E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHindistan'da enflasyonun nedeni bulundu---

Hindistan'da enflasyonun nedeni bulundu

Hindistan'da enflasyonun nedeni bulundu
25 Mart 2014 - 07:24 borsagundem.com

Hindistan'da 60 yıldır süregelen el altından pazarlık geleneği, Asya'nın en yükseği olan ülkenin enflasyonunu tetikliyor

Hindistan'ın önde gelen siyasi partileri, Asya'nın en yüksek enflasyonunun tetiklenmesine yardımcı olduğunu ileri sürdükleri, tüccarların 60 yıldır pazarlık için kullandıkları el sıkışma uygulamasını hedef aldı. 

Gizli el sıkışmalar şöyle işliyor: Hâllerdeki satıcılar bir ürün için pazarlığı başlatıyor ve alıcılar bir havlunun altından ara adamların elini sıkarak teklif veriyor. Baş, orta, yüzük ve serçe parmak 10 rupi ederken, işaret parmağının değeri 100 rupi olarak hesaplanıyor ve pazarlık bu şekilde yürütülüyor. 

Gizli teklif vermenin yasal olmadığını ve açık ihale yapmalarının gerektiğini bildiklerini söyleyen, bu uygulamaya aşina bir soğan satıcısı olan Nitin Parakh, "Bu uygulama yıllardır popüler" dedi. 

İktidar partisi, Hint mutfağının temel ürünlerinden biri olan soğanda artan fiyatın, geçtiğimiz yıl kaybedilen seçimlerde etkili olmasının ardından, bu tüccar geleneğine öncelik verdi. Muhalefetteki Bharatiya Janata Partisi de önümüzdeki ay yapılacak genel seçimin öncesinde ara adam marjlarından kurtulma vaadinde bulunuyor. 

Hükümet için 2012'de soğan fiyatları manipülasyonu raporunu hazırlayan A.V. Manjunatha, "Gizli pazarlık, aracılar ve toptancılar arasındaki danışıklı dövüşten ötürü enflasyonu tetikliyor. Sorunlar da çözümleri de biliniyor. Sadece bunu yapmak için siyasi iradeye sahip olmanız gerekli" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)