E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse piyasalarında ralli bitecek mi?---

Hisse piyasalarında ralli bitecek mi?

Hisse piyasalarında ralli bitecek mi?
07 Kasım 2014 - 10:13 borsagundem.com

Doların güçlenmeye devam etmesi yatırımcıları riskli hisse piyasalarından uzaklaştırabilir

Capital Economics, doların güçlenmesinin ABD’li ihracatçıların kazançlarını düşüreceği için sonuçta hisse piyasası performansını düşüreceğini düşünüyor.

Capital Economics araştırma ve danışmanlık şirketi analistleri tarafından yayımlanan bir notta, “ABD hisse piyasası geçtiğimiz haftalarda yeniden canlansa da, yükselişi, bizim tahmin ettiğimiz gibi doların artışı sürerse, sınırlı olabilir” denildi.

Doların güçlenmesinin şirketleri ya kar marjlarını düşürerek yabancı para cinsinden malların fiyatlarını sabit tutma, ya da dış piyasalarda pazar kaybetme riski ile karşı karşıya bıraktığını yazan Capital Economics analistleri, her iki durumda da doların güçlenmesinin şirketleri güç durumda bırakacağını savundular.

Analistler, bu arada ithal mallarla rekabet eden ABD şirketlerinin de, yabancı şirketlerin kendi ülke para cinsleri bazında fiyatları sabit tutup dolar cinsinden düşürebilecekleri için pazar payı kaybedebileceklerini belirttiler.

Ancak tüm analistler doların güçlenmesinin hisse piyasasında yükselişi sınırlaması konusunda aynı görüşte değil.

Reorient Financial Markets araştırma başkanı Uwe Parpart, “güçlenen dolar ABD hisse piyasasını etkileyen faktörlerden birisi ama en önde gelen veya en önemli olanı değil. Doğru, dışarda mal üreten ABD şirketlerinin ürünleri dolar cinsinden daha az karlı olacak ama bunun etkisi çok büyük değil,” dedi.

Parpart, güçlü doların tarihsel olarak ABD ekonomisine yaradığını söyleyerek, “eğer doların güçlü devam edeceği beklentisi varsa, bu yabancıların ABD hisseleri almaları için önemli bir teşvik” dedi.

AMP Capital baş ekonomisti Shane Oliver de bu görüşe katılarak, “güçlü doların güçlü ABD ekonomisini yansıttığını kabul edersek, bu ABD şirketleri için kazanç artışı, güçlü milli hasıla ve yabancıların paralarını buraya park etmeleri isteğinin ortaya çıkması demektir. Güçlü dolar, ABD piyasalarını sınırlayan bir faktör değil, ABD için bir güç işaretidir” dedi.

Oliver, önümüzdeki 12 ayda ABD hisse piyasasının yüzde 10 artmasını beklediğini söyleyerek, “zaman zaman piyasanın güçlü ABD dolarından endişe duyduğu gerilemeler olabilir, ancak, ABD ekonomisi güçlü kaldığı ve Fed yumuşak hareket ettiği sürece trend yukarı doğru olacak” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Finans09 Kasım 2014 12:14

    Dünyadki buyuk oyuncular şuan doları yukseltip, yuksekten ufak ufak yedirirler piyasaya, doları boşaltırken ufak ufak altn alırlar dipten. dolar yuksekten boşaltma altın dpten toplama operasyonu tamamlandımı bu defa dolar düşmeye başlar altın yukselir

  • para cepte güzel.07 Kasım 2014 12:15

    gelecek 5 ay içinde önemli bir borsalar çöküşüne hazırlanmalı.