E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse piyasaları ve petrol yükselişle başladı---

Hisse piyasaları ve petrol yükselişle başladı

Hisse piyasaları ve petrol yükselişle başladı
03 Ocak 2017 - 07:47 borsagundem.com

Global piyasalarda dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında geri çekilirken, petrol değer kazandı

Dolar, Yeni Yıl'ın ilk işlem gününde, önemli para birimlerinin çoğu karşısında geri çekildi ve ABD'de faiz artırımlarına gidileceği beklentisi ile elde ettiği kazançların bir kısmını geri verdi. Ham petrol değer kazanırken, Çin'de hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

Salı günü açılan ilk büyük piyasa olan Avustralya'nın hisse senetleri göstergesi S&P/ASX 200 Endeksi son 1.5 yılın en yüksek seviyesine çıkarkeni Güney Kore hisse senteleri de değer kazandı. Yeni Zelanda ve Avustralya dolarları ABD doları karşısında yükselen para birimlerine öncülük ederken, yen ve euro da güç kazandı. Pazartesi günüpiyasaların büyük bölümü kapalıydı. Açık olan Avrupa'da Hisse senetleri, Euro Bölgesi'nde güçlü çıkan imalat sektörü verisinin desteği ile yükseldi. Altın son altı seansta beşinc kez değer kazandı.

Dolar 2016 yılını, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin G-7 ülkelerinin aynı vadeli tahvillerine kıyasla 1999'dan bu yana en fazla getiriyi sağlaması ile birlikte, 2008'den bu yana en güçlü çeyrek dönem performansı ile tamamladı. Çin'de Pazar günü açıklanan resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 2012 yılı sonrasının en güçlü seviyesi yakınında istikrar kazanırken, hizmet sektörü göstergesi de güçlü kaldı. Böylelikle her iki gösterge de geçen yıl istikrarlı bir iyileşme gösterdi. Salı günü özel sektörün açıkladığı imalat verisi de beklenenden iyi çıktı. Swap kontratları, geçen yılki bir artırımın ardından, Fed'in bu yıl iki kez faiz artırımına gideceği beklentilerini gösteriyor.

Sydney'de Avustraya'nın ikinci en büyük bankası Westpac Banking Corp.'un döviz, sabit getirili menkul kıymetler ve emtia işlemleri müdürü Hugh Killen, "Güçlü bir dolar yükselişi trendinin gündemde olduğunu düşünüyorum, ancak özellikle Avustralya doları olmak üzere, riskli varlıklardaki Yeni Yıl rallisi konusunda temkinliyim," dedi ve "Trump'ın reflasyon (ekonomiyi para arzını artırarak ve vergileri düşürerek destekleme) politikaları beklentisine dayanan işlemler oldukça güçlü, ancak Trump'ın göreve başlamasına ve nasıl politikalar uygulayacağını görene karar beklemede kalmamız gerektiğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse Senetleri

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi Singapur saati ile 08:55'te yüzde 0.8 yukarıda seyrederken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 yükseldi ve son dört seansta üçüncü kez yukarı yönde hareket etti.

*Euro Stoxx 50 Endeksi, İngiltere piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldi. Endeks böylelikle, RSI göstergesi dikkate alındığında, 12'nci gün üst üste aşırı alım bölgesinde kaldı ve bu yüzyılın en uzun aşırıalım seyrini gösterdi.

*İtalya'da FTSE MIB Endeksi Pazartesi günü yüzde 1.7 yükseldi. İtalya'nın imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Aralık ayında, Kasım ayındaki seviyesi olan 52.2'den 53.2'ye çıktı. Bu verinin 52.3 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

*ABD piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı. Standard & Poor's 500 Endeksi (S& 500) Cuma günü yüzde 0.5 düşüşle yılı 2,238.83 puan ile 7 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesinde tamamladı.

Para Birimleri

*Dolar yen karşısında, Pazartesi günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.1 gerileyerek 117.40 seviyesine indi.

*Euro yüzde 0.2 değer kazandı ve Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarının her biri en az yüzde 0.3 güçlendi.

*Güney Kore para birimi won yüzde 0.1 düşerken, Malezya ringgiti 1998'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve Tayvan doları yüzde 0.2 geriledi.

*ABD doları 16 gelişmiş ve gelişen ülke para biriminin 12'si karşısında değer kazandı.

Emtia

*Ham petrol Nymex piyasasında yüzde 0.6 yükselerek varil başına 54.03 dolara çıktı ve 12 Aralık'ta 54.51 dolar ile gördüğü Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

*Altın yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,156.17 dolara çıktı ve son altı seansta beşinci kez yukarı yönde hareket etti.

*Aluminyum Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.3 düşerek ton başına 1,689.50 dolara inerken, nikel yüzde 1.6 yükselerek ton başına 10,175 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)