E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiHindistan'da enflasyon yavaşlayacak---

Hindistan'da enflasyon yavaşlayacak

Hindistan'da enflasyon yavaşlayacak
27 Şubat 2014 - 07:55 borsagundem.com

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan, bankanın enflasyonu birdenbire değil, zamanla yavaşlatmayı hedeflediğini söyledi

Yüksek düzeydeki enflasyonu aşağı çekmeye çalışan Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, bankanın fiyat baskılarını azaltma ve sürdürülebilir büyüme sağlama çabası bağlamında enflasyonu bir anda değil, "zamanla" azaltmayı hedeflediğini söyledi.

"RBI, zayıf ekonomiye şok terapisi yapmak yerine, enflasyonu zamanla yavaşlatmayı tercih ediyor" diyen Rajan, an itibariyle hedef oranlarının uygun olarak belirlendiğine inandıklarını dile getirdi.

Göreve gelmesinden bu yana 3 kez faiz artırarak, politika faizini yüzde 8'e yükselten, eski bir IMF başekonomist de olan Rajan, merkez bankasının büyümeyi desteklemesinin en iyi yolunun enflasyonu yavaşlatmak olduğunu, bunun rupide de istikrar sağlanmasına da yardımcı olması gerektiğini savundu. Rajan, RBI'ın tüketici enflasyonunu Ocak 2015 itibariyle yüzde 8'e, Ocak 2016 itibariyle de yüzde 6'ya indirmeyi hedefliyor.

Daha sonra büyümek isteniyorsa, enflasyonun kontrol edilmesi gerektiğini ve Rajan'ın bu yaklaşımında haklı olduğunu söyleyen Dun & Bradstreet Information Services India Pvt.'nin ekonomistlerinden Arun Singh, "Hindistan'ın gelişmekte olan bir ülke olduğu göz önünde bulundurulursa, rastgele yerlerde Volcker yaklaşımını benimseyerek, ekonomiye ciddiye zarar veremezsiniz" dedi.

Hükümet, Hint ekonomisinin Mart'ta sonlanacak mali yılda yüzde 4.9 büyüyerek, önceki yılda kaydedilen ve 10 yılın en düşüğü olan yüzde 4.5'in üzerinde olacağını öngörüyor.

Rajan konuşmasında Fed'in 1970-1980 yıllarında Paul Volcker döneminde yaptığı faiz artışlarının, Hindistan'a uygun bir politika modeli olmadığını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)