E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHindistan rupiyi toparlama çabasında---

Hindistan rupiyi toparlama çabasında

Hindistan rupiyi toparlama çabasında
29 Ağustos 2013 - 09:53 borsagundem.com

Son 20 yılın en düşük seviyelerine gelen Hint rupisini ayakta tutabilmek için Merkez Bankası dolar satışına başlıyor.

Fed’den sonra Suriye geriliminin de etkisiyle gelişen ülkelerde baskı daha da arttı. Özellikle yükselen petrol fiyatları enerjide dışa bağımlı ülkeleri zor duruma soktu. Hindistan’da dün dolar/rupi kuru 68 seviyesinin de üzerine çıkarken, rupinin değeri son 20 yılın en düşük seviyelerini test etti.
Cari açığı yüksek ülkeler arasında yer alan Hindistan’da kurun zayıflamasının önüne geçilmek için ülkenin ulusal petrol şirketleri Indian Oil, Bharat Petroleum ve Hindustan Petroleum dolar satışı yapılacağı açıkladı. Hindistan Merkez Bankası’nın web sitesinden yer alan bilgide bu satış belirli bir süre sonra geri satın almak koşuluyla yapacak. Etkili olması beklene bu yöntem ikinci duyuruya kadar devam edecek.
Gelen açıklama sonrasından rupi iki yılın en sert yükselişi ile açılırken, atılacak olan adım petrol şirketlerinin günlük 400-500 milyon dolarlık döviz talebini de karşılamış olacak.
Suriye gerilimiyle daha hassas bir hal alan rupinin keşfedilmemiş topraklarda olduğuna dikkat çekildi.
Kur yeni günde yüzde 2.5 yükselişle 67.1350 oldu. Standart Chartered’dan yapılan değerlendirmede, bu hamlenin piyasada 5.5 milyon dolarlık hareketi beraberinde getirmesi beklentisi dile getirildi.
Dolar dün Mumbai piyasasından 68.84550 rupiye kadar yükselerek 1993’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Yeni günde Hindistan NSE endeksi yüzde 0.6 yükselirken, 10 yıllık tahvil faizinde 15 baz puanlık geri çekilmeyle yüzde 8.81 seviyesine gelindi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)