E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivHibrit araçlara talep ikinci el elektrikli araçların fiyatını kırıyor---

Hibrit araçlara talep ikinci el elektrikli araçların fiyatını kırıyor

Hibrit araçlara talep ikinci el elektrikli araçların fiyatını kırıyor
25 Haziran 2024 - 17:11 borsagundem.com

Alıcılar hibrit araçlara yöneldikçe kullanılmış elektrikli araç fiyatları düşüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknolojik sınırlamalar eskiden ödeme yapmaya hazır olan premium alıcıları ortadan kaldırırken, tüketiciler elektrikli araç talebi karşısında frene basıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de benzinli araçlar ilk kes, elektrikli araçlardan daha pahalı seyrediyor.

Benzinli araçlardan daha ucuz

Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, iSeeCars'ın yakın tarihli bir raporu, “Elektrikli araçların fiyatları sadece düşmekle kalmıyor, düşüş ivmesi de giderek hızlanıyor” diyor.

Araştırmaya göre, Şubat ayında ortalama kullanılan elektrikli araç, tipik benzinli otomobilin 265 dolar altına düştü ve bu da düşüş trendinin başlangıcı oldu. Mayıs ayı itibarıyla bu fark 2.657 dolara kadar yükseldi.

Yönetici analist Karl Brauer, “Kullanılmış araba alışverişi yapanların artık elektrikli araçlara prim ödemeyecekleri ve aslında elektrikli güç aktarma unsurlarını itici bir unsur olarak değerlendirecekleri, bu da onları geleneksel modellere göre daha az arzu edilir ve daha az değerli hale getirecekleri açık” diyor.

Sadece yüzde 18

Başka bir ölçüme göre, bir elektrikli aracın ortalama fiyatı Mayıs 2023 ile 2024 arasında yüzde 29,5 düşerken, içten yanmalı motorlu otomobillerde bu oran yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Çalışmanın sunduğu bir örnekte, BMW 3 Serisi ile Tesla Model 3 karşılaştırıldı. Buna göre, Tesla’nın fiyatı geçen yılın Haziran ayında 2.635 dolar daha yüksekken, Mayıs 2024'te BMW'nin 4.806 dolar altına düştü. Bu kaymayı, pandemi sonrası iyileşen tedarik zincirlerinin fiyatların düşmesine yol açtığı daha geniş otomotiv endüstrisi için açıklamak kolay olsa da bu, çok sayıda niş rüzgarın vurduğu bir pazar olan elektrikli araçlar için hikayenin sadece görünen kısmı.

Haziran ayında yapılan bir AAA anketinde tüketicilerin yalnızca yüzde 18'i elektrikli araç satın alma olasılıklarının yüksek olduğunu belirtti; bu son yılların en düşük rakamına karşılık geliyor. Başlıca tereddütler arasında yüksek maliyetler, şarj istasyonlarına sınırlı erişim ve bir elektrikli araç şarj edilmeden ne kadar uzağa gidebileceğine ilişkin endişeler yer alıyor.

İlgi hibrit modellere kayıyor

Bunun yerine tüketici ilgisi hem benzin hem de elektrik motoru sunan hibrit modellere yönelmiş durumda. Aslında ankete katılanların üçte biri bu tür bir araç satın alacağını belirtiyor.

Bank of America, yaptığı açıklamada, elektrikli araç tüketiminde gelecek dalgaya yatırım yapan sektör oyuncuları için talebin azalmasının üretime hiçbir fayda sağlamadığını söylüyor. Analistler, “Son üç yılda benzeri görülmemiş elektrikli araç aldatmacası, ürün planlamasına zarar verdi. Elektrikli araç lansmanlarındaki önceki hızlanma, içten yanmalı motor programlarının ve yeni hibritlerin genişletilmesi lehine bir U dönüşü yapıyor. Ancak hibritler hakkında çok fazla anlatı olmasına rağmen çok fazla eylem yok” diyor.

Elektrikli araçlara talep azalıyor

Kaybolan elektrikli araç tüketicileri sektörü başka şekillerde de etkiliyor. Örneğin, tahminlerin altındaki teslimatlar Tesla ve Rivian hisselerinin performansını olumsuz etkiliyor ve bu şirketler, talepteki gerginlik nedeniyle iş gücü kesintisi uygulayan birçok şirket arasına katılıyor.

Fisker, bu hafta yaptığı açıklamada, piyasadaki sorunları öne sürerek iflas başvurusunda bulundu. Ayrıca, kiralama firması Hertz, bu yılın başlarında Tesla kiralamalarından 20.000 adet sattı. Şirketin sunduğu birkaç neden arasında, araçlara olan talebin beklendiği kadar yüksek olmaması da yer alıyor.

iSeeCars raporu aslında elektrikli araç fiyatlarının nerede dibe vuracağını henüz görmese de çoğu analist pazarın tamamen reddedilmesinden pek endişe duymuyor. Bank of America, eğer tüketiciler endüstriyi benimsemezlerse, ABD emisyon düzenlemelerinin üretimin ılımlı bir hızda devam etmesini sağlayacağını söylüyor.

Bankanın paylaştığı notta, “Güç aktarma üniteleri geçişindeki belirgin yavaşlamaya rağmen, neredeyse tüm otomobil üreticilerinden, öncekine göre daha küçük de olsa, alternatif güç aktarma ünitelerinin piyasaya sürülmesi konusunda hala bir talep dalgası var” deniliyor. Örnekler arasında Ford ürünleri ve elektrikli araçlar için öncü olarak kabul edilen GM'nin Cadillac'ı yer alıyor.

Teslimat rakamları Tesla hisselerinde yeni bir düşüşü tetikleyebilir

 

Tesla küçülmeye mi gidiyor?

 

Ford’dan elektrikli araç tedarikçilerine mesaj: Maliyetleri düşürün

 

Elektrikli araç satışları neden düşüyor?

 

Elektrikli araçlar hibritlerde 'hale etkisi' yaratıyor

 

Elektrikli araç balonu, borsa yatırımcılarına pahalıya patladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)