaklık nöbetiyle kesintiye uğrayacak olsa da boğa piyasası nihayetinde istikrarlı bir biçimde devam edecek.

Küresel piyasalarda pozitif fiyatlamalarKüresel piyasalarda pozitif fiyatlamalar

 

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3 büyüdüABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3 büyüdü

 

Trump sahip çıktı, hisseler fırladıTrump sahip çıktı, hisseler fırladı

 

Fundstrat: Borsada yatırımcılar Aralık ayını beklemeliFundstrat: Borsada yatırımcılar Aralık ayını beklemeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)